Franse brocante markten

brocante1Voor liefhebbers van rommelmarkten is Frankrijk het ware Mekka. Elke zondag is er een keur aan brocantes te bezoeken. Deze brocantemarkten zijn de sociale ontmoetingsplaatsen van de lokale bevolking. Je kunt er ware antiquiteiten vinden, maar ook de bekende simpele zaken zoals glaswerk en honderden schalen en bordjes die niet bij elkaar passen.

Zelf mag ik graag een krant kopen waar al deze lokale markten instaan. Tijdens het genot van een bak koffie kan ik elke zondag bepalen welke brocantes ik wil bezoeken. Wil je echt iets leuks vinden zorg dan dat je er vroeg bij bent. Vanaf 8.00 uur hebben de meeste verkopers hun waar uitgestald staan. De brocante markten zijn te bezoeken vanaf april tot eind oktober

 

brocante4De Fransen zijn meestal niet zo vroeg omdat het sociale element voor hen belangrijker is dan de uitgestalde waren. Ze ontmoeten hun vrienden en bekenden en vieren dit met een glas bier en een vette hap. Zelf heb ik ook eens een vette hap besteld in de vorm van een frietje.
Ik zal die fout nooit meer maken, want ik kreeg een giga puntzak met friet waar ik een week van kon leven.

 

 

brocante2Wil je tijdens je vakantie een brocante bezoeken, kijk dan op de website brocabrac.fr. Daar kun je middels een handig kaartje het gebied aanduiden waar je zit en dan komen de aangemelde brocantes tevoorschijn. Je kunt ook een postcode invoeren om aan te geven waar je bent.

Het leukste van brocantes bezoeken is dat het je een reden geeft om allerlei schattige dorpen te bezoeken waar je anders nooit zou komen. Eigenlijk is dat nog leuker dan de brocante zelf.

Ook al moet ik toegeven dat ik vele koopjes heb weggesleept van de diversen brocantes. Denk dan aan stoelen, schalen voor de keuken, kleine kasten en gereedschap. Echt, het is de moeite waard een brocante te bezoeken.

brocante5