Pompoen of Kalebas

Het verschil tussen pompoenen en kalebassen was mij altijd erg duidelijk. Pompoenen kun je eten en kalebassen niet. Hoe meer ik lees over deze prachtige vruchten hoe meer ik denk dat er meerdere meningen zijn. Op de site van A.Vogel lees ik dat de pompoen zoals wij die kennen uit de groente winkel de gecultiveerde soort is en dat alle wilde soorten bitter en daardoor oneetbaar waren. De oude Azteken de plant veredelde tot de bittere smaak verdwenen was. Pas toen is de pompoen de wereld gaan veroveren. Daarvoor werden er gebruiksvoorwerpen van gemaakt. Er zijn resten van gebruiksvoorwerpen  gemaakt van pompoenen gevonden die dateerden van 7000 voor christus.

pompoen

De Fleskalebas of Flespompoen is niet eetbaar. Het is mij totaal niet duidelijk hoe ik deze nu moet noemen. In het Engels heten ze gourds en geen pumpkin, ik heb dan ook het vermoeden dat ze daar ook het onderscheid maken tussen eetbaar en niet eetbaar. Of zou het harde schil of zachte schil betekenen? Echt, het is om gek van te worden.

In het etymologisch woordenboek staat:

Kalebas is een verzamelnaam voor diverse vruchtsoorten van de geslachten Cucurbita. Datzelfde geldt voor de pompoen. Pompoenen zijn in het algemeen, in elk geval in het Nederlands, eetbare soorten, terwijl kalebassen geschikt zijn voor het maken van gebruiksvoorwerpen. Deze vruchten zijn inheems in Midden- en Zuid-Amerika en dus pas sinds de 16e eeuw in Europa bekend. Ouder, afkomstig uit Midden-Azië en al in de Middeleeuwen in Europa bekend, zijn de flesvormige vruchten die de Latijnse naam lagenaria of cucurbita lagenaria droegen maar nu tot het afzonderlijke geslacht Lagenaria worden gerekend. In het Nederlands worden deze vruchten fleskalebas of ook kortweg kalebas genoemd, maar in het Middelnederlands nog cauwoerde, uit Oudfrans caourde, Nieuwfrans gourde ‘fleskalebas’.

appel-pompoen

Het moeten dus kalebassen zijn als ze voor gebruiksvoorwerpen worden gebruikt, maar als ik google zoek naar verschillende kweekvormen, die ik alleen bij Engelse namen ken, kom ik via de afbeeldingen alleen maar op sites waar ze pompoenen genoemd worden. Zoals de zwaanpompoen, flespompoen enz.

pompoen-klein

Er is dus maar een conclusie mogelijk. Ik ga het pompoenen noemen en als dit niet klopt dan is dat maar zo. Er is een Nederlandse site waar ik wel honderd soorten tegenkwam en daar gebruiken ze de Engelse benaming met een vertaling erachter, en steevast worden het pompoenen genoemd of ze nu klein zijn of groot. Mocht je het dus niet met mijn benamingen eens zijn dat spijt me dat, maar ik moest een keuze maken. Ook zal ik veel gebruik maken van de Amerikaanse namen aangezien die Amerikanen wel hun zaakjes op orde lijken te hebben.

Geplaatst in Pompoenpraat

Zoeken bij Bol

Op zoek naar afbeeldingen om te gebruiken op de pompoenen en kalebassen? Wat dacht je van kleurboeken doorspitten? Ik heb de mooiste afbeeldingen gevonden in de Kleurboeken voor Volwassen.

paard-4a

Voor het decoreren van pompoenen en kalebassen is de decoupagetechniek ideaal. Deze techniek is in Nederland minder bekend dan in bv Amerika. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op mijn site voor Kleurplaten voor volwassenen en Decoupage. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om de mooiste versieringen te maken. Kleurplaten en Decoupagereptiles1