Tornado dreiging

tornado3Afgelopen nacht werd ik wakker van gigantisch onweer. Ik heb Sam naar binnengehaald de computers losgekoppeld en dat was dat. Terug onder de wol, in dit geval alleen een lakentje en knorren maar.
Vanmorgen bleek dat er bij Amarillo een tornado was gevormd. Lane, de rancher was nog onderweg en kon de vernietigende kracht door middel van de radio prima volgen. Per mijlpaal om precies te zijn. Ze houden dat keurig in de gaten en de bewoners op de hoogte. Er is in Amarillo zelfs een sirene die afgaat als er een tornado richting de wijk komt.

Omdat dit niet zo dichtbij is wisten wij van niets en sliepen rustig door. Zodra er een in de buurt ontstaat krijgen wij dat via de telefoon te horen. Vandaag werd ons het advies gegeven om niet weg te gaan als dit niet nodig was. De hele dag stonden we onder Tornado alert zoals ze dat hier noemen.

tornado2

En het weer. Gewoon dreigend zoals normaal bij onweer. Alleen tegen de avond veranderde dat. Het voelde letterlijk zwaar net zoiets als de lading die je normaal kunt voelen net voordat er onweer losbarst maar dan heftiger. Buiten bleek het ook zichtbaar in de wolken. Ik heb nooit zulke mooie maar vooral vreemde wolkformaties gezien. Ze hebben vast een naam maar die weet ik niet.

tornado1

Vervolgens kwam de ene na de andere onweerswaarschuwing binnen. Het is nu ongeveer 21.00 uur en het weer is bijzonder heftig geworden. Ik zie bliksemflitsen horizontaal voorbij flitsen en de lange rollende donders doet de ramen klapperen. Sam is weer binnen en de poes kijkt met grote bange ogen naar het raam. Ik ben gek op onweer, maar dit is ook voor mij wat heftig.

A Severe Thunderstorm Warning remains in effect for Carson. Roberts, Hutchinson and gray counties until 10:00 pm CDT. At 9:11 pm CDT, National Weather Service Doppler radar continued to indicate a line of severe thunderstorms capable of producing large destructive hail up to baseball size, and damaging winds in excess of 60 mph. These storms were located along a line extending from 6 miles west of Glazier to 3 miles west of Pampa, moving east at 45 mph.

A Tornado Watch remains in effect for the warned area. Tornadoes can develop quickly from severe thunderstorms. Although not immediately likely, if a tornado is spotted act quickly and move to a place of safety inside a sturdy structure, such as a basement or small interior room.

This is a dangerous storm. If you are in its path, prepare immediately for large destructive hail capable of producing significant damage. People outside should move to a shelter. Preferably inside a strong building and away from windows.

Ik hoop maar dat het bij onweer blijft. Midden in de nacht een waarschuwing voor een tornado krijgen zit ik niet op te wachten. Nu hebben we gelukkig wel een schuilkelder in de tuin, maar het spreekt me niet zo aan om daar met alleen een zaklampje te gaan zitten. Het ding ziet er overdag al eng (lees spinnig) genoeg uit. Toen ik dit eerder vandaag tegen de anderen zei, verzekerde ze mij dat ik in geval van een tornado heel graag daar dat spinnige trapje af zou gaan. Ik ga nog maar even niet naar bed.