Knutselen met Dennennaalden

Om echt mooie kalebassen te maken moet ik leren om een of andere afwerking op de rand te maken. Ik kom na veel zoeken diverse manieren tegen om dit te doen. Ik zie randen met kralen, stof en prachtige exemplaren met leer. Maar wat mij het meest in het oog sprong waren de randen met een weefwerkje van dennennaalden. Echt, materialen gebruiken uit de natuur heeft bijna altijd mijn voorkeur.

pine1

Om te leren hoe ik deze mooie randen kon maken kwam ik terecht bij de mandenmakers. Blijkbaar komt de techniek met de dennennaalden bij de Indianen vandaan. Dát gegeven maakt het eigenlijk nog leuker. Zeker nu ik middenin het Indianen land zit.

pine5
Het is dus zaak eerst wat dennennaalden te verzamelen. Ik lees overal dat dit in september het beste zou zijn. Ik begrijp niet erg waarom en wil het nu leren. Ik heb dus eerst gezocht naar een paar afgewaaide takken om droge naalden te verzamelen en heb tevens een voorraad geplukt voor later gebruik.

pine2
TIP: Houd er rekening mee dat dennenbomen veel hars produceren en dit dus gemakkelijk aan je handen blijft plakken en je kleding kan verzieken.

Hoe lang de dennennaalden vervolgens moeten weken zijn verschillende meningen over. Ik denk dat het af zal hangen van de dikte van je dennennaalden. Die van mij zijn vrij kort en niet erg dik. Ik week ze ongeveer twee uur. Het beste is om je naalden te testen door er een ver dubbel te buigen. Breekt hij niet dan kun je aan de slag. Ik lees hier en daar over een nacht weken, alles is blijkbaar mogelijk.

Ik heb bovenstaande video bekeken met uitleg en ben aan de slag gegaan. Ik heb inmiddels ook een stap voor stap uitleg geschreven en die staat HIER.

Na wat gepruts had ik een begin en was al zo trots als een pauw.
pine4
Ik heb mijn project klein gehouden omdat ik de geschikte draad niet in huis had en omdat ik alle facetten een keer gedaan wilde hebben om te weten of ik dit kon leren. Zo kwam ik erachter dat ik het knoopje dat ik maakte om een nieuwe draad aan te hechten niet goed weggewerkt kreeg. Ook had ik wat moeite om mijn steken netjes boven elkaar te krijgen. Het einde ging helemaal perfect. Er is niet te zien waar ik gestopt ben. Ook zal ik een voorraad grote naalden moeten aanschaffen want ik brak er natuurlijk een en dat zal nog wel eens gebeuren.

pine3
Al met al was ik zo tevreden met de bezigheid zelf én het resultaat dat ik zeker meer ga doen met deze techniek. Ik kan al zo een heleboel verzinnen van broodmandjes tot leuke manden met een deksel voor frutseltjes. Ik heb dus een hoekje op deze site vrijgemaakt voor het maken van mandjes van dennennaalden.

Geplaatst in Coiling

Zoeken bij Bol

Op zoek naar afbeeldingen om te gebruiken op de pompoenen en kalebassen? Wat dacht je van kleurboeken doorspitten? Ik heb de mooiste afbeeldingen gevonden in de Kleurboeken voor Volwassen.

paard-4a

Voor het decoreren van pompoenen en kalebassen is de decoupagetechniek ideaal. Deze techniek is in Nederland minder bekend dan in bv Amerika. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op mijn site voor Kleurplaten voor volwassenen en Decoupage. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om de mooiste versieringen te maken. Kleurplaten en Decoupagereptiles1