Een pompoenmandje maken

mandje0miniErgens kwam ik een leuk mandje tegen. Het was gemaakt van een minipompoen. Aangezien ik omkom in de buffalo-pompoenen, leek het me leuk dat eens te proberen. Het bleek een nachtmerrie. De buffalopompoen is veel te dun van schil om dit mee te doen, toch wil ik de resultaten delen want met een wat steviger kalabas of pompoen zoals hierboven op de foto is te zien, zal dit zeker een succes zijn.

Het leuke van dit mandje is dat je helemaal niet zo handig met een brander hoeft te zijn. De lijnen mogen best wat hobbelen.

Om de lijnen aan te brengen maak ik gebruik van een elastiekje uit mijn haar. Ik heb dit al vaker als liniaal gebruikt en ben daar zeer tevreden over.

mandje2

Eerste poging

Teken een cirkel net onder het midden van de pompoen. Teken de band af voor het handvat en maak horizontale cirkels op de onderste helft. De bovenste (de rand van het mandje) hou ik smal voor een afgewerkt effect. Hoeveel cirkels je moet trekken kan ik niet zeggen want elke pompoen is net weer even anders. Teken hierna verticale banden op de onderste helft.

mandje1

Voorzie de rand en het hengsel van de omwonden tekening en zet om en om een nul in de vakjes. Laat dit per rand verspringen.

mandje3

mandje01

Gum nu de eerste verticale streepjes naast de nullen weg. Hierdoor worden deze vakjes breder dan de anderen. Dit heb je nodig voor het gevlochten effect. Het is hierboven niet zo goed meer te zien omdat mijn handen de potloodlijnen vervagen.

Nu kun je eerst je mandje uitzagen met een Dremel zaagschijf of…

mandje4

… je gaat eerst branden. Hier heb ik gekozen voor eerst zagen. Zoals je kunt zien op de foto hieronder zit zo’n pompoentje helemaal vol. Het valt dan ook niet mee om die zaden en houtdraden te verwijderen zonder je mandje te breken. Bij de minipompoen is dit geen probleem, die zijn dikker. Mijn mandje brak natuurlijk en ik kon opnieuw beginnen.

mandje5

Tweede poging.

Brand de horizontale lijnen en de randversiering. Breng daarna langs de verticale lijnen kleine streepjes aan. Doe dit om en om zoals je op de foto kunt zien.

mandje6

Ik heb er hier voor gekozen om de omtrek van het mandje door te branden. Met een goede houtbrander lukt dit wel, maar met zo’n dikkere hobbybrander zoals ik eerst had echt niet. In dat geval pak je de Dremel.

mandje7

Geef je mandje een schattig kleurtje of hou het neutraal zoals ik gedaan heb. Echt een leuke verpakking voor een klein cadeautje zoals een ring. Ook staat het erg leuk als paas- of kerstversiering.

mandje8

Het mandje rechts had ik eerder gemaakt voor ik deze uitleg ging schrijven. Het laat goed zien waarom die eerste ring onder het midden moet liggen. Het handvat is niet in verhouding tot het mandje.

Geplaatst in Buffalo kalebas, Stap voor stap Projecten

Zoeken bij Bol

Op zoek naar afbeeldingen om te gebruiken op de pompoenen en kalebassen? Wat dacht je van kleurboeken doorspitten? Ik heb de mooiste afbeeldingen gevonden in de Kleurboeken voor Volwassen.

paard-4a

Voor het decoreren van pompoenen en kalebassen is de decoupagetechniek ideaal. Deze techniek is in Nederland minder bekend dan in bv Amerika. Wil je hier meer over weten? Neem dan eens een kijkje op mijn site voor Kleurplaten voor volwassenen en Decoupage. Daar vind je alle informatie die je nodig hebt om de mooiste versieringen te maken. Kleurplaten en Decoupagereptiles1