Mijn 1 euro lunch in de Turkse Lokanta

Uit eten in Dalyan, Turkije kan op allerlei manieren. Er zijn restaurants die zich specialiseren in westers eten zoals een steak met gepofte aardappel of je kunt naar een zeer luxe restaurant aan de rivier gaan en een heerlijke visje bestellen. De gemiddelde buitenlander heeft geen idee wat het allemaal is dat er op de menukaart staat aangeprezen en neemt naast zijn visje hoogst waarschijnlijk een salade en frietjes.
Mijn favoriete restaurants zijn de lokanta’s. Die hebben gewoon alledaags Turks eten voor een zacht prijsje.

lokanta

In Dalyan is Cömert mijn favoriete adres. Daar hebben ze een keur aan gerechten die allemaal even goedkoop zijn. En wat belangrijk is ik kan ze zien en bestel dus echt wat ik wil en vaak wat ik niet ken. Ze hebben namelijk dagelijks andere gerechten. Hoe werkt dat? Je neemt heel modern een blad van de stapel en wijst aan wat je wilt hebben.

lokanta2

Als je het blad helemaal vol stapelt met gerechten kom je hooguit aan tien Lira bij de kassa. Dat is zo’n drie euro. Er is zelfs een apart hoekje met ingrediënten waar je zelf je salade kunt samenstellen. En geloof het of niet ook dat is elke keer anders.

lokanta3

Vandaag ging mijn man en ik voor een simpele Lunch:

– Een kop Ezogelin corbasi, of ook wel “de soep van de bruid Ezo” en dat is een veelgemaakte soep in Turkije. De hoofdingrediënten zijn bulgur, rijst en linzen.

– Een gemengde salade die ik zelf mocht samenstellen.

– Een schaal brood want ik ben gek op soppen

Deze simpele maar voedzame lunch kost 3 lira per persoon en dat is ongeveer 1 euro. Echt daar kan ik het niet voor maken.

De Turkse lokanta’s zijn zonder opsmuk. Ze zijn over het algemeen schoon en het eten is dagvers, want deze lokanta’s draaien op werkvolk en scholieren en de Turkse bevolking neemt geen genoegen met opgewarmd voedsel van de vorige dag.

lokanta4