De Tamme Kastanje

De Tamme Kastanje-aDeze heerlijke vrucht wordt ondergewaardeerd. Er zijn zoveel verschillende gerechten te maken met tamme kastanjes en toch zien de meeste mensen het als een luxe product dat alleen in een restaurant gegeten kan worden.

Er zijn veel simpele toepassingen voor deze mooie vrucht.

De Tamme Kastanjeboom
De tamme kastanjeboom is goed te herkennen. Hij heeft opvallende gezaagde bladeren en de kastanjes felgroene bolsters vol stekels. Als boom is de tamme kastanje zeer decoratief. Volgens wikipedia staat er in Italië een tamme Kastanje die al meer dan 2000 jaar oud zou zijn. Ook in Nederland zijn exemplaren te vinden die al honderden jaren oud zijn. Veel van deze oude bomen dateren nog uit de tijd van de Romeinen, die deze vruchten zeer konden waarderen en ze overal introduceerden. Er is een lijst van alle oude tamme kastanjes die op de monumentenlijst staan.

De Tamme Kastanje-b

.

De Tamme Kastanje-cTamme Kastanjes verzamelen
Het verzamelen van tamme kastanjes kan een pijnlijke zaak zijn vanwege de gemene stekels. Ga dus niet op pad zonder goede handschoenen. Veel wilde soorten, die in de bossen voorkomen, geven weinig kastanjes. Toch is het de moeite waard deze bomen in de gaten te houden. Het is gewoon geweldig leuk om kastanjes te eten die je zelf verzameld hebt.
De oogsttijd voor tamme kastanjes valt normaal gesproken in oktober. Dit kan door weersinvloeden en locatie nogal verschillen. De tamme kastanje is niet te verwarren met de giftige gewone kastanje omdat deze geen stekels heeft.

.
►TIP Let wel op dat er geen gewone kastanje in de beurt staat. Eenmaal uit de bolster zijn ze lastiger uit elkaar te houden en de gewone kastanje is giftig.

.

Tamme Kastanje en Bachbloesemtherapie
Volgens de Bachbloesemtherapie is de tamme kastanje de redder in nood als alles verloren lijkt. Mensen die met hun rug tegen de muur staan of alle hoop hebben verloren door wat voor omstandigheden dan ook zouden baat hebben bij de tamme kastanje.
Tamme Kastanje en de signatuurleer
Volgens de signatuurleer die uitgaat van de som van de plant en niet de individuele bouwstoffen is de tamme kastanje zeer geschikt bij een slechte doorbloeding van de benen en zou spataderen kunnen voorkomen. Mensen die ’s nachts last hebben van kramp in de benen (en dat komt veel voor) zouden met het nuttigen van de tamme kastanje een oplossing kunnen vinden.
Voedingswaarde van de Tamme Kastanje
Tamme kastanjes vallen op door hun  hoeveelheden vitamine B.
Voedingswaarde per 100 gram:735 kJ, 2,5 gram vet, 4 gram eiwit, 35 gram koolhydraten.
Anders dan noten bevat de kastanje weinig vet en werkt als een natuurlijk atibioticum.

.
Het verwerken van Tamme Kastanjes

De Tamme Kastanje-dTamme kastanjes roosteren

Om te voorkomen dat de kastanjes openbasten tijdens het roosteren is het noodzakelijk om ze aan de puntige kant in te kerven. In Frankrijk roosteren de meeste mensen hun tamme kastanjes nog ouderwets op de kachel. Hiervoor gebruiken ze een speciale pan. Deze pan ziet eruit als een koekenpan maar heeft gaten in de bodem, dit om te voorkomen dat de noten verbranden. Het werkt goed maar zonder gaat het ook prima. Wel moet je de kastanjes dan goed in de gaten houden.
Roosteren op het fornuis met een gewone koekenpan gaat ook goed. Smelt een klontje boter in de pan en rooster de kastanjes op een half hoog vuur in twintig minuten. Doe wel een deksel op de pan en schud ze regelmatig om verbranden te voorkomen.
Roosteren in de oven kan ook. Verwarm de oven op 200 graden en rooster de kastanjes tot ze openspringen.
Poffen in kampvuur of openhaard is ook mogelijk. Pak de kastanjes in in aluminiumfolie en leg ze in de hete as van het vuur.

.
De Tamme Kastanje-fTamme Kastanjes koken

Om kastanjes te koken moet je ze eerst pellen. Geef de kastanjes een kerf en breng een pan water aan de kook. Leg de kastanjes er een minuut of drie in. Laat ze deels afkoelen, warme kastanjes pellen beter. Hierna kun je de kastanjes koken. Aangezien ze vrij veel vocht opnemen is hier ruimte voor variatie. Wil je de kastanjes gebruiken voor zoete gerechten, kook ze dan in melk. Zijn ze voor een hartige dis dan kun je ze koken in bouillon. Vergeet niet dat ze van zichzelf al erg zoet zijn. Reken voor het gebruik van de hele kastanje op dertig minuten koken en voor de puree bijna een uur. Pas op voor aanbranden.

.
►TIP voeg aan de melk een vanillestokje toe als de kastanjes gekookt worden voor bv taart of een toetje

De Tamme Kastanje-gLikeur van Tamme Kastanjes
Op het eiland Madeira maken ze een likeur van tamme kastanjes met de naamcastanha. Jammer genoeg kan ik nergens een recept of maar een hint vinden over de bereidingswijze.

.
►Wist je… dat tamme kastanje tannine bevat, een stof die veel gebruikt wordt bij het maken van wijn en thee om de kleur, de houdbaarheid en de smaak te beïnvloeden?