De kringloopwinkels van Emmaus

emmaus1Er is niets zo leuk als met een grote sprong in een stapel tweedehands kleding verdwijnen of tot je ellebogen in een kist troepjes graaien op zoek naar dat ene eigenzinnige object dat je hele dag goed gaat maken. Dat is de reden dat je mij overal in kringloop winkels kunt vinden. De ene keer is het een oude hoed en de andere keer vind ik een knotsgekke foto voor aan de muur. Nu ik in Frankrijk woon heb ik de Emmaus winkels ontdekt.

 

 

Kringloopwinkels in het buitenland

emmaus2Tweedehandswinkels bezoeken in een ander land is zoveel leuker dan thuis. In je eigen omgeving weet je al ongeveer wat je gaat tegenkomen. De mate van rijkdom is bekend en het soort artikelen dat mensen weggooien. Zo weet je in Nederland van te voren dat je in een kringloopwinkel stapels courmetsets zult aantreffen. Dat was immers een tijd mode en valt nu onder ongezond en vet. Het gevolg is duidelijk. We vinden het zonde om die sets weg te mikken en brengen het naar de kringloop. Ook zo met de kleding en wandmeubelen.

Nee, dan in een ander land. Bij Emmaus valt heel wat weg te slepen. Hier kom je buffetkasten tegen onder de 100 euro. Of wat dacht je van die normaal gesproken niet te betalen Belgische bierglazen. Voor een kwartje heb je er al een bij Emmaus. En al die zaken die niet wilt hebben vertellen je hoe de gewone man zijn huis eruit ziet. Al die oude rommel is een afspiegeling van een maatschappij. Al die zaken maken het super boeiend. Een ware rondleiding door het leven van de Fransman.

In Frankrijk ga ik naar de Emmaus kringloopwinkels

emmaus3Henri Grouès was iemand die de levensomstandigheden van de armen Franse bevolking in het naoorlogse Frankrijk wilde verbeteren. Om dit te voor elkaar te krijgen, zette hij Emmaus groepen op. Een tak van deze groepen zijn de Emmaus kringloopwinkels die door heel Frankrijk te vinden zijn. De Emmaus groepen zijn inmiddels in 36 landen actief waar ze allemaal verschillende initiatieven ontplooien. Dit loopt uiteen van het opzetten van een kleding atelier voor vrouwen in India tot het openen van een bakkerij in Bosnië Herzegovina waar ontredderde bejaarden uit de kampen een werkplek vonden om in hun onderhoud te voorzien.

 

Emmaus Nederland

emmaus4In Nederland is er een Emmausgroep actief die kringloopwinkels heeft geopend. Ook hier is het de bedoeling daklozen te helpen door het opzetten van woon- en werkgemeenschappen. Deze dakloze mensen krijgen niet alleen een werkplek en onderdak, maar krijgen via de sociale contacten die ze opdoen een kans hun gevoel van eigenwaarde terug vinden. Het is algemeen bekend dat het leven op straat je zelfvertrouwen ondermijnt.

Koopjes jagen in de kringloopwinkel

emmaus5En los van al die nobele gedachten mag het duidelijk zijn dat ik gewoon geniet van de speurtocht, ook als ik niets kan vinden dat me aanspreekt heb ik een leuke tijd. Waar trouwens Emmaus erg veel van heeft zijn oude bouwmaterialen. Ik heb daar prachtige vreemd gevormde raamkozijnen gezien. Zoals een driehoek voor in de nok van een huis. Ga dat maar eens laten maken. Voor onze serre hebben we daar drie dubbele kozijnen met dubbel glas erin kunnen weghalen voor vijf euro per stuk. Het was nog meranti ook!

Echt, kringloopwinkels je moet er geweest zijn.

Meer over Emmaus Frankrijk op: www.ambafrance-nl.org
Meer over Emmaus Nederland op: www.emmaus.nl

Tags: , ,