Wanneer ben je een echte schrijfster?

download (1)Wanneer ‘schrijf’ je eigenlijk echt? Met een schok kwam ik overeind. 4.16 uur gaf de wekker aan. Ik zuchtte, draaide me om en probeerde verder te slapen. En draaide me nog eens om, en weer eens. Klaarwakker stond ik op en ging koffie zetten, terwijl het vraagstuk doormaalde in mijn hoofd.

Kan ik mezelf nog wel schrijfster noemen nu ik geen manuscript in wording onder handen heb? Het staat toevallig wel in grote letters boven mijn website. Zal ik het maar weghalen?
Bij schrijven denken we immers allemaal aan het componeren van prachtige, spannende verhalen of het opschrijven van ervaringen, die na verloop van tijd als boek tevoorschijn te komen. Ik denk dus ook zo.

Nu moet ik bekennen dat ik na een probleem met mijn uitgeverij geen woord meer heb ‘geschreven’. Mijn vervolg op Alex is af en ligt keurig stof te happen op een plank. Jammer maar helaas. Sommige uitgeverijen laten je vallen als een baksteen zodra je te ver weg gaat wonen. Ik heb daar begrip voor want de marketingsverantwoording leggen ze tegenwoordig grotendeels bij de auteur en daar is wat moeilijk aan te voldoen als je aan de andere kant van de wereld zit. Leuk is het niet en kloppen doet het ook niet, maar het is de realiteit.

Nu schrijf ik ook pagina’s voor websites en als ik kijk hoeveel ik er daarvan produceer dan schrijf ik op sommige dagen meer dan ik deed toen ik nog ‘schreef’. Ik heb dagen dat ik duizenden woorden per dag produceer. Veel schrijvers komen zo ver niet.

Van nu af aan ga ik dat ook schrijven noemen, want er gaat evengoed veel tijd inzitten en je moet net zo opletten wat je doet als bij het schrijven van verhalen, want op het web gelden heel andere schrijfregels dan voor romans.

De volgende vraag is dan natuurlijk wanneer mag je jezelf schrijver noemen? Als je één boek hebt gepubliceerd? Of drie? Of zit het hem in de verdienste?
Uit goede bronnen weet ik dat schrijven niet zoveel opbrengt als men denkt. Er zijn talloze schrijvers die een jaar of langer werken aan een boek en er misschien 1000 euro aan overhouden. Ja, dit gebeurd echt en niet alleen bij debutanten. Mijn webpagina’s brengen geld op, dus aan dat criteria  voldoe ik ook.

Ik zette mijn beker in de wasbak en kroop tevreden mijn bed weer in.

images (2)