De Hanenkam of Cantharel

De Hanenkam of Cantharel-aDe Hanenkam of Cantharel is naar mijn mening de lekkerste paddenstoel. Deze felgekleurde grillige zwam hebben we jammer genoeg zo goed als uitgeroeid in Europa. Plaatselijk komt deze lekkernij nog in goede hoeveelheden voor en juist voor die gevallen is het handig te weten hoe de Cantharel te herkennen.

.

.

 

Uiterlijk van de de Hanenkam of Cantharel

aaahanekam►Het meest opvallende aan deze paddenstoel is wel de kleur. De bijna lichtgevende gele kleur is niet te verwarren. Een van de bijnamen is dan ook dooierzwam, door deze naam weet iedereen welke soort geel de zwam is.

.
►Ook opvallend zijn de lamellen aan de onderkant, anders dan bij de meeste paddenstoelen lopen deze door tot op de steel

.
►De hoed is grilling en trechtervormig. De randen krullen iets om. Verder ruikt deze zwam erg lekker, een beetje perzikachtig.

.
De valse Hanekam
Jammer genoeg heeft deze paddenstoel een dubbelganger, de Valse Hanekam. Gelukkig is deze dubbelganger niet giftig en is het geen enkel problem als je mis pakt. De dubbelganger is alleen vrij smakeloos. Zelf vind ik de verschillen redelijk duidelijk, de Valse Hanekam heeft immers die zo typisch grillige vorm niet.

.

De Hanenkam of Cantharel-cDe Hanenkam of Cantharel op de rode lijst
In Nederland staat deze overheerlijke paddenstoel op de rode lijst. Nu geloof ik al helemaal niet dat je in Nederland deze Paddenstoel nog zult vinden. Wel jammer want één exemplar geeft genoeg smaak af om een heel gerecht op te leuken. Jammer genoeg wisten onze voorouders dit ook en hebben die iets te ijverig verzameld. Geloof het of niet, deze zwam kon je vroeger per veld vol vinden. Nu mag je blij zijn als je er drie bijeen ziet. Verscholen achter een dike beuk.

.

Waar kan ik de Cantharel of Hanenkam verwachten

Op zure zandgrond is de Cantharel gelukkig, in naald- en loofbossen bij den, eik, beuk en berk van juni tot oktober. De soort komt voor in Azië, Noord-Amerika, Europa enAustralië. Aangezien deze paddenstoel in de zomer ook groeit is de kans dat je deze heerlijke lekkernij een keer tijdens de vakantie tegenkomt redelijk aanwezig.
Mocht je dus een boswandeling maken in een van dunner bevolkte gebieden van europa, wees dan alert op deze parel van het bos.
De Hanenkam of Cantharel-dWil je meer weten over het verzamelen en herkennen van paddenstoelen? Koop dan de Grote Paddenstoelengids van Tirion. Een onmisbaar werk voor elke serieuze verzamelaar vaan paddenstoelen.

.

Andere eetbare paddenstoelen:
► Eetbare Paddenstoelen – De Weidechampignon
► Eetbare Paddenstoelen – Zwavelzwam
► Eetbare paddenstoelen – Boleten
► Eetbare paddenstoelen – Eekhoorntjesbrood
► Eetbare paddenstoelen – Reuzenbovist
► Wat eten we uit de natuur – Paddenstoelen

.
TIP> Ik raad iedereen aan zorgvuldig een paddenstoelengids te bestuderen of iemand te zoeken die je vondsten kan nakijken tot je de paddenstoelensoorten kent, alvorens de natuur in te stappen. Al was het alleen maar omdat ik niet verantwoordelijk wil zijn voor fouten.