Coiling met Dennennaalden

Coiling is de Engels naam voor een techniek om mandjes mee te maken. Deze techniek wordt in vele oude culturen teruggevonden, maar de Indianen hebben het tot een ware kunst verheven. Ik ben op zoek gegaan naar een Nederlandse vertaling en zag dat overal het woord coiling wordt gebruikt. Ik ben helemaal in de ban van deze techniek en heb net mijn tweede project af. Tijdens de uren dat ik hier aan werkte (in totaal zo’n 15) heb ik in gedachten een hele voorraad mandjes gemaakt.

mandje2

Het belang van de juiste dennennaalden
Ik heb zelf een dennenboom in de tuin, een Grove Den om precies te zijn. Daarvan heb ik een voorraadje naalden geplukt en heb ik gedroogd. Want met de nog groene verse naalden gaat het echt niet. Bij het aantrekken van je steek plet je de groene dennennaald en zodra deze alsnog droogt zal dit een breuk worden. De dennennaalden die ik vers plukte waren na een dag of drie in de brandende zon droog genoeg om te verwerken. Toch zal ik dit in de toekomst ruimer plannen en zorgen dat ik een voorraad natuurlijk gedroogde dennennaalden heb.

naalden

Het zoeken naar de juiste dennenboom
Tijdens mijn dagelijkse fietstocht zag ik dat de buren een andere dennenboom hadden. Bij nader onderzoek bleek dat de naalden van deze boom aanzienlijk langer waren. Welk soort dennenboom het is weet ik niet, maar de groeivorm van de boom is meer zoals die van een notenboom en niet een lange rechte stam met wat zijtakken zoals de Grove Den. Gelukkig hingen er wat dode takken in en kon ik een tas vol heerlijk droge lange dennennaalden vullen. Bij het verwerken van deze naalden werd het me gelijk duidelijk waarom ze overal lange naalden aanraden. Al moest ik er vijftig kilometer voor omfietsen, langere dennennaalden zijn goud waard. Veel minder eindjes die uit de zijkanten willen piepen. En in plaats van om de twee steken het rietje bijvullen kon ik nu vier steken maken. Echt, een wereld van verschil.

Tijdens het maken van mijn tweede mandje kreeg ik allerlei knotsgekke ideen. Coiling met stof of coiling met bananenbladeren. Dikke decoratieve randen of juist niet. Felgekleurde materialen, zwarte stiksels. Ik hoop dat ik nog jaren plezier blijf houden in deze techniek en alles kan uitproberen.

rainbowbowl1

Mocht je zelf niet aan naalden kunnen komen dan moet je eens op Etsy kijken. Daar zag ik super lange naalden te koop.

Mijn dennennaaldenmandje is gemaakt met jute touw. Het is niet erg vriendelijk voor je handen, maar verder werkt het prima. Het is niet duur en overal te koop.

Hennep bij bol 5,49 euro

9200000010487076

 

Geplaatst in Coiling

Zoeken bij Bol

Op zoek naar afbeeldingen om te gebruiken op de pompoenen en kalebassen? Wat dacht je van kleurboeken doorspitten? Ik heb de mooiste afbeeldingen gevonden in de Kleurboeken voor Volwassen.

paard-4a

Voor het decoreren van pompoenen en kalebassen is de decoupagetechniek ideaal. Deze techniek is in Nederland minder bekend dan in bv Amerika. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op mijn site voor Kleurplaten voor volwassenen en Decoupage. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om de mooiste versieringen te maken. Kleurplaten en Decoupagereptiles1