Texas

zegel-texasTexas is nogal groot en ik krijg dan ook vaak de vraag waar ik precies ga wonen. Zeker mensen die daar wel eens zijn geweest weten dat er duizenden kilometers tussen de oost en westgrens liggen. Gelukkig kent iedereen Amarillo van naam en dat is de eerste grote stad in de buurt. Het is ongeveer anderhalf uur rijden om daar te komen. Naar de lokale maatstaven niet echt de moeite.

 

 

 

 

 Hoe groot is Texas?

De staat Texas beslaat 678.054 km². Om een idee te krijgen, Nederland is maar 37.354 km² groot. Texas grenst in het noorden aan de staat Oklahoma; in het westen aan de staat New Mexico, in het zuiden aan Mexico en de Golf van Mexico; in het oosten aan de staat Louisiana; en in het noordoosten aan de staat Arkansas.

 


View Larger Map

Een stukje geschiedenis van Texas overgenomen uit wikkipedia

Texas maakte in de eeuwen na de Spaanse verovering deel uit van de Spaanse kolonie Nieuw-Spanje. Van 1685 tot 1689 behoorde Texas tot de Franse kolonie Fort Saint Louis. Na de Mexicaanse onafhankelijkheid, in 1821, werd Texas samen met het Mexicaanse Coahuila de Zaragoza als Coahuila y Tejas een deel van Mexico. Intussen migreerden veel Anglo-Amerikanen naar Texas, die uiteindelijk getalsmatig de Spaanstalige bevolking overtroffen. De Anglo-Texanen werden Texians genoemd, de Spaans/Mexicaanse Texanen Tejano’s. Toen in 1835 de Mexicaanse dictator Antonio López de Santa Anna de grondwet van 1824 verving door een meer centralistische grondwet en Coahuila y Tejas verving door departementen, riepen de Texians de onafhankelijkheid van Texas uit. Na eerst te zijn verslagen bij de legendarische slag om de Alamo wisten de rebellen in het voorjaar van 1836 Santa Anna te verslaan en gevangen te nemen bij de slag bij San Jacinto, die vervolgens de onafhankelijkheid van de Republiek Texas erkende. De Texanen beschouwden de Rio Grande als hun westgrens, terwijl dat voorheen de Nueces was. In 1840 ontstond aan de andere zijde van de Rio Grande voor een korte tijd de onafhankelijke Republiek van de Rio Grande. Toen die in hetzelfde jaar op gewelddadige wijze terug bij Mexico werd gevoegd vreesde Texas voor zijn onafhankelijkheid en zocht verdere toenadering tot de Verenigde Staten.

kaart-texas