Zelf Pompoenzaad Verzamelen

Zaden winnen van je zelfgekweekte pompoenen en kalebassen lijkt een goed idee. Toch zit er een addertje onder het gras. Pompoensoorten kunnen kruisbestuiven. Het kan dus zomaar gebeuren dat je mooie flessenpompoenplant bevrucht wordt met een zielig kallebassoort die toevallig bij de buurman in zijn tuin is opgekomen. Bijen selecteren immers niet soort als ze hun honing verzamelen en de pollen verspreiden.

Het volgende jaar kun je daardoor een totaal mislukte oogst krijgen. Bij een plant die eenmaal per jaar vrucht geeft is dat een zeer demotiverende factor. Je kunt natuurlijk zaden kopen om dit te voorkomen, maar er zijn ook technieken om zeker te zijn van een correcte bevruchting. Op een Amerikaanse site kwam ik manieren tegen om dit te doen. De meesten van ons weten dat er met een kwastje veel is te bereiken, toch gaven deze specialisten de voorkeur aan een andere techniek.

Tussen 12.00 en 15.00 uur lopen deze mensen de planten af op zoek naar bloemen die op het punt staan om die avond open te gaan. Met een simpel sluitinkje binden ze de bloemen voorzichtig dicht zodat geen insect erbij kan.

kruisbestuiving1

Diezelfde avond worden de mannelijke bloemen geplukt en opengemaakt. De blaadjes worden teruggeduwd zodat de meeldraden bloot komen te liggen.

kruisbestuiving2

Dit is een voorzichtig karwijtje, want de pollen mogen loskomen van de meeldraden.

kruisbestuiving3

De mannelijke bloem wordt in de vrouwelijke bloem gebracht om de bevruchting tot stand te brengen.

kruisbestuiving4

Zodra de bloem op zijn plaats zit, houd hij de basis van de mannelijke bloem met een hand vast, en veegt hij mijn duim met de wijsvinger vinger van mijn rechterhand in een borstelbeweging heen en weer. Dit moet voorzichtig zodat het trilt en niet uit elkaar schudt. Als je hierna kijkt naar de vrouwelijke meeldraden moet je de zijdeachtige stuifmeel, kunnen zien zitten.

kruisbestuiving5

Zodra dit is gelukt wordt de bloem weer met een sluitinkje afgesloten om  vervuiling met andere pollen te voorkomen.

kruisbestuiving6

Als laatste is het nodig om de plaats van de bloem te markeren zodat je later ook nog weet welke vrucht je moet oogsten voor de zaden en welke niet.

Dit hele proces lijkt heel veel werk, maar vergeet niet dat je maar een paar goede vruchten nodig hebt om zaad van te winnen. er zitten immer meer zaden in een pompoen dan je als privépersoon ooit nodig zult hebben.

TIP: Het lijkt wat overbodig maar het heeft zin je bloem een paar dagen te beschermen met een stuk nylon kous om aanvreten van insecten te voorkomen. Al je werk kan door een hongerige kever te niet gedaan worden.

Met dank aan: The Gourd Reserve

Geplaatst in Het Kweken van Pompoenen, Pompoenpraat

Zoeken bij Bol

Op zoek naar afbeeldingen om te gebruiken op de pompoenen en kalebassen? Wat dacht je van kleurboeken doorspitten? Ik heb de mooiste afbeeldingen gevonden in de Kleurboeken voor Volwassen.

paard-4a

Voor het decoreren van pompoenen en kalebassen is de decoupagetechniek ideaal. Deze techniek is in Nederland minder bekend dan in bv Amerika. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op mijn site voor Kleurplaten voor volwassenen en Decoupage. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om de mooiste versieringen te maken. Kleurplaten en Decoupagereptiles1