Het oogsten van Pompoenen en Kalebassen

Zodra de ranken en bladeren beginnen te bruinen is het tijd om te oogsten. Over het algemeen is het het beste om de pompoenen en kalebassen zolang mogelijk op het land te laten, maar als je in een vochtig klimaat woont is het beter ze groen van de ranken te halen.

oogsten2k

In een droog klimaat kunnen ze zelfs bij vorst gewoon buiten blijven. Ik heb in Texas pas in januari de meeste Buffalo gourds binnen geoogst en zelfs daarna hebben ze van de grond nog een tijd buiten verder gedroogd. Ik heb ze uiteindelijk wel naar binnen gehaald maar dat was omdat de schil poreus kan worden van alle zon.

oogsten4k

Als je pompoenen en kalebassen binnen moet drogen zorg dan voor een goed geventileerde plaats zoals een schuur. Haal ze niet het huis binnen want vele soorten stinken nogal. Mocht je er maar een paar hebben geoogst is dit niet zo’n probleem. Ik had er heel veel en het hele huis stonk ernaar. Bij grotere pompoensoorten is het zaak dat ze elkaar niet raken.

oogsten3k

Als de buitenkant gaat schimmelen is er niets aan de hand. Dit is onderdeel van het proces. Het vocht komt er immers via de schil uit. Probeer alleen niet te veel in aanraking te komen met deze schimmels, je weet maar nooit.

TIP: Probeer de pompoen met een stukje steel te oogsten. Vaak komt dit later toch los, maar als het lukt om het goed mee te drogen geeft dit vele extra mogelijkheden voor je uiteindelijke kunstwerk.

Geplaatst in Het Kweken van Pompoenen, Pompoenpraat

Zoeken bij Bol

Op zoek naar afbeeldingen om te gebruiken op de pompoenen en kalebassen? Wat dacht je van kleurboeken doorspitten? Ik heb de mooiste afbeeldingen gevonden in de Kleurboeken voor Volwassen.

paard-4a

Voor het decoreren van pompoenen en kalebassen is de decoupagetechniek ideaal. Deze techniek is in Nederland minder bekend dan in bv Amerika. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op mijn site voor Kleurplaten voor volwassenen en Decoupage. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om de mooiste versieringen te maken. Kleurplaten en Decoupagereptiles1