De gewone Bereklauw

De gewone Bereklauw-aDe gewone Bereklauw is een geweldig lekkere plant met vele mogelijkheden. Wél is het belangrijk er het een en ander over te weten. Deze onbekende wilde plant is nog niet echt doorgedrongen tot de Nederlandse keuken. De smaak van de bereklauw is uniek en om die reden terug te vinden in de beste restaurants. Lees hier hoe je de bereklauw veilig kunt verzamelen en verwerken in je recepten.

.

Kenmerken van de gewone Bereklauw

De gewone Bereklauw-bDe bereklauw is een vaste plant die veel langs akkers, dijken en in bermen te vinden is. Ook langs bosranden voelt deze wilde groente zich prima thuis. De plant komt in heel europa voor en wordt gemiddeld zo’n 100 tot 150 cm hoog. Dit is echt belangrijk te weten, want de reuzebereklauw kan wel 4 tot 6 meter hoog worden en is giftig bij aanraking. Laat deze mooie reus voor wat hij is, contact met het sap kan brandwonden veroorzaken en blijvende overgevoeligheid voor licht.
Alle bereklauw soorten bevatten etherische olie die huidirritaties kan veroorzaken. Het is zaak handschoenen te dragen bij het verzamelen. Bij planten tot 20 centimeter hoog is dit niet nodig.
De bereklauw heeft een bijzondere smaak die wisselend omschreven wordt al komkommer, kokos en manderijn. Duidelijk is dat deze wilde groente een zeer eigen smaak heeft en daardoor zeker het proberen waard.

.
De gewone Bereklauw-cVerzamelen van Bereklauw
Afhankelijk van de winter kunnen de eerste blaadjes van de gewone bereklauw al in maart gevonden worden. De blaadjes vallen op door de sterke groef in de bladsteel. In dit stadium hoef je niet bang te zijn de verkeerde bereklauw te oogsten want giftig zijn ze dan geen van allen.

.

De wortel van de Bereklauw
De wortel van de bereklauw is gekookt eetbaar. Wel is het verzamelen van wortels een riskante zaak. Wortels zijn veel lastiger te herkennen en elk jaar vallen er in europa slachtoffers door het eten van giftige wortels.

.
Recepten met Bereklauw

.
De gewone Bereklauw-dBereklauw met parmaham

In dit recept is uitgegaan van de combinatie brandnetel en bereklauw. Met alleen bereklauw is onderstaand recept net zo lekker.
Jonge bereklauw blaadjes (ongeveer een vergiet vol)
Brandnetelpunten (ongeveer een vergiet vol)
1 teentje knoflook
kokosolie om mee te bakken
1 rode peper
4 plakjes parmaham
peper en zout
Kook de bereklauw en de brandnetel ongeveer vijf minuten in ruim water. Laat het groentemengsel uitlekken in een vergiet. Verhit de kokosolie in een pan en fruit de knoflook en het pepertje. Voeg je groentemengsel toe en laat het geheel pruttelen tot de steeltjes gaar zijn. Snij de parmaham in reepjes en meng het door je mengsel.
Serveer met brood als voedzame lunch of gebruik het als bijgerecht.

.
De gewone Bereklauw-eBereklauwbloemenknoppen met kaassaus

Voor de saus:
2 eetl bloem
2 eetl boter
2 dl melk
50 gr blauwaderkaas
Smelt de boter op een laag vuur en roer de bloem erdoor tot je een dikke massa hebt. Roer beetje bij beetje de melk erdoor tot je de gewenste sausdikte hebt verkregen. verkruimel de kaas en roes dit door je saus. Blijf roeren tot alle kaas gesmolten is. Voeg eventueel nog wat melk toe als je saus te dik dreigt te worden.
Bereiding Bereklauwknoppen:
Snijd de blaadjes van de bloemknoppen en zet die apart. Stoom de knoppen 3 tot 5 minuten in weinig water. Hak de apart gezette blaadjes klein en bak die knapperig in olie. Serveer de bloemknoppen met de saus en garneer je gerecht met de knapperige blaadjes.

.
De zaden van de bereklauw
De zaden van de bereklauw doen denken aan koriander. Hun sterke aroma maakt dat liefhebbers de zaadjes zo eten. Droog de zaden om ze lang te kunnen bewaren.
Twijfel je over de zaden? Kijk dan eens naar het filmpje: Bereklauwzaden op youtupe

.
De gewone Bereklauw-fBereklauw koekjes

140g boter
150g bruine basterdsuiker
1 eidooier
1 eetl stroop
150 gr bloem
halve eetl bakpoeder
1 eetl gember
1 eetl bereklauw zaadjes
1 eetl kaneel
Breng je boter op kamer temperatuur en vermeng het met de suiker tot het luchtig is. Voeg de eierdooier erdoor en vermeng het goed met een garde. Zeef de bloem en voeg de bakpoeder en de specerijen toe. Roer dit mengsel door je bloem suiker mengsel.
Bedek een werkplek met doorzichtig keukenfolie en rol je deeg uit tot een 4 centimeter dikke lap en rol het geheel strak op. Laat je deeg 30 minuten in de koelkast rusten.
Verwarm de over voor op 180 graden. Snij je deegrol in plakken van een halve centimeter en plaats ze op een ingevet bakblik. Geef je plakken wat ruimte om te kunnen uitzetten. Bak je koekjes tien minuten. Ze moeten droog aanvoelen en nog zacht zijn. Laat je koekjes op een rek afkoelen.

.

De gewone Bereklauw-gEetbaar of niet?

Dat is de grote vraag. Dit boek geeft snel duidelijkheid: alle belangrijke eetbare wilde vruchten en kruiden en hun giftige dubbelgangers worden met duidelijke foto’s en beschrijvingen uitgebreid beschreven.
Koop dit boek bij bol en ga nooit meer de fout in. Eetbare en Giftige planten