Het Drogen en Weken van je Dennennaalden

Het drogen van Dennennaalden

Dennennaalden moeten in het najaar geoogst worden. Dit omdat ze dan die mooie glans vertonen. Ik heb ergens gelezen dat een lange dennennaald er wel tien jaar over gedaan kan hebben om zijn maximale lengte te krijgen. Als je de naalden voor je coiling plukt dan kun je proberen om ze op een donkere plaats te drogen om ze mooi groen te houden.

pine2

 

Dit lukt niet heel vaak, maar als het lukt is het zeer de moeite waard. Droog je naalden in een goed geventileerde plaats om schimmelvorming te voorkomen. Omdat ik laatst haast had heb ik mijn dennennaalden in de zon gedroogd en had na drie dagen genoeg oogst om aan de slag te kunnen. Ik moet er wel bijvermelden dat ik op dat moment in Texas zat en de zon daar duidelijk meer kracht heeft dan in Nederland. Ook de luchtvochtigheid is veel minder.

Het weken van Dennennaalden

Om dennennaalden te kunnen verwerken tot mooie afwerkranden van houtwerk of kalebassen of om ze te verwerken tot een mandje moet je ze eerst weken. Dit om te voorkomen dat de naalden bij een scherpe bocht of bij het aantrekken van je draad breken.

weken

Het beste is om ze een nachtje over in het water te leggen als je echt hele lange dikke naalden hebt. Met de naalden die ik verzamel van de lokale bomen red je het vaak wel met een paar uur weken. Zelf werk ik met kleine dennennaalden en die kan ik na twee tot drie uur weken al verwerken. Mocht je echt mooie dikke lange naalden hebben dan kun je dat wel vergeten.

Geplaatst in Coiling

Zoeken bij Bol

Op zoek naar afbeeldingen om te gebruiken op de pompoenen en kalebassen? Wat dacht je van kleurboeken doorspitten? Ik heb de mooiste afbeeldingen gevonden in de Kleurboeken voor Volwassen.

paard-4a

Voor het decoreren van pompoenen en kalebassen is de decoupagetechniek ideaal. Deze techniek is in Nederland minder bekend dan in bv Amerika. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op mijn site voor Kleurplaten voor volwassenen en Decoupage. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om de mooiste versieringen te maken. Kleurplaten en Decoupagereptiles1