De Spiny Softshell Turtle

turtle1Tijdens de avondwandeling kwam ik een bijzonder beest tegen. De Spiny Softshell Turtle. Het arme beestje had midden op de weg een put gegraven voor haar eieren.
Ze was ook best ver van het water afgeraakt in haar speurtocht naar een geschikte plek. Aangezien het nog steeds erg warm was beloofde dat niet veel goeds.

Natuurlijk moesten we haar eerst eens op het gemak bekijken. Want ze zag er heel bijzonder uit. De kop was net zo van vorm als de Nile schildpad die ik ken uit de Dalyanrivier. Ze was alleen veel kleiner. Ook had ze een zacht schild. Wat opviel toen we een stok voor haar hielden was dat ze een enorme lange nek had.

turtle2

turtle3

Nu ben ik er normaal gesproken van overtuigd dat je een beest met rust moet laten, maar omdat ze niet zo vitaal overkwam en ver van het water was afgedwaald besloot ik haar terug te brengen naar de kreek. Als ze nog meer eieren wilde leggen moest ze dat maar elders doen. Zanderige oever genoeg.

turtle4

Ik zette haar zo’n 50 cm van het water vandaan in het zand, ze keek één maal rond en spurtte naar het water om gelijk onder te duiken. Een blije schildpad die volgens wikipedia  zo’n 50 jaar oud kan worden.