Inmaken en Conserveren – de Voedseldroger

de Voedseldroger-aEen voedsel droger is een onmisbaar apparaat voor iedereen die producten wil drogen om ze lang te bewaren. Een voedsel droogmachine is zeer veelzijdig en voor meer producten geschikt dan in eerste instantie lijkt. Zo’n machine werkt met hete lucht die door het voedsel blaast, heeft een instelbare temperatuur en is bijzonder efficiënt. Juist in een klimaat als het onze waar de luchtvochtigheid altijd hoog is kan een voedseldroger uitkomst bieden.

Meer en meer mensen keren hun rug naar alle kant- en- klaar producten die ons de laatste vijftig jaar overspoeld hebben. Blikken, potten en zakjes vol met halfproducten die ons leven makkelijker maken en ons vooral veel tijd besparen. Terug naar de bron is de enige manier om de vele voedsel allergieën en huidproblemen op te lossen die onze kinderen sinds jaren teisteren. Al die toegevoegde stoffen om halfproducten en kant- en- klaar producten te conserveren hebben ons geen goed gedaan.

de Voedseldroger-bMet een voedseldroger kunt u zelf de voorraden aanleggen die het leven van de kok leuker maken en die van het voedsel smakelijker. Met een voedseldroger heb je het perfecte instrument om al die producten waarvan er altijd een overvloed is in de juiste tijd van het jaar houdbaar te maken. Het is ook veel beter voor de bankrekening om producten groot in te slaan als ze goedkoop zijn.
Voor de sportievere mens is de voedseldroger een uitkomst.  Een paar dagen er op uit met een rugzak is een stuk draaglijker als het mee te nemen voedsel niets meer weegt. Werkelijk alles kan in de voedsel droger. Groenten, fruit, vlees, kruiden, noten en wat je verder maar wenst.

.
TIP voor de meeste producten geldt dat de temperatuur niet hoger mag staan dan 50 graden.

.

.
de Voedseldroger-cHet drogen van vlees in een voedseldroger

Het drogen van vlees is al zo oud als het maken van vuur. Daarboven konden immers repen vlees gedroogd worden? Nu gebruiken we daar de droogmachine voor. In Amerika is gedroogd vlees erg populair als snack en als voedsel voor een toch door de natuur. Jerky zoals dit gedroogde vlees heet is ook in west europa erg populair aan het worden.

.

.

de Voedseldroger-dHet drogen van fruit in een voedseldroger

De voedseldroger is zeer geschikt voor het drogen van fruit. Denk dan aan je eigen rozijnen drogen of gedroogde pruimen of appels. De kinderen vinden dit soort producten heerlijk als snack.
Ook is gedroogd fruit prima te gebruiken om in je eigen muesli te gebruiken. Of een goedkope muesli mee te verrijken. Zelf droog ik al de valappels in partjes, die kan ik vanwege de beurse plekken immers niet bewaren. Op de foto hiernaast zijn de rozenbottels te zien, die gaan in mijn broodbakmachine.

.
Het drogen van groente in een voedseldroger

de Voedseldroger-eGedroogde groenten en specerijen zijn in  warmere landen de gewoonste zaak. Vanwege het klimaat kunnen deze mensen de groenten tot strengen rijgen en drogen in de zon en later bewaren. In ons natte landje gaat dit niet en zijn een voedseldroger en luchtdichte bewaarplaatsen noodzakelijk.
Voor die vakanties die ons naar oorden brengen waar geen winkels voor handen zijn of waar verse groente simpelweg onbetaalbaar zijn is het een optie om gedroogde groente mee te nemen. Gedroogde groente weegt zo goed als niets en neemt weinig ruimte in. Ideaal voor een toch de bergen in of het rondtrekken met een kano. Een weinig water en een warmtebron en een groente gerecht is zo gemaakt. Het is tevens gezond omdat alle vitamines bewaard gebleven zijn. Bijzonder geschikt is bloemkool en broccoli, wortelen, rode bietjes en koolsoorten (grof gesneden).

.

TIP Snijd je te drogen producten nooit te klein, na het wellen krijgt het zelden het oude volume helemaal terug. Snijd dus groter dan de maat waarin je het wenst te nuttigen.

.
de Voedseldroger-fHet drogen van kruiden in de voedseldroger

Veel mensen verzamelen kruiden uit eigen tuin of uit de natuur. Dit kan zijn om te gebruiken bij het koken of om thee van te trekken. Het verzamelen van al deze producten is een van de leukste bezigheden en het voorruitzicht dat je ze kunt bewaren met behoud van kleur en aroma maakt het tot een bijzondere hobby. Niet zo handig als een pot eigen gekweekte en gedroogde koriander of hete Spaanse pepers om het hele jaar door gerechten een pittige smaak mee te kunnen geven.
Natuurlijk kun je ook kruiden gewoon ouderwets per bosje in huis drogen. Maar zodra de hoeveel heden groeien omdat je bijvoorbeeld een jaar voorraad kruidenthee wilt verzamelen en het regent weken aan een stuk, zodat de luchtvochtigheid hoog blijft, ga je daar snel anders over denken.

.
de Voedseldroger-gEetbare paddenstoelen drogen in een voedseldroger
In België en Frankrijk mag je nog paddenstoelen verzamelen. Omdat dit de natste tijd van het jaar is en de periode van verzamelen maar kort is de voedseldroger een onmisbaar instrument voor de liefhebber van eetbare wilde paddenstoelen.
Toch gebeurt het mij ook vaak dat er mooie champignons in de aanbieding zijn, die ik dan puur aanschaf om te drogen. Dit om te voorkomen dat ik een paar champignons nodig heb op het moment dat de winkels dicht zijn. Niets zo handig als een voorraad gedroogde paddenstoelen.
droog paddenstoelen in de voedseldroger niet warmer dan 40 graden voor een optimaal resultaat.

.
de Voedseldroger-hHoe lang moet voedsel in de voedseldroger
Hoeveel uren voedsel moet drogen is lastig te zeggen. Het hangt af van de hoeveelheid vocht in het product, de ene pruim is de andere niet. Zo verschillen paddenstoelen onderling enorm in vochtgehalte. Ook de omvang van het gesneden product en de hoeveelheid die je wilt drogen is van invloed. Te kort drogen kan bederf oplever en te lang drogen maakt het wellen lastiger. Appeltjes en paddenstoelen mogen best nog iets rubberig voelen na het drogen. Zelf droog ik bijna alle producten 24 uur. Uitgaande van minimaal zo’n drie treetjes vol.

de Voedseldroger-j

►Na het drogen is het aan te raden om je producten luchtdicht te bewaren. Afstuitbare glazen potten staan natuurlijk het leukste in je keuken. Wel moet je er dan rekening mee houden dat het voedsel op den duur zijn kleur verliest. Goed gedroogde producten zijn jarenlang houdbaar.

.
Afhankelijk van je gedroogde voedsel kan de tijd die nodig is om het te laten wellen verschillen van enkele minuten tot meer dan een uur.
Het wellen is niets meer dan het overgieten van je gedroogde voedsel met heet water. Giet er niet te veel op want je wilt geen smaak verliezen aan overtollig water.