Nar Suyu of Granaatappelsap

nar1Een aantal jaren geleden stapten enkele boeren hier over van citroenen naar granaatappels. Citroenen brachten toen ongeveer 25 liracent de kilo op en de granaatappelen deden toen 1 lira en 50 cent per kilo en enkele jaren zelfs meer. Het duurde dan ook niet lang of iedereen plantte granaatappelbomen die het hier nu eenmaal erg goed doen. Het lijkt nu wel of er niets anders meer groeit als ik hier rondfiets.

De laatste paar weken is het oogsten losgebarsten. Vrachtwagens vol handzame kistjes worden overal uitgeladen. Bij elke boom worden drie kistjes neergezet. Vervolgens worden er minibusjes vol goedkope dagloners uit de achterliggende dorpen aangesleept en het oogsten begint. Jammer genoeg zijn er inmiddels zoveel granaatappelbomen dat de prijs is gezakt naar 30 cent de kilo. niet echt de moeite meer.

Daarom heeft mijn benedenbuurman besloten zoveel mogelijk zelf sap te maken en dat te verkopen op zijn boot. Hij is naast keutelboer kapitein bij de Dalyan coöp. en hij sleept dus beroepsmatig met toeristen.

Het legen van een granaat appel is een kunst apart. Je snijd de bovenkant (het kapje) eraf en kerft ze zijkanten in. Breek hem met de hand open en sla met een stomp voorwerp op de achterkant en alle vruchtjes rollen eruit. Met een grote teil, een mes en een antieke kruiwagen kom je er wel.

nar2

nar3

Dat is simpel en begrijpbaar. Ik snapte alleen nooit hoe zij het sap eruit persten. Natuurlijk was dit genoeg reden om alles eens van dichtbij te gaan bekijken.

nar4

Om dit te doen was niet meer nodig dan een oude lade, een vochtdoorlatende zak een vuilniszak, een teil en super schone rubberlaarzen. Een geweldig simpel en super efficiënt systeem dat binnen een paar minuten litters sap produceerde.

nar5

nar6

Na het persen filteren ze het sap door een frisgewassen doek en het sap is klaar voor de verkoop.

Ik was van plan een poging te doen om wijn te maken en hoef me na vandaag niet meer af te vragen hoe ik dat persen moet doen.