De Pannhandle onbewoonbaar verklaard

hagel1Ik dacht dat een landklimaat vier duidelijke seizoenen had. En ik dacht ook dat Texas met zijn landklimaat en zuidelijke ligging mooi weer zou hebben. Dat je dit echt helemaal mis kunt hebben kom ik langzaam maar zeker achter. De meer noordelijke staten zoals Colorado hebben het beter.

Herfst

Ik ben hier in de herfst aangekomen. Het was toen warm en over het algemeen mooi weer met hier en daar een dag met veel wind. Op die dagen wordt je hier gezandstraald. Een Indian Summer heb ik niet gekregen. Dat is trouwens niets meer dan een hittegolf laat in het jaar. Nee, wij hadden de eerste sneeuw in november.

Winter

Het weer heeft hier een vast ritme. Wind uit het noorden en het vriest dat het kraakt. Ik heb temperaturen gemeten van -18 overdag. Ik moet zeggen dat die temperaturen met een strakblauwe hemel goed te doen zijn en zelfs heerlijk zijn om te wandelen. Dan krijg je een dag of twee rustig weer zonder wind en kun je ineens in een t-shirt buiten lopen. De wind komt hierna uit de andere hoek. Het zuiden. Die wind is altijd zeer krachtig en geeft ware zandstormen. Er waren dagen dat het buiten mistig leek van het rondvliegende zand. En dan hebben wij volgens de bewoners hier afgelopen winter erg weinig sneeuw gehad, we zijn maar drie keer ingesneeuwd. Wat overigens met een 4×4 dure auto is op te lossen, maar die hebben wij niet.

hagel5

Voorjaar

Tot aan de lente hebben we flinke nachtvorst gehad en overdag redelijk warm. Hierna (mei) kwam er een periode die heel droog was met veel wind. Echt, lekker buiten zitten kon je wel vergeten. Het zand waaide zelfs langs de ramen naar binnen.

Juni was een drama. Elke week hadden we extreem weer. Een weekeinde hebben we niet geslapen vanwege de tornado waarschuwingen. Elke week hadden we een paar dagen ’s avonds en ’s nacht gigantische onweersbuien.

hagel78

 

Vorige week hadden we een storm en zijn er diversen bomen omgewaaid. Gelukkig geen tornado, maar de onweersbui die erbij hoorde was zo enorm dat ik continu naar buiten kon kijken vanwege alle lichtflitsen. Natuurlijk hadden we prachtige dagen tussen deze ellende in.

hagel6

Zomer

hagel2Gister kwam er opnieuw met een rotgang een donkere lucht aanzette. De auto binnen zetten kon niet omdat de schuur vol stond, dus kon ik niet meer doen dan hond Sam en poes Dolly binnenhalen.

Toen we de film die we aan het kijken waren wilde vervolgen schrokken we op van brekend glas. Hagel! Meer dan mijn computer weghalen van zijn plaatsje bij het raam en een slok wijn nemen kon ik niet doen. Man man, wat een geweld. Het was vrij snel voorbij en toen waren er vier ruiten gesneuveld, de auto omgevormd tot poffertjespan en de voorruit aan barrels. En we krijgen nog dagenlang van dit soort gezellig weer volgens de weersvooruitzichten

En weet je wat? Iedereen vindt dit heel gewoon.

Echt, de Panhandle is wat mij betreft onverklaarbaar bewoond.