Vlam in de pan?

Elke keer als ik de simpele manier van frituren hier zie snap ik niet dat er niet meer huizen afbranden. Zoals vele andere Turkse vrouwen kookt mijn buurvrouw het liefste op een houtvuur. Binnen of buiten dat maakt niet uit. Vandaag heeft ze een bak vol verse minivisjes en zoals zo vaak kregen wij de vraag of we een hapje wilde mee-eten.

IMG_3415

Het werkt namelijk zo. Je maakt een vuurtje, zet er een metalen steun in waar een koekenpan op past en daar mik je een ferme scheut olie in en zodra die heet genoeg is kunnen de visjes, die door de zelfgemaakt maïsbloem gehusseld zijn, erin. En zoals altijd sta ik paf van de vlammen die boven de pan uitkomen zonder vlam in de pan te veroorzaken.

IMG_3414

En zo heb ik ze friet zien bakken, kip en grote vissen zien frituren, olie bollen bakken enz. En dat gaat nooit mis. Sterker nog die Turkse dames lopen er gewoon van weg om iets te pakken of om een tafel te dekken. Echt, ik durf mijn ogen er niet vanaf te houden.

IMG_3418

Maar een ding moet ik ze nageven. Lekker is het wel.

IMG_3421