Sloten op drankflessen in Oost Turkije

Vele mensen bezoeken op hun rondreis door Oost Turkije de stad Van en het bijbehorende Van meer. Van is een stad waar de gemiddelde toerist niets te zoeken heeft. Nauwe straatjes, waar mannen backgammon spelen en honderden glaasjes thee drinken, waar ze raar opkijken van elke westerse vrouw en deze ongegeneerd aanstaren. Wel is er het een en ander te bezichtigen in deze oude stad.

Het fort, dat is gebouwd in de tijd van het koninkrijk Urartu en dateert uit 828 voor Christus. Toen de Perzen het koninkrijk veroverde sneuvelden er 60.000 mensen bij de slag om Tushba (nu Van)

Of het wonderschone Van meer (zie foto onder), dat is omzoomd door ontiegelijke oude bergen. Erosie heeft ze teruggebracht tot ronde afgeplatte reuze heuvels. De gedachte dat daar vele miljoenen jaren voor nodig zijn maakt me klein.

Ik bezocht met mijn reismaat een supermarkt, puur om eens te kijken wat het assortiment te bieden had, het geeft altijd zo’n goed beeld van de manier van leven en de mate van welvaart. Ik doe dat dan ook waar ik maar kan op mijn reizen.
We moesten nog wat zonnebescherming inslaan en konden dit natuurlijk niet vinden. Zonder na te denken loop ik op een medewerker af en vraag waar ik het artikel kan bemachtigen. De man kijkt mij zeer nadrukkelijk niet aan en geeft zijn reactie aan mijn mannelijke reismaat, die geen Turks verstaat. Vervolgens vertaal ik wat de man zei en geef hem de respons van mijn maat door. Wederom kijkt hij mij niet aan en richt zich tot mijn partner. Echt dit slaat alles.
Ik heb alle respect voor cultuurverschillen en iedereen mag leven zoals hij of zij verkiest, maar ik mag dit ook. En dan te bedenken dat ik uit respect voor hun gedachtegoed, lange mouwen draag en een broek tot op mijn enkels. In mijn tas zit een hoofddoek voor ‘je weet maar nooit’, en dat bij meer dan dertig graden Celsius.
Wat verder in deze winkel opvalt is dat alle flessen met alcoholische dranken voorzien zijn van een slot zoals in Nederland bij kleding het geval is. De caissière moet dit verwijderen anders gaat er bij het verlaten van de winkel een alarm af. Die verdere middag laat het me niet los. Er is echter maar een reden voor te bedenken. Alcohol drinken mogen deze mensen hier niet vanwege het geloof, het is daardoor vermoedelijk gênant een stiekem flesje sterke drank bij de kassa af te rekenen. Zouden ze het daarom misschien net iets te vaak stelen? Niet dat dat wel mag, maar wie weet ervan behalve Allah? Echt, het is de enige verklaring voor sloten op flessen met alcohol, vooral omdat duurdere artikelen in de winkel het niet hebben.

De bakker van het minieme bakkerijtje waar we iets later langskomen is een en al hoffelijkheid en duidelijk trots dat toeristen zijn bedrijfje bezoeken. Met de roodgloeiende oven achter zich overhandigd hij mij een nog warm simit broodje. Deze man maakt alles weer goed. Het is zo goedkoop, dat hij mijn kleinste, maar voor hem te grote liraflap niet kan wisselen. Ik laat het wisselgeld met plezier bij hem achter.

 

 

 

 

 

 

 

We hadden de mazzel een echte Van kat te ontmoeten. Dit bijzondere ras heeft twee verschillende kleuren ogen en een spierwitte vacht.