Navigeer de ‘Lycian Way’

Een van de meest belangrijke zaken om op orde te hebben voor een langeaftandstocht is de navigatie.

Markering op de Lycian Way

De weg is prima gemarkeerd met de internationale rood met witte verf strepen. Jammer genoeg verbleken deze snel in het felle Turkse zonlicht of worden door andere redenen zoals begroeing minder zichtbaar.

Op dat moment is het handig niet van de markeringen afhankelijk te zijn. Bijna elke telefoon heeft nu GPS en dat maakt het verdwalen bijna onmogelijk.

De ‘Culture Routes Society’ app

De Turkse cultuur organisatie ‘Culture Routes Society’ heeft een applicatie ontwikkeld, maar die vraagt registratie en dat werkt op de een of andere manier niet. Zij weten hiervan, zeggen dat het snel in orde komt maar het werkt na een jaar nog steeds niet.
Na herhaalde emails heen en weer kreeg ik het niet op orde en ook werd er niet aangeboden mijn geld terug te storten.

De TrekRight app

De mensen achter de site Trekopedia hebben ook een app ontwikkeld. En deze werkt fantastisch! Niet alleen zit de app boordevol achtergrond informatie maar je hebt naast verschillende routes om het traject af te leggen een compass. Deze app werkt ook prima als je geen bereik hebt. En dat is superbelangrijk op die uitgestrekte stukken waar je werkelijk voelt alsof je de enige op de wereld bent. Verdwalen is dan geen optie.

Gratis navigeren met de GPX Viewer

Mocht een app aanschaffen te duur zijn dan bestaat er ook nog een gratis versie die offline prima werkt. Ik gebruik deze als back-up. Je weet immers maar nooit. Deze app kun je gratis downloaden en dan zelf bestanden aan toevoegen. Het gratis bestand dat ik gebruikte heeft kilometer aanduidingen die eerst erg onhandig leken maar eenmaal aan de wandel, als je de map echt uitvergroot gebruikt, is het best handig te weten hoe ver je bent.

Kijk eens op deze site. Zij hebben een hoop bestanden die je gratis kunt downloaden voor je GPS viewer.

Een echte kaart

En natuurlijk mag een ouderwetse kaart niet ontbreken. Er is niets prettiger dan na een zware dag lopen even weg te dromen met een echte kaart.
Deze kaart is zeer gedetailleerd, geeft hoogte verschillen goed aan en is weer bestendig. Koop je kaart bij BOL

Deze opties en je gezond verstand zullen je zeker uit de problemen houden.

Je kunt de app en de kaart in deze video beter zien.