Het Viaduct van Millau

 

Het Viaduct van Millau1Een paar kilometer van Millau vandaan staat een gigantisch viaduct dat de hele omgeving domineert. Dit indrukwekkende bouwwerk is het grootste viaduct in Frankrijk en het hoogste ter wereld. Het is dermate hoog dat ik toen ik het bordje informatiecentrum zag staan ik in een impuls die kant op stuurde. Daar wilde ik meer van weten.

Het viaduct van Millau is prachtig

Dit waanzinnige viaduct is gewoon mooi. Om te beginnen is het spierwit en steekt het schitterend af tegen de strakblauwe lucht. In de winter zal dit anders zijn, maar zo zag ik het. Een toppunt van moderne techniek. Ongelooflijk hoge pilaren waar het hele zaakje op rust. Vervolgens veel ruimte ertussen die door overspanningen opgelost is. Een fraai geheel.

Het Viaduct van Millau2

Het viaduct van Millau is de hoogste brug ter wereld

Het informatiecentrum is een modern gebouw dat aan het begin van de brug staat, alleen wel eronder, heel ver eronder. Daar keek ik een indrukwekkende film over het maken van deze giga brug. En natuurlijk hoorde ik alle indrukwekkende feiten.
Het is ontworpen door de Franse ingenieur Michel Virlogeux en de Britse architect Norman Foster. Het viaduct van Millau heeft één pilaar die de indrukwekkende lengte van 335 meter heeft en een overspanning van 242 meter. De weg bevindt zich op die plaats 277 meter boven de grond. Daardoor is het niet alleen de hoogste brug van Frankrijk maar tevens de hoogste brug ter wereld. Deze schoonheid heeft slechts 400 miljoen euro gekost en is formeel geopend in 2004. Die langste pilaar is hoger dan de Eiffeltoren.
Het begint me aardig te duizelen. Zet een aantal Eiffeltorens op een rijtje in een dal en leg er een autobaan overheen. Ga er maar aanstaan.

Het Viaduct van Millau3

Het Viaduct van Millau lost veel problemen op

Ik kijk na afloop naar boven en bedenk dat daar op die vier banen auto’s zoeven. Als het slecht weer is zoeven ze vast boven de bewolking, stel je dat eens voor! Of nog gekker. Toeren over het viaduct van Millau tijdens een onweersbui en we weten allemaal hoe dat tekeer kan gaan in de bergen.
Nee, ineens vind ik het viaduct niet meer zo geweldig. Toch betekend het veel voor Frankrijk. De Gorge du Tarn heet niet voor niets Gorge, dat betekend namelijk strot of keel. Dit Franse keelgat zat nogal eens verstopt als Parijs weer een de snelwegen kwam afzakken opzoek naar verkoeling of als er een paar honderdduizend Hollanders op pad waren met hun sleurhut. Die dagen zijn nu voorbij, iedereen kan met een rotgang dit prachtige gebied voorbij sjezen. En weet je wat? Ik vind dat best, want het is heerlijk rustig op al die prachtige provinciaalse wegen met haarspeldbochten.Het Viaduct van Millau4