Het Turks ontbijt de kliko in?

Istanboel is een verhaal apart. Er zijn daar grofweg twee soorten bezoekers. Mensen die willen winkelen en genieten van de mogelijkheden die een miljoenenstad met een modern centrum te bieden heeft en de andere helft is zoals ik. Die verblijven in de oude wijk Sultan Ahmet en komen daar nauwelijks uit.

Deze wijk is eigenlijk het oude Constantienobel. Compleet met luxe herenhuizen, gigantische moskeeën, krappe straatjes, een enorm groot antiek overdekt winkelcentrum en natuurlijk het oude paleis van de Sultan. Vanzelfsprekend allemaal nog in originele staat, opgeknapt of vervallen.

Wat er allemaal te zien is weet de gemiddelde toerist uit de reisgidsen en folders die ook daar overal te krijgen zijn. In grote haast spoeden de mensen zich van hot naar her, er zijn er immers niet veel die een hele week uittrekken om deze wijk goed te bewonderen. En geloof me, dat heb je wel nodig.

Jammer genoeg weten de meeste mensen niet dat er achter het paleis een park ligt. Het Gülhane park. Als er toeristen zijn die het wel weten uit de reisgids of het per ongelijk ontdekken dan lopen ze daar een stukje in, zien weinig bijzonders en keren terug. Echt jammer. Want als je stug doorloopt kom je op een prachtig uitzichtpunt, waar de Bosporus overgaat in de Gouden Hoorn en de Zee van Marmara. Slim hebben wat uitbaters daar hun theehuizen neergezet en je kunt op de terrassen urenlang vertoeven terwijl je geniet van de schepen die de Bosporus op- en afvaren. Na een aantal uren flink doorstappen van bezienswaardigheid naar bezienswaardigheid, is dit een waar feest. Voeten omhoog en genieten van de thee en het uitzicht. Dé oplossing voor het- ik kán niet meer en het is nog wat vroeg om naar het hotel te gaan – moment.

Het was in dit park dat ik mocht beleven hoe rigoureus de Turken altijd optreden als er een nieuwe regel in werking getreden is. Ik had van een Turkse vriendin gehoord dat er nieuwe verordeningen waren voor de verkoop van etenswaren op straat. Natuurlijk komen die uit de noodzaak om Brussel te vriend te houden maar vaak slaat het nergens op. Ditmaal zouden de Simitverkopers het veld moeten ruimen. Simit is een ronde broodkoek met sezamzaadjes erop. Vooral supervers is het bijzonder lekker en ik durf het zelfs het nationaal straatontbijt van de bevolking te noemen.

Daar waar een karretje niet kan komen lopen jongens met een dienblad, van wel een meter in doorsnede, vol geladen op hun hoofd te balanceren om toch iedereen te kunnen bedienen. Dit kan een rij wachtende mensen voor de veerboot zijn of de winkeliers van de altijd drukke overdekte markt. Op kruispunten vind je vaak handkarren, met een glazen opbouw waar de koopwaar in uitgestald ligt.

Aan de ingang van het park stond ook zo’n karretje. Voor ons uit liepen twee agenten, die naar de simitverkoper beende. Ik zocht er niets achter, want ook die mensen moeten eten, maar er volgde een woordenwisseling die steeds heftiger werd en ik ging toch langzamer lopen om uit te vogelen wat er loos kon zijn. Ik zag veel armgebaren en de stemmen gingen een halve octaaf omhoog. De zaak escaleerde duidelijk en op zeker moment pakten de agenten pardoes de straatventer zijn kar op en smeten die op de laadbak van hun auto, die ik tot op dat moment nog niet had opgemerkt. Glasgerinkel en het geluid van de luid jammerende verkoper vulde mijn oren.

Ik was geschokt van de brutaliteit van het optreden. Ze nemen het aanpakken van straatventers inderdaad erg serieus, en ik had ontzettend met de gedupeerde man te doen.

Boeken over Istanboel:

Reisgidsen van enige kwaliteit over Istanboel in het Nederlands kon ik niet vinden. Wel is er een Lonely Planet in het Engels te vinden.

Mocht je ook plannen maken om deze bijzondere stad eens te bezoeken. Denk je dan eens in hoe veel meer je van je dagen kunt maken met een grondige voorbereiding. Istanboel heeft zoveel te bieden dat je datgene dat je wilt zien goed moet plannen. Een kaartje en een goede reisgids zijn daarvoor nodig. Mocht je een paar dagen uittrekken om de oude stad te bezoeken reken dan op een dagdeel per doel. Alles is goed te belopen en op die manier hoef je nooit te haasten. Houd er wel rekening mee dat het paleis van de sultan om maandag gesloten is.

Trotter Turkije

turkije-1Deze reisgids was mijn eerste naslagwerk op mijn reizen door Turkije. Een geweldige hulp om juist die kleine bijzondere dingen te vinden die er toe doen. Ook de kaartjes met uitleg over de opgravingen die ik bezocht waren een grote hulp. Het formaat van deze reis gids is dusdanig dat hij makkelijk in je tas past en niet veel weegt. Foto’s zul je in deze gids niet vinden, maar wel veel achtergrond informatie over de cultuur, de taal en het dagelijks leven in Turkije.

 

Trotter
600 pagina’s
24,99 euro
Koop het boek bij bol

 

 

Lonely Planet – Istanbul (Engels)

istanboel2Deze reisgids geeft veelzijdige informatie over Istanbul. Allereerst feiten over deze stad in de vorm van geschiedenis, geografie, klimaat, economie, bevolking, religie, kunst etc. Vervolgens informatie voor de bezoeker over o.a. geld, tijd, gezondheid, documenten. Verder wordt aandacht besteed aan bezienswaardigheden, architectuur, eten en drinken, sportactiviteiten, winkelen, plaatsen waar men kan verblijven en cultuur. De prijzen worden in de Turkse lira weergegeven. Als laatste hoofdstuk aandacht voor het reizen zelf: hoe er te komen en er rond te trekken, veiligheid etc. Met een aantal zwart-witplattegronden, twee katernen met kleurenfoto’s en een losse stadsplattegrond in kleur. Ook wat informatie over de Turkse taal en een kleine woordenlijst is niet vergeten. Vooral bedoeld voor de individuele reiziger die zich met deze gids op allerlei terreinen goed kan bewegen.

Istanbul
244 pagina’s
16,99 euro
Koop het bij bol

Andere boeken over Istanboel

Turkse Vlinders – Stine Jensen

stineliteratuurwetenschapper, filosofe en freelance journaliste voor onder andere NRC Handelsblad, tijdens een vakantie tot over haar oren verliefd op een aantrekkelijke, laag opgeleide Turkse jongeman. Drie jaar lang reist Stine Jensen vele malen van Amsterdam naar Istanbul om bij haar geliefde Ozan te kunnen zijn. Ze volgt een cursus Turks en raakt bevriend met drie tijdelijk in Amsterdam verblijvende Turkse studentes die verlangen naar een leven in Europa met een Europese man, en haar de Turkse liefde en cultuur uitleggen. Ze vraagt zichzelf af wat haar zo aantrekt in Ozan, met wie ze zo weinig gemeen heeft, vooral ook omdat ze lang niet de enige is met zo’n interculturele liefde; er zijn er velen onder haar leeftijdgenoten. Ze praat erover met andere jonge Turken en Europeanen en over hun opvattingen over liefde, relaties en seks, en onderzoekt liefdesstereotypen in literatuur, soaps, popmuziek en film. Een vlot leesbaar, boeiend, interessant boek, waarin Jensen haar persoonlijke belevenissen op soepele en plezierige wijze verweven heeft met een goed onderbouwde verhandeling over interculturele relaties en de rol daarin van cultuur, seks, geloof, jaloezie, huwelijk, familie, geld enzovoort.

Stine Jensen – Turkse Vlinders
319 pagina’s
15 euro
Koop het boek bij bol

Palais de Hollande – M. Hoenkamp

palaisHet huidige Palais de Hollande werd in 1858 gebouwd op de plek waar Cornelis Haga, de eerste Nederlandse vertegenwoordiger in het Ottomaanse rijk, zich in 1612 vestigde. Dit was het begin van de diplomatieke betrekkingen tussen Turkije en Nederland. Aan Jacobus Colyer, een van zijn opvolgers, dankt de Nederlandse staat de eigendom van het Palais.
De hoofd aandacht in dit boek gaat uit naar de lotgevallen van de Nederlandse diplomaten en naar hun streven om in Istanboel een prachtig en permanent onderkomen te vinden. Marlies Hoenkamp, historicus, vertelt op aantrekkelijke wijze over de hebbelijkheden en onhebbelijkheden van de Nederlandse gezanten en hun familie, over paleisintriges en ongelukkige liefdes.

De vele prachtige illustraties verbeelden de Turks-Nederlandse geschiedenis op treffende wijze. De tweede druk bevat zes landkaarten, waaronder een van W.J. Blaeu, en een aantal afbeeldingen van onlangs door het Rijksmuseum gerestaureerde schilderijen van de Vlaamse schilder J.B. Vanmour.

Palais de Hollande
175 pagina’s
23,95 euro
Koop het boek bij bol

Istanboel – Orhan Pamuk

istanboel3Orhan Pamuk schreef een prachtig werk over zijn geliefde stad Istanboel. In een schitterend weefsel van geschiedenis en observaties van mensen, plekken en kunst tovert Orhan Pamuk ons zijn stad Istanboel voor ogen. De grootse stad die zijn verbeelding gevormd heeft. Aan de hand van de wederwaardigheden van zijn excentrieke familie laat hij Istanboels transformatie zien van een stad vol vergane glorie naar een bruisende moderne metropool op het kruispunt van Oost en West.Tegen de achtergrond van afbrokkelende monumenten, aftandse villa’s en krioelende steegjes en waterwegen zien we een rijke cast aan kunstenaars, journalisten en historici die bouwen aan het nieuwe zelfbeeld van Istanboel. En samen met een dagdromend jongetje dat later de auteur zou worden van dit meesterlijke boek, beschouwen we het spektakel van publieke en persoonlijke drama’s, het grote openluchttheater dat Istanboel was en is.

Istanboel – Orhan Pamuk
445 pagina’s
20 euro
Koop het boek bij bol

 

Tags: , , ,