Schoonmaken van Kalebassen en Pompoenen

Na het oogsten en drogen van je pompoenen is het tijd om ze klaar te maken om te decoreren. Eerst is de buitenkant aan de beurt. Het schoonmaken van je houterige vrienden gaat relatief simpel. Let wel, we hebben het over kalebassen en pompoenen die als ze droog zijn een harde houterige schil hebben.

Voor de buffalokalebassen die ik gebruikte om van decoupage te voorzien en die ik hier in de States verkoop als kerstdecoraties is drogen en schuren met schuurpapier genoeg. Zelf vind ik dat nog steeds erg mooi omdat de natuurlijke tekening van de verkleuringen in de schil bewaard blijven.

schoonmaken1a

Voor het versieren met inkt, verf en het houtbranden moet de schil eraf. Bij de grotere pompoensoorten moet dit altijd omdat die een dikke laag schimmel ontwikkelen tijdens het droog proces. Het vocht komt immers via de schil naar buiten en dat gaat schimmelen. Schrik dus niet als je pompoenen tegenkomt die er werkelijk niet uitzien. Als ze echt door en door droog zijn kun je aan de slag en komt alles goed.

schoonmaken1

Allereerst moeten de pompoenen weken. Dit kan variëren van een half uur tot drie uur. Wees niet bang dat ze te nat worden want dat geeft echt niets. Ik leg ze in een emmer water onder een natte doek om die delen die door het drijven boven water uitsteken ook nat te houden.

Je merkt het gelijk als ze lang genoeg geweekt hebben en de schil loslaat. Met een bot mesje schraap je de schil er met gemak af. Het doet nog het meeste denken aan nieuwe aardappelen schrappen.

schoonmaken2

Ergens op het internet las ik dat het ook prima kon met een stalen of koperen schuursponsje. Dit is inderdaad het geval en nu gebruik ik beide. Eerst met het schuursponsje en daarna het mes de achtergebleven lastige resten.

schoonmaken3

Ook zijn er mensen die azijn of bleekmiddel aan het water toevoegen. Dat zou de meest hardnekkige kalebas schoon krijgen. Een ding is zeker, eventuele schimmels dood je grondig op deze manier. Zelf heb ik dat nog niet geprobeerd.

schoonmaken4

 

Geplaatst in Technieken/Tips

Zoeken bij Bol

Op zoek naar afbeeldingen om te gebruiken op de pompoenen en kalebassen? Wat dacht je van kleurboeken doorspitten? Ik heb de mooiste afbeeldingen gevonden in de Kleurboeken voor Volwassen.

paard-4a

Voor het decoreren van pompoenen en kalebassen is de decoupagetechniek ideaal. Deze techniek is in Nederland minder bekend dan in bv Amerika. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op mijn site voor Kleurplaten voor volwassenen en Decoupage. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om de mooiste versieringen te maken. Kleurplaten en Decoupagereptiles1