Onbezoldigd vuilnisman

bums0Dat is de term die voor dit werk op facebook voorbijkwam en daar kan niemand vrolijk van worden. Of toch wel?

Sinds een paar weken mag ik mezelf ook zo noemen en ik kan niet anders zeggen dan dat mijn bezigheid op de donderdag hier in Dalyan meer dan prettig is. Samen met wat andere vrijwilligers gaan we gewapend met schepnetten, vuilniszakken, knijpers en harkjes de rivier op om vuilnis te verzamelen. En geloof me, dat is echt nodig.

Ik ben nu een paar maal mee geweest en de opbrengst is al snel tussen de vijftien en twintig zakken troep. Zelden zul je mensen zo ijverig de rotzooi van een ander zien opruimen. We waden door zwarte blubber, strompelen over glibberige keien en klauteren over rotsen. Een nat pak is geen uitzondering en je handen openhalen aan glas of een vishaak is niet zeldzaam. Toch komen de mensen keer op keer terug om zich op deze dankbare taak te storten.

bums1

 

bums3

Maria en Co Jonker zijn de sturende krachten achter dit geweldige initiatief. Het is hun liefde voor de natuur die ervoor zorgen dat een groepje vrijwilligers elke week klaarstaan om opnieuw de rotzooi van een ander te gaan opruimen. Of zou het ook een ietsiepietsie met de werkomgeving te maken kunnen hebben?

bums4

bums5

bums7