De beste hakbijl

hakbijl

 

De beste hakbijl

 

Het hakken van zo’n 16 kubieke meter brandhout per winter gaat niet in je koude kleren zitten. Ook al moet ik eerlijk bekennen dat het woeste slingeren met een kloofbijl iets is waar ik geen hekel aan heb. Op een mooie zonnige herfstdag kan ik daar zelfs van genieten.
Toch heb ik ook dagen dat mijn hoofd en vooral mijn rug er niet naar staat. En daar heb ik nu de ideale oplossing voor gevonden.

 

 

hakbijlTijdens een bezoek aan de Franse Pyreneeën zag ik onder een afdak een ludiek apparaat staan dat veel weg had van een hakbijl. Nieuwsgierig ben ik op zoek gegaan naar de eigenaar.
Het bleek inderdaad een ingenieuze hakbijl te zijn die zonder al te grote inspanning te bedienen is. Sterker nog, ik weet zeker dat oude mensen totaal geen moeite met dit apparaat zouden hebben. De eigenaar was zo vriendelijke een demonstratie te geven en ik had maar één reactie. Die moet ik ook hebben.

 

Hakbijl uit Noorwegen

De hakbijl bleek uit Noorwegen te komen en dat gaf me nog meer zekerheid over de kwaliteit, want laten we eerlijk zijn. In Noorwegen is het zo koud en moet er zoveel houd gekliefd worden dat een fabrikant die rommel maakt geen lang leven beschoren zal zijn.
Dapper bestelde ik deze hakbijl die zo vriendelijk is om de rug te sparen en ging ermee aan de slag.

Het monteren van je hakbijl

hakbijlHet uitpakken en monteren van de hakbijl is volkomen idiootproof. Er moet een gat in een flinke bul geboord worden en zelf voor deze taak hebben de makers keurig een boor meegeleverd. Hierna is het een kwestie van de onderdelen in elkaar zetten en je kunt gaan testen.

– Til het gewicht op en plaats het te splijten hout eronder.
– Schuif het gewicht omhoog en laat het vallen. Geef indien nodig nog wat vaart mee. Is dit niet voldoende herhaal deze beweging dan enkele malen. Het grote voordeel is dat de hakbijl elke keer op exact dezelfde plek terecht komt.
Het werkt fantastisch! Zelf bullen met een doorsnede van 25 cm waren geen probleem.

hakbijl4