Schrijftijd

schrijverTijd vinden om te schrijven

Miljoenen mensen hebben een passie voor schrijven. Een veel gehoorde klacht is dat er nooit tijd is om daadwerkelijk tot schrijven te komen. De kinderen maken te veel herrie, er is te veel ander werk of het lukt niet om tussen al de bezigheden het hoofd leeg te maken.

Gelukkig ben ik in een positie om het leven naar mijn hand te zetten. Er zijn geen kinderen en een baan die mij vele uren afpakt is er ook niet. Toch moet ik in alle eerlijkheid bekennen dat ook ik regelmatig niet kom tot het schrijven van mijn verhalen zoals ik dit wil. Het is dan ook niet lastig om me in te beelden hoe lastig dit moet zijn voor mensen met een druk bestaan.

In de vele discussies die ik heb gevoerd met diverse schrijvers komen dezelfde gouden regels elke keer bovendrijven. Vandaar dat het me nuttig leek wat tips op een rijtje te zetten.

– Neem jezelf serieus. Je schrijven is net zo belangrijk als het werken voor een baas. Maak er tijd voor vrij en laat niets je van deze uren weghouden. Als je voor een baas werkt kun je ook niet zomaar verzaken omdat er iemand langs wil komen of omdat de was nodig gedaan moet worden.

– Zelfdiscipline. Schrijven is verre van makkelijk en auteurs zoeken onbewust naar redenen om niet met deze lastige taak verder te moeten. Dit vluchtgedrag is een van de grootste problemen waar parttime schrijvers mee kampen. Dwing jezelf om achter je tekst te gaan zitten en in elk geval te pennen ook al is het resultaat niet naar wens. Dat komt vanzelf op gang als je doorzet.

Zie jezelf als opdrachtgever en zet doelen. Schrijven voor een baas lukt immers wel! Een minimaal aantal woorden moeten produceren is daarbij een grote hulp.

– Zoek je creatieve moment. De een schrijft beter in de avonduren en de ander doet dit voor de dag begint. Het aantal schrijvers dat in pyjama achter de computer zit is groter dan je denkt. Hou de uren waarin je werken wilt vrij.

– Routine. Niets is zo lastig als na een periode van niet schrijven de draad van je verhaal weer oppakken. Probeer dus dagelijks aan je verhaal te werken om het vers te houden. Een half uur is genoeg als je niet eerst alles terug hoeft te lezen om verder te kunnen.

– Zorg dat je verder kunt. Stop nooit aan het einde van een hoofdstuk. Het staren naar een leeg vel en een nieuw begin maken is lastig omdat je er weer helemaal in moet komen. Stop midden in een scene en je zult merken dat de volgende dag verder schrijven geen enkel probleem is.

laptopZelf neem ik een hele dag, meestal de maandag, om alle klussen in huis en alle administratieve taken uit de weg te ruimen. Zodra deze stoorzenders weggewerkt zijn heb ik enkele dagen ‘leegte’ om te schrijven. Mijn productieve uren zijn de ochtenduren. Ik ga dan ook op schrijfdagen steevast om negen uur achter de computer zitten. Ik lees geen mail, want er zou zo maar iets tussen kunnen zitten dat een actie nodig heeft en weg is mijn rust. Tot aan de koffie ongeveer 11 uur werk ik aan mijn manuscript. Soms ga ik daarna door tot de lunch, andere keren niet. Schrijven in de avonduren doe ik nooit.

Lukt het echt niet om eens los te komen van de dagelijkse beslommeringen? Verwen jezelf dan eens mijn een schrijf week. Samen met Inge de Bie organiseer ik al jaren de Lekker Schrijven schrijfvijfdaagse. Het is ongelooflijk om te zien hoeveel tekst de deelnemers elke keer produceren. Het samen met andere auteurs op een gezellige plaats ondergedompeld worden in schrijfplezier werkt geweldig.