Menhir en Dolmen in Frankrijk

 

Menhir en Dolmen 1Menhir en dolmen zijn onverwacht te vinden door heel Europa in de velden naast kleine paden en wegen, maar ze staan niet aangegeven op de toeristenkaart en dat is bijzonder jammer.
Ik weet zeker dat er mensen zijn die er heel wat voor over hebben er een te zien. Wij kwamen die dag toevallig zowel een dolmen als een menhir tegen.

Dolmen

Onderweg naar een kasteel namen we een andere route dan onze navigatie hulp Bettie in gedachten had. Dit kwam omdat mijn maat een gedetailleerde kaart had van het gebied en het leek hem een leukere optie. We waren allebei in voor wat toeren door de kleinere dorpen en daardoor sloegen we af. Niet snel erna zie ik een paar enorme stenen op onnatuurlijke manier tegen elkaar staan. Ik ga vol in de remmen en wandel het stoppelveld op. Ik had een echte Dolmen gevonden. Of we dat kasteel nu zouden vinden of niet mijn dag was goed. Ik neem een paar foto’s van mijn Dolmen en we tuffen verder.Menhir en Dolmen 2

Menhir

Niet zo gek veel later staat er een andere steen zomaar naast de weg. Ik ga opnieuw vol in de remmen, want deze zag er bewerkt uit. Super! Dit bleek een Menhir te zijn en nog een mooie ook want hij was bewerkt. Er waren duidelijk armen en benen in gekerfd. Er stond zelfs een bordje bij, ik kon het dus niet fout hebben. Echt, superblij met mijn geluk stap ik weer in de auto. Dit was een bijzondere trip.

Wat zijn Dolmens en Menhirs ook weer

Ik wist dat het iets van de primitieve mens was, maar daar hield mijn kennis over Dolmens en Menhirs echt op. Terug op de camping heb ik de computer opgestart en ben op onderzoek uitgegaan.
– De naam Menhir vindt zijn oorsprong in de Bretonse taal en “maen” betekent steen en “hir” betekent hoog. Deze grote stenen zouden plaatsen van religie zijn geweest in de prehistorie.

Menhir en Dolmen 3Meer Menhirs

Vooral Carnac in Bretagne is beroemd om de vele prehistorische monumenten. De meest bekende zijn Le Menec en Kermario. Ooit zouden daar 11000 stenen gestaan hebben, er zijn er nu nog zo’n 2600 over. Zo’n Menhir kan tot 20 meter hoog zijn.
In Groot Brittanië noemen ze dit Cromlechs en Stone Henge is daar de bekendste van. Het zijn de oudste bouwwerken van Europa die naar men vermoed werden gebruikt voor rituelen van sjamanen.
Deze steenformaties zijn hoogstwaarschijnlijk een soort kalenders en volgens kenners werden daar ook de zon en maan vereerd.

Menhir en Dolmen 4De Menhir van Obelix

Velen zoals ik kennen de term Menhir alleen maar van   Asterix en Obelix, de twee Keltische helden uit de gelijknamige serie. De Kelten die omstreeks 400 v.Chr. in dit deel van Europa arriveerden namen deze bouwwerken dankbaar in gebruik. Zoals te zien is aan Obelix die er altijd een op zijn rug draagt. De Kelten gebruikten de bouwwerken voor hun religieuze ceremoniën. Dit is de tweede maal sinds ik hier woon dat ik met de Keltische geschiedenis geconfronteerd wordt. Ik vind het geweldig!
De eerste keer was toen ik de slakken van hun ovens vond. Lees daarover in: Resten van de Keltische Levensstijl in de Picardie

Meer Dolmens

In Frankrijk noemen ze hunebedden Nederlandse Dolmen en in Nederland hebben ze het over Franse hunebedden. Het mag duidelijk zijn dat dit soort bouwwerken aan heel de zuidwestkust van Europa te vinden zijn. Toch zijn de hunebedden in Duitsland, Nederland en Denemarken net even anders (de ingang is aan de lange zijde), vandaar dat archeologen er dan ook verschillende namen voor hebben.
Deze kamers werden gebruikt als grafkamers in de prehistorische tijd. Op onderstaande foto en tekening een voorbeeld van een hunebed zoals deze geheel in tact is aangetroffen in Duitsland.

Menhir en Dolmen 5

Jammer genoeg waren we echt aan het dwalen en zou ik liegen als ik zei dat ik kan zeggen waar ze precies liggen, maar we waren onderweg naar Brousse Le Château en naderden van de kant die niet is aangegeven over de D902. Of de weg waar de Dolmen aan lag ook zo heette weet ik echt niet, want navigatie Bettie had haar opstandige gedrag opgegeven en leidde ons weer naar het Brousse Le Château. Een avontuurlijke route over smalle wegen.