Hoe haal je de vruchtjes uit een granaatappel.

Dat was de vraag die ik na mijn vorige blog over granaatappelsap steeds te horen kreeg. Nu heb ik het wat druk gehad met andere zaken, maar vandaag was het zover. We gingen weer granaatappelsap maken en daarvoor moeten er veel granaatappelen schoongemaakt worden. Dit is een precies werkje want de velletjes tussen de vruchtjes in is bitter en die wil je dus echt niet.

granaatappel9

Na het oogsten blijven er flink wat granaatappelen achter. Die zijn niet mooi genoeg, hebben een plekje of hangen op een rottige plek. Deze vruchten worden in de maand na de oogst langzaam aan omgezet in sap. Dat sap gaat in de vriezer en zal veelal in de zomer aan toeristen verkocht worden. Ik zie overal om me heen karrenvrachten met granaatappels schoongemaakt worden en vandaag ga ik het voor het eerst ook een hele dag doen.

Stap 1: Snijd aan de onderkant het kapje van de granaatappel.

granaatappel1

Stap 2 Geef de granaatappel een aantal kerven aan de zijkant

granaatappel2

 

 

Stap 3 Breek hem voorzichtig wat open.

granaatappel3

Stap 4 Haal het middenstukje eruit

granaatappel4

Stap 5 Houd hem nu ondersteboven en tap met een grote pollepel of met een gek plankje zoals ik heb op de granaatappel.

granaatappel5

Dit gaat echt geweldig!

granaatappel6

Even kijken… nog wat verder meppen en…

granaatappel7

Vijf uur lang waren we in de weer. Een persoon plukken en voorsnijden en twee personen meppen.

granaatappel8

We hadden genoeg voor 60 liter sap, waarvan er 20 in mijn vriezer zijn gegaan. Niet slecht.