Turks brood bakken boven open vuur

Eerder deze week liet mijn buurvrouw zien hoe je Turks brood bakt boven een open vuur. Ik heb dit in het dorp al vele malen zien doen van een afstandje en altijd fascineerde het mij. Ik was alleen te bescheiden om op die vrouwen af te lopen en onbeschaamd te gaan zitten kijken hoe zij brood bakken boven een houtvuur terwijl we amper kunnen communiceren. Daar komt bij dat ze vaak helemaal niet begrijpen wat er zo bijzonder aan is en dat jij dit niet kan is rondweg belachelijk. Dat kan toch iedereen?

IMG_3564

Ik was dan ook blij dat mijn buurvrouw vertelde dat ze brood ging bakken. Zij snapt dat deze oude technieken voor mij nieuw zijn en is altijd erg trots als ze mij, de in haar ogen moderne westerling iets kan leren.

IMG_3558

Het brood wordt gebakken op een aardewerken schaal waarvan zij mij verzekerde dat je er erg zuinig op moet zijn. Die van haar is al zeker 30 jaar oud en bakt geweldig. Vocht maakt dat hij breekt boven het vuur. Mocht je dit thuis willen proberen dan denk ik dat een pizzasteen goed zal werken. De buurvrouw stookte het vuur eerst flink op en legde de schaal erop om goed door te warmen. Dan gaat het deeg erop en kan het feest beginnen.

Bekijk de video voor bak tijden.

Wat mij opviel is dat ze continu met het vuur speelde. Ik kan me niet voorstellen dat het verplaatsen van een stok direct effect heeft op de schaal. Toch mag ik er niet vanuit gaan dat ze het voor niets doet, want ze schuift het vuur steeds naar die plekken waar het brood niet genoeg omhoog komt. Daarna voorkomt ze aanbranden door het rond te draaien.

Wat ook opviel is dat ze zorgvuldig het brood na bakte op de steen naast het vuur om ook de zijkanten een mooie bruine korst te geven.

Het deegmaken was ik zelf niet bij. Wel weet ik dat het gewoon brooddeeg is en dat vele Turkse vrouwen er yoghurt en soms aardappel aan toevoegen. Wil je weten hoe je het deeg maakt, bekijk dan het filmpje hieronder dat ik op youtube vond.