Een dorpje van niks, maar wel een nomadenmuseum

Candir is zo klein dat het in de gemeente waar het bij hoort administratief een straat is. Toch wonen er zo’n driehonderd mensen. En Candır heeft tegenwoordig een heus museum. Een nomadenmuseum om precies te zijn. Dat kan ook niet anders want het dorp bestaat uit voornamelijk kinderen en kleinkinderen van nomaden die zich daar zo’n 100 jaar geleden vestigden.
candir3

Volgens mij is deze verzamelaar van oude voorwerpen net op tijd. Wat zelfs in de jaren dat ik dit dorp ken zie ik veel modernisering en dat gaat gepaard met het ter zijde leggen en verwaarlozen van de oude materialen die vervolgens zeer snel aan barrels gaan.

candir4

Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zwaar onder de indruk was van wat daar te zien is. Houten emmers, prachtige zadeltassen van geknoopte wol en leer, veel voorwerpen voor het verwerken en verven van wol. Mooie vijzels, kleden enz enz. Het hele museum ademt nomade sfeer. Echt super.

candir5

Je kunt er iets drinken, wat eten en lokale producten kopen. Mocht je ooit op vakantie gaan naar Dalyan, steek dan de rivier over en loop naar het dorp Candır, eenmaal daar staat het museum goed aangegeven.

candir6