Hout als Warmtebron

brandhoud2Brandhout

Wat mij betreft is hout de beste warmtebron. Ecologen en economen zijn het hier natuurlijk niet mee eens, maar voor mij persoonlijk geeft hout het hoogste rendement. Ik zal het onderbouwen.

Dat het niet echt warm is in Noord Frankrijk wist ik voor ik hier kwam wonen. Ook was bekend dat ik het met een houtkachel warm moest zien te krijgen. Geen probleem, in Turkije was dit niet anders. Het stookseizoen is in Frankrijk ongeveer even lang. Dit lijkt vreemd maar als je naar de temperatuursverschillen tussen zomer en winter kijkt komt het aantal graden verschil overeen. Na een paar jaar in een warm klimaat heb je het bij 18 graden gewoon koud en steek je de kachel aan. Het grootste nadeel is in Frankrijk dat de winter dermate kil en guur is dat je overdag niet buitenkomt. En dat is de enige reden dat ik twee maal zoveel hout verstook dan in Turkije, waar ik de kachel overdag liet uitgaan omdat ik dan buiten bezig was.

Brandhout per kubieke meter of ton

Zowel in Frankrijk als in Turkije hebben ze het niet over kubieke meters hout, maar rekent men per ton. Om ons minihuisje te verwarmen hebben we zo’n 12 ton nodig.

Die twaalf ton brandhout bestellen wij bij een houtboer die zijn hout direct bij de boswachter koopt. Die boswachter heeft mensen in diens die de bomen kappen. Dat zijn de eersten die het warm krijgen van dit brandhout. De houtboer laadt het met een kraantje op zijn kar en thuis zaagt hij dit met een kettingzaag in redelijke bullen.
Wedden dat hij het daar zelfs in de winter warm van krijgt? Vervolgens moet hij het splijten en op de wagen laden.

Laten we hopen dat dit met een machine gebeurd, maar gezien de staat van zijn erf vrees ik ervoor en zal hij opnieuw lopen blazen en puffen.

brandhout3

Het bos achter ons huis is zo’n productie bos. Elk jaar worden daar honderden bomen uitgesleept. De stammen gaan in dit geval gek genoeg naar China om als prullen weer terug naar Europa te komen. De boomkruinen en zijtakken gaan naar de houtboer. Zo klust Frankrijk een leuk zakcentje bij elkaar.

brandhout4

Brandhout wegstapelen

brandhout5Nu komt het brandhout onze kant op en wordt door onze houtboer los op het erf gestort. Twaalf ton meter hout wegstapelen is hele klus. Geloof me die bullen gaan op een zeker moment echt doorwegen.  Gelukkig komt het per vier ton, want meer past er niet op de gammele boerenwagen. En meer dan een rit per dag is onze houtboer niet van plan te maken.

Voor mijn niet al te grote houtkachel zijn de meeste bonken te groot en moet ik ze nog een keer doormidden slaan. Dit doe ik in de loop van de winter ongeveer een keer per week en dan vul ik de voorraad die net buiten de deur staat aan. Je raadt het al natuurlijk. Dat is een warm karweitje.

Uiteindelijk ligt het blok  brandhout na veel omzwervingen in de kachel en doet waar het voor bedoelt is. Iemand lekker warmhouden.

Zie je? Zes keer iemand verwarmen is een niet gering resultaat van deze makkelijke brandstof.