Wespen en Wespenvangers

Wespenvangers1Wespen, iedereen kent ze wel, dat zijn die snelle jongens met een zwart-geel streepjes pak aan. Normaal gesproken denken we niet zo vaak aan wespen, maar zo tegen augustus weten we allemaal ineens weer hoe ze er ook weer uitzagen. Wespenvangers werken echt, zijn simpel en zonder al te veel kosten zelf te maken. Lees hier hoe.

Wespen en buiten eten, het gaat gewoon niet samen
Kleine kinderen gaan er voor op de loop, de hond hapt ernaar en schreeuwt moord en brand als hij gestoken wordt. Manlief bromt omdat ze op zijn bord gaan zitten en de pubers gebruiken het als een excuus om binnen met het bord op schoot voor de televisie te kunnen eten.
Tja, en daar zit je dan. Eindelijk een keer weer om buiten te eten en de pret is al voorbij voordat het goed en wel begonnen was.

.
Wespenvangers2Het is tijd voor een wespenvanger
Op de Franse Brocante Markt heb ik een heuse ouderwetse wespenvanger gevonden. Gemaakt van glas en in mijn beleving minimaal antiek en misschien zelfs zeldzaam. Beretrots kwam ik met mijn vondst thuis. Nog dezelfde dag heb ik hem met siroop gevuld en op een zonnige plek gezet. Hij werkte perfect en ik kon met een sadistische glimlach genieten van de verdrinkende wespen.
Eén kleinigheidje had ik over het hoofd gezien. Je moet zo’n ding ook schoonmaken. Wat een drama was dat. Die wespenvangers zijn zo ontworpen dat de wespen er niet makkelijk uit kunnen. Zo ook de mijne.
Er zat een stop op dat wel, toch bleef er in de plakkerige siroop die achterbleef nog hier en daar een wesp hangen, echt goor. Nadat ik alle wespresten eruit had heb ik mijn mooie vondst in de kast gezet. De lol was er af.

wespWil je toch een decoratieve wespenvanger?
Dat kan, ze zijn weer te koop.
Koop je wespenvanger bij Bol 

Wespenvangers4 Tijd voor een wegwerp wespenvanger
Een wegwerp wespenvanger is simpel te maken, hygiënisch en kost niet meer dan het statiegeld van de petfles die je ervoor gebruikt.
Stap een:
Neem een pet fles, die mag rond of vierkant zijn en groot of klein. Het maakt niet uit. Snijd deze boven de helft doormidden.
Stap twee:
Haal de dop eraf en zet de bovenste helft ondersteboven in de onderste helft. Giet er een laagje siroop in en zet het geheel op een plaats waar wespen je leven verzieken en wacht met een sadistische grijns af.

Zodra de wespenvanger vies vol begint te raken mik je hem in zijn geheel weg en maak een nieuwe. Dat is veel beter dan zo’n ludiek geval dat je moet schoonmaken. Niet zo fraai, maar wel effectief.
►TIP Omdat er zo nu en dan een wesp slim genoeg is om eruit te komen kun je wat afwasmiddel toevoegen.

►TIP Diegene die het zielig vinden voor die arme wespjes kunnen spiritus toevoegen. De wespen worden dan eerst dronken.

Wespen verjagen met koffie
Het klinkt vreemd maar het werkt echt. Waar ik tegenwoordig woon worden vele boottripjes met lunch aangeboden. İn de nazomer zijn de wespen echte spelbrekers. Het verbranden van verse koffie werkt echt! Het zou ook helpen tegen de muggen, maar daar heb ik geen bewijzen van.

coffee

Wespensteken
Ondanks je maatregelen kan er altijd iemand uit je familie gestoken worden. Het is handig als je weet wat je moet doen.
Amoniak
Amoniak helpt tegen de pijn van een wespen of bijensteek. Ook handig om daar een klein flesje van mee te nemen naar het strand, want kwallengif behoort tot dezelfde groep.
Wespenvangers5Vacuüm Pomp
Een vacuüm pompje kan een uitkomst zijn. Ze zijn te koop bij elke goede drogisterij. Zo’n pompje werkt als een injectiespuit alleen zuigt het naar binnen in plaats van iets naar buiten duwen en daardoor trekt het gif uit het wondje. Ook handig voor op reis.
Wespen als ongewenste kostgangers
Soms komt het voor dat een Koninginnewesp haar gezin onderbrengt in, rond of onder je huis. In dat geval is het handig professionele hulp in te schakelen. Bel je gemeente om te vragen waar je bij jou in de buurt terecht kan voor de juiste hulp.
Ga niet zelf met gif in de weer. Zo’n wespennest kan met gemak 50.000 bewoners hebben en als die uit hun humeur raken is het leed niet te overzien. En kan zelfs een dodelijke afloop hebben voor diegene waar de wespen hun agressie op richten. Dit kan dus ook de buurvrouw zijn die net haar plantenbakken van water voorziet.

Wespenvangers6

Wespen zijn super nuttig, ze ruimen ons afval en bijvoorbeeld dode dieren op.
Ze zijn zo mooi, maar helaas niet altijd welkom.