‘Lycian Way’ Wat heb je nodig?

Een van de lastigste vragen die ik als beginner had is: Wat heb ik nodig?
Het was een ware zoektocht via youtube filmpjes, facebook paginas en websites voor ik mijn spullen op orde had.
En nog steeds is het elke keer zoeken naar de perfecte balans tussen nodig, de prijs en gewicht.

Een Rugzak

Het begint allemaal met een rugzak. Die had ik niet. Gelukkig was er een vriendin die niet meer op pad gaat en zij had nog een rugzak liggen.
Geen idee of het wat was, maar ik had geen budget en ook geen toegang tot outdoor winkels dus nam ik hem graag over.
Eenmaal thuis en wat gegoogel verder bleek dat ik een hele goede rugzak had. Misschien wat klein, maar dat is juist goed voor mij. Dan kan ik ook niet te veel meenemen.


De Osprey Stratos.

Koop je Osprey bij BOL


Deze rugzak was een schot in de roos. Comfortabel, knelde nergens en groot genoeg. Met veel plezier heb ik er de gehele ‘Lycian Way’ mee rondgelopen.

Wel of geen tent?

De ‘Lycian Way’ is druk genoeg en al oud genoeg om overal accomodatie voor reizigers te hebben.
Dit varieert van behelpen tot een geweldige ervaring. Om die reden zullen veel mensen geen tent meesjouwen, dit is immers het zwaarste item?
Daar ben ik het dus niet mee eens. Pensions, Hotels en B&B kunnen vol zitten, maar een veldje voor een tent hebben ze altijd. Of je kunt door een domme fout zomaar je bestemming niet halen terwijl je de zon langzaam weg ziet zakken. Dat had ik dus.
Op dat moment ben je erg blij met je tent.

Ik had super mazzel met mijn tent want deze North Face lichtgewicht tent heb ik bij de vuilnis gevonden. Ik verzeker je, hier in Turkije iets van waarde bij de vuilnis vinden is uniek en dan ook nog zoiets extreems is echt ongelooflijk. Ik zag het dan ook als een teken van de goden dat ik deze reis moest maken.
In Nederland zijn er goede betaalbare lichtgewicht tenten te vinden.
Kijk maar eens op BOL

De slaapzak.

De slaapzak heb je nodig maar is van minder belang. De meeste buitenlanders lopen de Lycian Way als het nog mooi weer is. Alleen als je in de wintermaanden gaat lopen moet je goed nadenken over je slaapzak. Ik had dat dus niet en heb gekozen voor een betaalbare niet te zware slaapzak. Een die ik in de machine kan wassen en die veel beenruimte heeft, want die mummie gevallen kan ik niks mee.
Onderstaande slaapzak voldoet prima en kost slechts
13,49 euro bij Bol

Luchtbed of slaapmat?

Dit is een zeer persoonlijke keuze. Ik heb een slechte rug, dus zo’n dun yogamatje is geen optie. Een luchtbed is de enige keuze. Gelukkig kon iemand er een voor me mee meebrengen uit Duitsland want lichtgewicht hebben ze hier in Turkije nog niet van gehoord. Die arme Turken slepen giga zware rugzakken rond.
Mijn luchtbed werkt hetzelfde als het luchtbed hieronder. Het blaast met een paar pufjes op houdt de lucht goed vast. De ventielen moet je even aan wennen maar ze werken erg goed. Ik blaas dit bed zo hard mogelijk op en slaap prima. Echt een aanrader Flextail Gear Luchtmatras Light

Water

Water kan een probleem zijn op de ‘Lycian Way’. In het voorjaar is er genoeg te vinden, maar naarmate het warmer wordt mindert dat snel. Verder vind je overal fonteintjes met water. Dit is over het algemeen goed drinkwater. Ik drink dat dan ook zonder problemen.
Punt hier is dat je als verstandige toerist flessenwater moet drinken. Er gaan hier nu eenmaal bacterien rond waar het westerse gestel niet tegen opgewassen is. Een week bij een toilet rondhangen is niet wat je in gedachten hebt.
Dan komt een waterfilter goed te pas.

Sawyer mini waterfilter

Ik dacht altijd dat ik geen filter nodig had, maar ik kwam er al snel achter dat dit gewoon bij de standaard bepakking hoort. Nadat ik onverwacht moest wild camperen bleek al snel dat ik niet genoeg water had voor de volgende dag. Met een filter had ik misschien water uit een van de vele putten voor dieren kunnen filteren ipv hulp inroepen.
De Sawyer mini is het meest compacte waterfilter systeem van Sawyer. Met een totaal gewicht van 65 gram ook de lichtste.
Plus het filter past direct op een liter cola fles en hoef je dus niet met het zakje te klooien maar kun je zo uit de fles drinken.

Eten en drinken

Langs de Lycian Way kun je bijna overal eten kopen. Ook campings verkopen eten en verzorgen ontbijt. Vraag gerust om wat extra’s voor je lunch, dit is zelden een probleem.
Ik draag dus alleen eten voor noodgevallen met me mee. Creackers, noodles, dadels en soms wat van die voorverpakte driehoekjes kaas. Wat wel belangrijk is voor mij is koffie.
Om onderweg een bak koffie te kunnen maken en om mijn noodransoen te kunnen nuttigen heb ik een mini gasbrander gekocht. Deze werd door iemand uit Engeland meegenomen.
Echt, je moet hier zwaar op vrienden leunen om de goede spullen te bemachtigen. Mini gasbrander

Kleding

Ik heb een standaard stapeltje kleding en vul dat aan naargelang het weer. Ik loop zelden langer dan een week en kan dit dus goed inschatten.
Ik draag:
korte broek, ondergoed, sokken, en t-shirt.
Ik neem extra mee:
1x Korte broek, ondergoed, sokken, en t-shirt.
Om te slapen: dunne korte broek en t-shirt.
Verder afhankelijk van weer:
hoed of pet, puffy body warmer, t-shirt lange mouw, regenjas, legging.
Mijn schoenen zijn maar net wat ik te pakken kan krijgen en in de regel is dat niet veel soeps.

Plus

Een zakmes, een zaklamp, EHBO spullen, toilet artikelen en een handdoek. Een pannetje, een kop voor de koffie, een bakje voor de noodles en een lepel.

Verder is het een kwestie van gezond verstand. Weeg alles! Zorg dat je niet boven een zeker gewicht komt.
Voor mij is dat 8 kilo excl water. En dat lukte me dus nooit! Al was het alleen maar omdat ik een extra kilo camera rommeltjes heb om de videos te maken.