Mijn Detail Master Pyrografie Machine

pyrography2Omdat ik grote plannen heb met pyrografie en alles wat daar bij komt kijken ben ik op zoek gegaan naar een duurzame machine. In het Nederlands taalgebied was dit één grote teleurstelling. In het Engelstalige deel van het internet is er heel veel te vinden. Het blijft me elke keer een raadsel hoe bepaalde zaken aan een kant van de wereld gemeengoed kunnen zijn en aan de andere kant helemaal niet.
In mijn speurtocht naar informatie kwam ik veel verschillende apparaten tegen. Jammer genoeg liep de prijs nogal op. Een duurzame machine voor het branden van hout kwam al snel op 200 tot 300 dollar. Ik ga er dan vanuit dat je ook een paar tips om mee te branden nodig heb. Een ander probleem is het voltage. In de States is alles 110 volt en geen 240 volt.

Totaal teleurgesteld ga ik op ebay kijken. En daar stond hij. Een Detail Master 8600 die volgens de door mij bezochte websites krachtig, snel en betrouwbaar was. Er werden twee pennen meegeleverd en het bieden was al bezig. Nu had ik nog nooit iets gekocht op ebay en moest dus eerst een account aanmaken. Ietwat bibberig plaatste ik daarna mijn bod. Je moet dan tevens een maximum invoeren en kunt zien of anderen daar overheen gaan of niet. Het zit allemaal vernuftig in elkaar met maar een doel en dat is de prijs opdrijven. Maargoed ik had na een paar zenuwslopende uren voor 100 dollar een pyrographymachine met twee pennen die nieuw in die combinatie meer dan 250 dollar kost.

Ik ga er een transformator voor kopen voor als ik terug naar Europa ga en hoop er vele jaren plezier van mijn houtbrander te hebben.

pyrography1
Het verschil
Met de goedkope hobby houtbrander moest ik erg oppassen en vond ik het niet makkelijk om mooie gelijkmatige lijnen te maken. Het apparaat voldeed wel en als ik zie hoe goedkoop ze zijn ben ik vol lof. Toch ging ik zingen van geluk toen ik mijn Detail Master ging opstarten.

– Binnen een paar seconden is je brandpen op temperatuur en klaar voor gebruik, ongeacht op welke stand je hem hebt staan. Ook tijdens het branden bleef deze pen keurig warm en als hij afkoelde dan was hij supersnel weer heet genoeg om verder te gaan.

– Het vasthouden is bij de Detail Master zoveel makkelijker. De goedkope machine heeft een erg dikke greep en de afstand van de greep naar je werkoppervlak is groot. Daardoor is het erg moeilijk om je pink op je werk te laten rusten voor de nodige balans. Met de Detail Master pen was het als schrijven met een gewone pen.

Oude Pen

pyrography4

– Doordat de pen scherp is, is het vrij simpel een lijn te branden die niet zwabbert. Bij de goedkope houtbrander gleed ik als het ware vaak weg. Met de scherpe tip is het reuze simpel om regelmatig en mooie rechte lijnen te branden. Alleen de bochtjes heb ik nog wat moeite mee.

Nieuwe Pen

pyrography3

 

De andere tweede pen was om schaduw te creëren. Dat is een tak van het houtbranden waar ik me voorlopig niet mee zal bezig houden. Ik wil branden graveren en met inkt werken. Het voelt nu ook dat ik dat echt kan gaan doen.
De machine zoals ik die heb kun je vinden op de website van Detail Master burningsystems

In het Nederlandse taalgebied kon ik maar een website vinden die dit soort apparatuur verkocht. cchobby.nl

En natuurlijk kwam ik er kort nadat ik mijn machine had gekocht achter dat Dremel ook een houtbrander had. Als echte Dremelfan ga ik die zeker ook nog eens aanschaffen. Gewoon voor de heb. Maar dan moet ik eerst opnieuw in een 240 volt land wonen.

Dremel Versa Tip
49,99 euro bij bol

dremel versatip

Geplaatst in Materialen

Zoeken bij Bol

Op zoek naar afbeeldingen om te gebruiken op de pompoenen en kalebassen? Wat dacht je van kleurboeken doorspitten? Ik heb de mooiste afbeeldingen gevonden in de Kleurboeken voor Volwassen.

paard-4a

Voor het decoreren van pompoenen en kalebassen is de decoupagetechniek ideaal. Deze techniek is in Nederland minder bekend dan in bv Amerika. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op mijn site voor Kleurplaten voor volwassenen en Decoupage. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om de mooiste versieringen te maken. Kleurplaten en Decoupagereptiles1