Millau, de campings en bezienswaardigheden

 

Millau1Millau als centraal punt in de Languedoc

Onze eindbestemming in de Languedoc was Millau, het idee was daar een camping te zoeken en ons kamp op te slaan. Van daaruit zouden we onze omgeving gaan verkennen. We zochten een camping die niet te commercieel was en zeker niet te groot, met veel groen. Lees hier wat onze indruk was van Millau als stad, de bijbehorende campings en de directe omgeving.

De route

Na onze overnachting halverwege Frankrijk gingen we om een uur of negen rijden. We stelden onze navigatie in op geen snelwegen en hoopte op een mooie route. Groot nadeel van deze manier van reizen is dat je geen enkel idee hebt welke route gereden gaat worden. Onze wegenkaart was oud dus we hoopten maar dat alles goed zou komen.
En dat deed het.
Betty, zoals wij onze navigatie dame noemen koos werkelijk prachtige slingerwegjes die romantisch door de bergen meanderden. Die bergen werden rap hoger, de bochten scherper en de vergezichten spectaculairder.

Dorpen in de Laquedoc

De dorpen waar we doorheen kwamen waren zoals ik later zou ontdekken typisch voor de streek. Natuurstenen huizen die al honderden jaren zij aan zij op cruciale plaatsen zoals rivieren en bergpassen staan. Door de steile bergen is de te bebouwen ruimte beperkt en hebben deze dorpen allemaal zeer smalle straatjes waar geen ruimte is vrijgelaten voor groen. Pittoreske middeleeuwse sfeertjes.
Langzaam maar zeker worden de grassen en andere wilde planter meer en meer dor. Voor mij een prima teken. Er valt in de Lanquedoc blijkbaar niet veel regen, na het overmatig groene en bijzonder natte Noord Frankrijk voelt dat prima. Het geeft meer een idee van zomer dan het soppen door het bos naast ons huis. Ook komen er meer naaldbomen. Echt, dit is genieten.Millau2

Een camping bij Millau

Na het slotstuk de Gorge du Tarn kwamen we aan in Millau, een stad van redelijk formaat met zo’n 22000 inwoners en veel toeristen. Betty bracht ons naar de eerste camping op ons lijstje. Deze was gekozen omdat het goedkoop was. De camping lag ongeveer in de stad langs de rivier en zag er afschuwelijk uit. Groot, commercieel en druk. Niet wat we zochten. We besloten langs de rivier de stad te verlaten in de hoop op iets beters. We reden fout en slingerden over een geweldig mooi wegje naar een andere gorge. We zijn toch maar even omgedraaid.
Na wat heen en weer toeren langs de rivier zien we een bordje camping. Deze stond ook op de lijst maar we hadden er geen adres van. Met moeite volgen we de bordjes en vinden zowaar de camping. Niet aan het water, maar verder echt super. Veel bomen, mooie grote staanplaatsen en niet te groot. Voor 12 euro per nacht mochten we ons tentje opzetten. Er was gratis wifi en elektriciteit op verzoek. Camping Saint Martin Millau3
We hadden het geluk een plaatsje aan de buitenkant toegewezen te krijgen met veel groen en vooral privacy. Hier kon ik het wel een paar dagen uithouden.Millau4

Boodschappen doen in Millau

Na het opzetten van de tent zijn we op zoek gegaan naar een supermarkt. We reden via dezelfde weg als we gekomen waren terug tot aan de rotonde, waar de bewoonde wereld begint. Daar zijn we links af gegaan en we vonden gelijk een Le Clerc. Die Franse mega-supermarkt ken ik van thuis, daardoor wist ik dat alles wat wij maar nodig konden hebben daar gekocht kon worden. Ideaal want parkeren in de stad viel erg tegen. Buiten de winkel stond een meneer een soort pannenkoek beslag over een spies te gieten die als een stuk vlees voor een houtvuur draaide. Blijkbaar een lokale lekkernij. Ik mocht proeven en vond het te zoet. Het gaf wel een mooi plaatje.
Mocht je de Le Clerc zoeken volg dan de borden Roquefort, de winkel ligt aan die uitvalsweg.Millau5

Millau en de bergsport

Millau is de plek voor mensen die van rotsen houden en alles wat je ermee kunt doen. Je kunt er in grotten klimmen en klauteren, onder de grond kanoën, van bergen afspringen met een speciale parachute. Dat zogenaamde paragliding zag er trouwens geweldig uit. Het is dat ik een slechte knie heb maar anders … Er waren momenten dat het gewoon druk was in de lucht. Ik wist niet dat dit zo populair was.
Aan de andere kant is Millau ook een mooie stad met een middeleeuws centrum om heerlijk uit eten te gaan. Centraal geleden in de Midi (Franse Pyreneeën) is Millau een populaire bestemming met vele mogelijkheden in de directe omgeving zoals omschreven in de volgende delen.Millau6