Roquefort kaas uit het stadje Roquefort

Roquefort1Als je op nog geen vijfentwintig kilometer van Roquefort vandaan kampeert, dan moet je daar heen. Hier het verslag van mijn bevindingen in dit bijzondere stadje. Alle blauw-ader kaas die onder de naam Roquefort verkocht wordt komt uit dit minuscule stadje.

Betty, onze navigatie muts brengt mij zonder problemen in een halfuurtje bij het stadje Roquefort. Al een eind van te voren zie je de grote reclameborden met allerlei kaasmerken, die ik eerlijk gezegd niet ken, langs de weg staan. Het zal wel zo’n uitgemolken commerciële toestand worden, dat kan toch niet anders?
Ik ken Roquefort wel, ik vind die kaas heerlijk zelfs. Maar zodra er Roquefort op de verpakking staat en de prijs staat me aan ben ik al tevreden. Ik moet tot mijn schande toegeven geen idee te hebben van het aantal bedrijven dat deze kaas maakt.

De schaapsherder die Penicillium roqueforti ontdekte

Het verhaal begint met een simpele schaapsherder die zijn boterhammen met kaas achter liet in een grot. Toen hij een paar dagen later terugkwam was zijn eten beschimmeld. Pure honger dreef hem er toch van te eten en hij viel achterover van verbazing toen hij de smaak in zijn mond had van de inmiddels beroemde schimmel Penicillium roqueforti. Tegenwoordig wordt deze schimmel onder gecontroleerde omstandigheden aan de kaas toegevoegd, maar het is in principe hetzelfde.Roquefort2

De schapen die voor Roquefort werken

Ook aan de schapen worden strenge eisen gesteld. Zo mogen ze alleen op de kalkhoudende hoogvlaktes grazen van Aveyron, de Tarn, de Lozère en een deel van de Hérault. Vroeger waren dit alleen de weiden rond de stad Roquefort, maar de enorme vraag naar deze kaassoort dwong de regelgevers het gebied op zeker moment uit te breiden. Deze kaas wordt al eeuwenlang gemaakt, de eerste vermelding komt uit de tijd van de Romeinen.Roquefort3

De stad Roquefort zelf

Het stadje Roquefort heeft een hoofdstraat met wat zijstraatjes en dan heb je het echt gehad. Niet echt groot dus. Parkeren is een drama, er zijn drie officiële parkeerplaatsen. Parkeer gewoon ergens waar je kunt en ga lopen. Alles is prima te bezichtigen te voet en zelfs iemand die niet in conditie is kan dit met gemak. Ik ben zelf naar de middelste parkeerplaats in het stadje geweest en kan dit alleen maar afraden. De weg erheen was zo smal en zo stijl dat ik behoorlijk gas moest geven om boven te komen. Passeren is er niet bij, maar het is wel twee richting verkeer. En zo’n helling achteruit af moeten omdat er iemand naar beneden komt lijkt me geen succes.Roquefort4

De grote spelers in Roquefort

Er zijn diverse kaasmerken in Roquefort die bezoekers toelaten. De het meest in het oog springende zijn Papillon en de Société. Ik ben bij beide binnen geweest en bij Papillon waren ze bijzonder vriendelijk en bij de Société niet echt.

Uiteindelijk heb ik de rondleiding niet gedaan. Er stond zo’n grote kudde mensen te wachten en ik had gelezen dat de helft van de rondleiding een filmpje betrof. Daar komt bij dat ik me niet kan voorstellen dat de Franse Keuringsdienst Van Waren het goed vindt dat er tientallen kuddes mensen per week langs die kazen lopen. Ze hoesten erboven, prikken er vast in met hun vieze vingers als de leiding niet oplet. Plus dat de temperatuur en vochtigheid in die grotten vast heel nauwgezet in de gaten wordt gehouden. Ik kan dan alleen maar vermoeden dat de rondleiding langs wat kazen gaat die voor dat doel opgeofferd worden.Roquefort5

Roquefort is zeer de moeite waard

Neemt niet weg dat ik heb genoten van dit prachtige oude stadje met zijn middeleeuwse gebouwen en oude bedrijven. Het is een absolute aanrader voor elke kaasliefhebber. Reken erop dat je er zo maar een halve dag of langer doorbrengt.