Walnoot of Okkernoot

De Walnoot of Okkernoot-aWat eten we uit de natuur – Walnoot of Okkernoot

De okkernoot zoals de walnoot in de volksmond wordt genoemnd is de heerlijke vrucht van de walnotenboom. Zo rond eind oktober kunnen we gaan rapen en dit kan afhankelijk van het weer tot eind november doorgaan. De walnoot is een vrucht om te koesteren vanwege de vele toepassingen. Hier staan ze op een rijtje.

.

De Walnoot of Okkernoot-bWalnoot als voedsel
De walnoot is een ware tractatie in salades, geroostert over de broccolie, als smaakmaker in en op gebak of gewoon uit het vuistje. Zelf mag ik graag een handje walnoten aan het deeg in de broodmachine toevoegen. Iedereen heeft zo zijn eigen voorkeuren voor toepassingen van deze mooi gevormde vruchten. Er zijn dan ook legio recepten te vinden met de walnoot of okkernoot in de hoofdrol. Hier wil ik de meer ongebruikelijke toepassingen van walnoot laten zien.

De Walnoot of Okkernoot-cTinctuur van Walnoot of Okkernoot

Volgens de signatuurleer die de werking op het uiterlijk van de plant baseert is de walnoot goed voor de werking van de hersenen waar deze noten erg op lijken.
Natuurlijk doet de walnoot meer dan dat alleen. Voor de Zwarte Walnoot tinctuur gebruikt men de groene schillen van de walnoot en deze tinctuur is goed voor de inwendige reiniging en stimuleert de werking van de darmen. De olie van de groene schil rond de zwarte walnoot bevordert in hoge mate de inwendige reiniging. Daarnaast stimuleert het enigszins de darmwerking. Walnoottinctuur kan ook verdund gebruikt worden als gorgeldrank voor mond of keel.

De Walnoot of Okkernoot-dOlie van Walnoot of Okkernoot

Een ware delicatesse is de walnoten olie. Deze pittig geprijsde olie maakt van elke salade iets bijzonders. Gewoon even aan de olie ruiken is al genoeg om ermee aan de slag te willen. Walnoten olie maken ze door gedroogde noten koud te persen. Walnoten olie is het langste houdbaar als je deze op een donkere plaats bewaard. Zelfs dan is de olie niet veel langer houdbaar dan een jaar. Kijk voor deze olie bij de betere suppermarkt.

►Wist je … dat Alexander de Grote de walnoot heeft meegenomen vanuit Klein-Azië naar Griekenland en dat de boom zich vandaaruit verder verpreid heeft?

De Walnoot of Okkernoot-eThee van Walnoot of Okkernoot

De harde tussenschotje van de walnoot zouden als je er thee van zet een hartinfarct kunnen voorkomen. Dit volgens Dr Vogel. Om niet met pijn in de borst en een lading stress noten te moeten pellen voor je nodige thee is het handig bij gebruik van noten de schotjes te bewaren. Een stuk of vijf schotjes maken al een kop thee.
Een andere toepassing is thee gezet van notenbladeren. Deze thee zou helpen tegen verstoppingen en bij gebrek aan eetlust. Om ontstekingen in mond en keel tegen te gaan kun je spoelen en gorgelen met walnoten thee. Ook ziek tandvlees knapt op van walnotenthee.
De Walnoot of Okkernoot-fDe Walnoot of Okkernoot als verfstof

Om textiel te verven is de bolster van de walnoot zeer geschikt. Het geeft afhankelijk van de stof een zeer warme bruine kleur in alle schakeringen. Deze bolster kunnen mogen voor verf zowel groen als volledig bruin verkleurd gebruikt worden. Grofweg mag je er vanuit gaan dat hoe bruiner de schil hoe donkerder je textiel zal kleuren. Het gebruik van een fixeerstof is niet nodig. Ook de bladeren van de walnotenboom zijn als verfstof te gebruiken.
Vroeger gebruikte men het aftreksel van walnoot bolsters om de haren te verven. Het zou zelfs genoeg dekking geven om grijs haar een bruin te krijgen.
►Wist je … dat je onder een Notenboom geen last van vliegen en muggen hebt.
De Walnoot of Okkernoot-gInkt van Walnoten of Okkernoten
Er is zelfs inkt te maken van walnoten. De inkt heeft een bruine kleur en wordt gemaakt van de bolsters. Het is zaak de bolsters zo ver in te koken dat ze gaan verkruimelen. Deze korrels kunnen vervolgens lange tijd bewaard worden en door toevoeging van water weer tot inkt gemaakt. Reuze leuk om zelf te maken.

.

.

De Walnoot of Okkernoot-hWalnoten of Okkernoten likeur

Nocino is een Italiaanse likeur gemaakt met walnoten. Deze lekkere opkikker is te koop bij de goede slijters. Maar waarom zou je niet zelf je likeur maken. Neem 15 nog groene walnoten, (je moet ze met een mesje nog door kunnen snijden) doe deze in een grote fles met een liter inmaakbrandewijn, jenever of vodka en voeg een kaneel stokje en 20 kruidnagelen toe. Zet dit geheel afgesloten, een maand lang op een zonnige plek tot er een mooie donkere kleur is ontstaan. Zeef nu de ingredienten eruit en voeg de suiker toe. Schud de fles regelmatig tot alle suiker is opgelost en genieten maar.

►Wist je … dat vroeger notendoppen werden gebruikt als antiaanbaklaag in bakkersovens. Tegenwoordig gebruiken ze dit nog steeds als isolatiemateriaal in raketten.

De Walnoot of Okkernoot-iHet verzamelen en bewaren van Walnoten
Walnoten bomen kom je overal tegen. Jammer genoeg staan de meeste exemplaren in privé tuinen. Wees brutaal en vraag of je mag rapen. Van een volgroeide walnotenboom kan wel een oogst afkomen die een juten zak vult. Niemand eet dat alleen op. Mocht je dit niet willen fiets dan eens door de parken in de buurt. Er zou zo maar een mooie walnoot kunnen staan. Ook zijn walnoten te vinden langs mooie lanen.
Vaak knuppelen mensen de walnoten uit de bomen. Dit is niet schadelijk voor de boom, wel kan het gebeuren dat je enkele walnoten opvangt die niet helemaal rijp zijn.
Het is belangrijk om te weten dat walnoten op de grond snel gaan schimmelen. Het is daardoor beter elke dag te verzamelen dan je oogst op te sparen.
Voor de houdbaarheid moeten walnoten gedroogd worden. Dit is echt simpel. Een krant op de verwarming met daarop de noten is al voldoende warm voor een goed resultaat. Ook de oven op de laagste stand geeft goede resultaten. Als je grote hoeveelheden moet drogen is het aanschaffen van een voedseldroger een uitkomst. Let dan wel op dat de trees hoog genoeg zijn voor walnoten.
Om te testen of ze droog zijn kun je een walnoot schudden, als het voelt of er iets loszit binnenin dan is de walnoot droog genoeg.