Landkaarten en Fantasyboeken

kaart fantasyboekIn de meeste fantasyboeken staan landkaarten afgedrukt. Tijdens het schrijven van Alex en de Dux van het Zuiden werd al regelmatig gevraagd of ik zo’n kaart had. Nee dus.
Ik kan me niet herinneren dat ik ooit op zo’n kaart gekeken heb. Misschien als klein kind, maar dat staat me niet meer bij. Ik vind ze niets toevoegen en vaak juist het beeld dat zich in mijn hoofd heeft gevormd verstoren. Bij het schrijven van mijn wereld rond Alex heb ik dan ook nooit een kaart gebruikt. Het zit immers allemaal in mijn hoofd? En laten we eerlijk zijn als je als lezer naar de landkaart moet bladeren om het nog te snappen, dan vind ik dat ik het fout gedaan heb. Mijn doelstelling was juist om met zo min mogelijk omschrijving (want daar heb ik zelf een hekel aan) een wereld duidelijke wereld te scheppen.
Het was dan ook even schrikken toen ik een mail van de uitgever kreeg of ik een landkaart kon aanleveren. Er was natuurlijk al eerder over dit onderwerp gepraat en ik wist dat zij graag een kaart in het boek zagen. Alleen ging ik er vanuit dat iemand anders die zou maken. Help!
Er zat niet anders op dan een paar fantasyboeken openslaan om te kijken hoe die kaartjes er zo over het algemeen uitzien en aan de slag te gaan. Ik heb eerst een paar grove grenzen neergekalkt om te kijken hoe de vlakverdeling moest zijn. Zodra ik dit op orde had moest ik mijn dorpen, steden en andere vaste gegevens er zo inbrengen dat de onderlinge afstanden in verhouding waren. Gek, tekenen is niet echt mijn ding. Toch had ik er echt lol in.

kaart-origineel

Deze kaart is naar de grafische vormgever gegaan en die heeft er in een computerprogramma onderstaande illustratie van gemaakt. Prachtig toch?

kaart

Heb ik uiteindelijk toch een fantasyboek met een kaartje voorin.

—————