De Tempelier en zijn nalatenschap

 

De Tempelier 1Op zoek naar een plaatselijke toeristen informatie bureau kwam ik La Cavalerie tegen. Een middeleeuwse stad die ooit door de Tempeliers bewoond was geweest. Wat een aangename verrassing, die Tempeliers spreken enorm tot mijn verbeelding. Tijd om de auto te parkeren en de wandelschoenen aan te trekken.

Wat waren Tempeliers ook al weer

Tempeliers zijn monnik-soldaten die zich tot taak hadden gezet de pelgrims naar Israël te beschermen omdat ze lastig werden gevallen door de plaatselijke bevolking. Niet zo gek want die hadden net de kruistochten langs zien trekken en niet zulke goede ervaringen met dit soort reizigers.
Tijdens deze kruistochten vochten de Tempeliers hun heilige oorlog tegen de Moslims. De orde is rond 1100 ontstaan en heeft het zo’n tweehonderd jaar vol gehouden. Deze Tempeliers hadden een sterk militaristische structuur en werden over de jaren steeds machtiger en sterker vanwege de bescherming van de Katholieke kerk. Later zijn ze mede om hun macht en rijkdom vervolgd en zo goed als uitgeroeid.
In 1312 werd de orde officieel opgeheven tijdens de Raad van Vienne, waar paus Clemens V de raad voorzat. Filips IV de Schone erfde alle rijkdommen. Dat moet naast de macht die de Tempeliers hadden, waar hij zonder twijfel last van had, een aardige motivatie zijn geweest om actief achter hen aan te gaan.De Tempelier 2

Het stadje Cavalerie

De kerk van dit stadje wordt voor het eerst genoemd in het jaar 1180. Buitenom een kerk met begraafplaats waren er woningen, een graan opslag en enkele agrarische gebouwen. De versterkte muren zijn er later (omstreeks 1440) omheen gezet. Het stadje is vanwege de ligging aan de voornaamste route noord/zuid route altijd bedrijvig geweest. Alle ruimte binnen de verdedigingsmuren werd benut, dit is nog te zien aan de huizen die tegen deze versterkingen aangebouwd zijn.

Al wandelende door het stadje kom je langs prachtig gerestaureerde woonhuizen, ambachtshuizen zoals een slager en een bakker. Er is een kerk te bezichtigen en niet te vergeten de verdedigingswerken die er prachtig uitzien als je de moeite neemt het stadje aan de buitenkant te bezichtigen. Ook kun je via een van de torens bovenop de muren komen. Echt, in gedachten zie je de soldaat monniken met zwaard op de heup en pijl en boog op de rug zien lopen.

De Tempelier 3Meerdere van deze oude Tempeliers nederzettingen

In de folder die ik later van het bureau voor toeristen informatie kreeg was te zien dat er een mooie route is uitgezet voor liefhebbers van dit deel van de geschiedenis. Een leuke rit van maximaal 75 kilometer brengt je via rustige provinciale wegen langs vijf steden van de Tempeliers, waarvan enkelen duidelijk groter en mogelijk indrukwekkender dan La Cavalerie.
De vijf steden heten: La cavalerie, Ste. Eulalie de Cernon, Le viala du pas de Jaux, St. Jean D’ Alcas en La Couvertorade.De Tempelier 4

Terug bij de ingang is een souvenir winkeltje waar je alle vormen van snuisterijen kunt vinden. Aanstekers met het symbool van de tempeliers erop, theedoeken, glazen, bekers en mini soldaatjes. En juist zo’n vreselijk kitsch soldaatje heb ik gekocht als aandenken aan deze mooie plek.

Als ik van te voren had geweten dat er in de directe omgeving zoveel oude Tempeliers nederzettingen bij elkaar waren had ik er zeker een hele dag voor uitgetrokken.