De Beste Boeken over Turkije 1

yabanciEr zijn veel mensen met een passie voor Turkije. Daar ben ik er zelf ook een van. Mijn passie is tot uiting gekomen in een boek. In Yabanci lees je alles over mijn avonturen in de eerste jaren dat ik in Turkije woonde.

Er zijn veel boeken verschenen over Turkije. Meeslepende romans die zich in Turkije afspelen, reisverslagen en levensverhalen. Op deze pagina heb ik de mij bekende boeken verzameld. Weet jij nog een geweldig boek over Turkije dat geen reisgids is? Mail me op info@ellisflips.com en ik zet het erbij.

Yabanci – Ellis Flipse

Yabanci is mijn eigen boek en daarin lees je over mijn bewondering voor de Turken, mijn frustratie en hoogtepunten van het leven in een andere cultuur en mijn vreugde over de natuur die mij omringde.

Achterflap boek: Ellis is veertig jaar oud als ze alle zekerheden in Nederland opgeeft om een nieuw bestaan op te bouwen in een boerendorpje in Turkije. Ze leert de taal en de mensen kennen en doet in haar verhalen openhartig en humoristisch verslag van haar nieuwe leven.
213 pagina’s
14,95 bij Bol

haticeHatice –  N. Ozer

Als de pientere en vrome Hatice hoort dat haar vader haar wil uithuwelijken, neemt zij de benen. Zelf had ze nooit veel twijfels over het geloof van haar strenge vader. Ook niet toen ze niet meer naar school mocht. Ze dacht dat het zo hoorde, volgens de koran. Toen haar vader echter zwichtte voor de leerplichtambtenaar, is haar beeld over hem gaan kantelen.
Als bekend wordt dat zij is weggelopen volgen de ontwikkelingen elkaar snel op. Haar moeder wordt door Hatices vader ernstig mishandeld, want moeder heeft gefaald en zijn eer ligt op straat. De Turkse gemeenschap is in rep en roer.

In een Turks koffiehuis geven de mannen ongezouten commentaar. De kwestie verdeelt de bezoekers: er is begrip voor de vader, die immers diepgelovig is en wiens eer in het geding is. Maar Hatice, die onvindbaar blijft, heeft ook medestanders, zoals Demir Alkan, haar vroegere leraar die wel als communist wordt gezien en te veel is vernederlandst. Hoewel hij een zwak voor haar heeft, kan hij ditmaal niet veel uitrichten.

Hatice is een spannend geschreven drama dat nauwelijks winnaars kent. Of het moet de lezer zijn, die kennismaakt met interessante mensen van vlees en bloed.

143 pagina’s
5,00 euro bij Bol

garnalenpelsterDe garnalenpelster – Nilgün Yerli

Dit boekje heeft altijd een bijzondere plek in mijn hart gehad. De schrijfster heeft het geschreven op het terras van een pension in Dalyan. Dit pension is gelegen aan de Dalyanrivier waar ook ik tijdens mijn vakanties over uit mocht kijken. Het idee dat Nilgün een paar tuinen verderop had kunnen zitten sprak mij bijzonder aan.

Jarenlang krijgt Nilgün Yerli geen garnalen door haar keel, omdat die haar aan het moeilijke leven van haar moeder herinneren. Garnalen pellen was voor haar moeder een manier om extra geld te verdienen waarmee ze de boodschappen kon betalen. Zielsveel hield Yerli van haar moeder, een wijze en intelligente vrouw, die altijd overal een antwoord op leek te hebben. Alleen bij haar moeder voelde ze zich veilig toen het gezin op Yerli’s tiende vanuit Turkije in Nederland terechtkwam. Een land waar alles anders was: mensen, gewoonten, eten, waarden en normen. Haar moeder gaf haar steeds weer het gevoel dat alles goed zou komen.Langzaam werd echter duidelijk dat de machtsverhoudingen binnen het gezin volledig scheef lagen. De moeder offerde zich op, terwijl de vader het ervan nam. De vertelster ziet zich voor de moeilijke vraag gesteld of haar moeder, ondanks haar wijsheid en inzicht, niet een fundamentele fout heeft gemaakt. Het kan toch niet goed zijn zo met je te laten sollen? Loyaliteitsgevoelens, liefde en vrijheidsdrang strijden om de voorrang. Hoe de vertelster zich een weg baant door dit woud van tegenstrijdige gevoelens en zich leert handhaven in het niemandsland tussen twee culturen, leert deze ontroerende autobiografie.

215 pagina’s
16,99 euro bij Bol

zeeuwse-babbelaarsZeeuwse babbelaars en Turks fruit – Senay Özdemir

Wanneer José Buitendijk in Esta een column leest van Çilay Özdemir, herinnert ze zich haar klasgenootje uit de brugklas en stuurt haar een brief. Er ontstaat een levendige correspondentie tussen de twee vrouwen en de oude vriendschap leeft op. José groeide op in een dorp en haar jeugd speelde zich af rond de kerk.
Çilay kwam als tienjarige uit Turkije en probeerde in Nederland haar eigen plek te vinden, wat soms lukte en soms ook helemaal niet. Tegen de tijd dat zij elkaar weer treffen, woont Çilay als single in Amsterdam, en José met man en kinderen in de Hoeksche Waard. Ze schrijven elkaar over hoofddoekjes versus zondagse hoedjes, over klederdracht en boerkas en kerk en moskee, maar ook over relaties, kinderen en werk. Soms zijn ze het eens, maar vaker niet, en dat levert een buitengewoon levendige discussie op.

231 pagina’s
17,95 bij Bol

geheimGeheim –  Elif Shafak

Een bonte stoet van personages trekt aan ons voorbij in deze Turkse roman, die in Turkije bekroond werd met de Prijs voor de Beste Roman. Er verschenen van deze schrijfster (1971) reeds drie boeken in vertaling bij dezelfde uitgever; Orhan Pamuk noemde haar de beste Turkse auteur van dit decennium. Afwisselend voert de verhaallijn ons naar Istanbul 1999, Siberie 1648, Pera (een wijk in Istanbul) 1885, en Frankrijk 1868. De roman ontwikkelt zich van een humoristisch sprookje tot een schrijnend liefdesverhaal. Niet chronologisch, niet logisch, maar onvoorspelbaar, speels, fantasierijk worden mensen ten tonele gevoerd. De lezer is getuige van hun geboorte en volgt hun levensloop, die op een verrassend onverwacht punt weer blijkt samen te hangen en verweven te zijn met de voorafgaande en nog volgende beelden. De lezer valt van de ene bizarre situatie in de andere, verrassende samenhangen tonen het leven zoals dat bij schilders als James Ensor en Jeroen Bosch tot uitdrukking komt. Centraal staan een zwaarlijvige vrouw en haar minnaar, een dwerg die voortdurend werkt aan het Woordenboek van het Zien, waarvan de resultaten op humoristische wijze door de gehele tekst heen spelen.

318 pagina’s
19,90 bij Bol

nootjesDe nootjes van het huwelijk –  Aysel Caliskan

Aysel Caliskan werd in 1972 in Cemele, een dorpje in Turkije, geboren en kwam op jonge leeftijd naar Nederland, waar haar vader tot de eerste generatie van gastarbeiders behoorde. In Nederland wordt er een broertje van Aysel geboren, de verstandelijk gehandicapte Memo. Als ze dertien jaar is, wordt Aysel uitgehuwelijkt aan een jongen op het Turkse platteland. Haar huwelijk en vooral haar schoonouders zijn een verschrikking en na anderhalf jaar keert Aysel naar Nederland terug. Hier leert ze Neco kennen en vanwege de dreiging van een nieuwe uithuwelijking trouwt ze met hem; hij heeft echter al een vrouw en kinderen in Turkije. Aysel, die intussen moeder is geworden, heeft vele zorgen om haar broer Memo, die in geen enkele instelling te handhaven is. Haar huwelijk loopt mis, ze wordt zwaar mishandeld (de titel van het boek betreft mishandeling binnen het huwelijk, slaan wordt ‘de nootjes van het huwelijk’ genoemd), gaat scheiden en ontmoet via een chatroom haar huidige man met wie ze gelukkig getrouwd is. Ze blijft zich inzetten voor verstandelijk gehandicapte allochtonen. Vlot leesbaar, voor het grootste deel in de ik-vorm geschreven, waargebeurd levensverhaal van een geemancipeerde, Turkse migrante.

336 pagina’s
9,95 euro bij Bol

vrij-zijnIk wilde alleen maar vrij zijn –  Kalkan H

De emancipatie van vrouwen is een onomkeerbaar proces en verdient de steun van eenieder die daaraan kan bijdragen. (…) Daarom is het noodzakelijk dat verhalen als dat van Hülya worden opgeschreven.
Nebahat Albayrak in haar nawoord bij Ik wilde alleen maar vrij zijn

In Ik wilde alleen maar vrij zijn vertelt Hülya Kalkan over haar verzet tegen de plannen van haar orthodoxe moeder om haar in Turkije uit te huwelijken. Ze kiest ervoor haar eigen leven te leiden in Duitsland, het land waar ze in 1979 is geboren. Met veel fantasie en moed lukt het Hülya aan haar lot te ontkomen.

Een paar jaar later verzamelt Hülya opnieuw al haar moed wanneer ze hoort dat haar moeder ook haar jongere zusje Esme wil uithuwelijken. Hülya reist naar Turkije in de hoop Esme, die wordt vastgehouden op een strenge Koranschool, op tijd te vinden en te bevrijden.

Hülya Kalkan is inmiddels Duits staatsburger en volgt een sociaal-pedagogische studie. Daarnaast helpt ze jonge vrouwen die eenzelfde lot wacht als dat waaraan zijzelf ternauwernood ontkwam.

223 pagina’s
6,50 euro bij Bol

zwarte-melkZwarte Melk – Elif Shafak

De Turkse schrijfster Elif Shafak (1971) beschrijft in dit boek de zoektocht die ze heeft afgelegd om de verschillende rollen in haar leven te verenigen. Voor en na haar zwangerschap hoorde ze stemmen en ontwikkelde een depressie. Doorspekt met kruisverbanden met de literatuur, geschiedenis en wetenschappen wordt de zoektocht beschreven.

Het boek geeft een kritische blik op vrouwen in Europa. De eigen belevenissen worden op een hoger niveau getild, waardoor deze voor een breder publiek herkenning opleveren. Een ontroerend boek over de ontwikkeling van een kwetsbare vrouw. Geschikt voor iedereen met belangstelling voor de (vrouwelijke) psyche.

317 pagina’s
19,90 bij Bol

geen-pontVandaag Geen Pont – E. Balci

De auteur is columnist voor de Groene Amsterdammer, schreef voor de Volkskrant en Vrij Nederland en sinds 1998 is hij correspondent Turkije voor het dagblad Trouw. Zijn debuut De Kinderen van Attila* verscheen in 2007. Deze bundel bevat een dertigtal impressies van Istanbul gesitueerd om en op de heen en weer varende ponten – snellere en langzamere, nieuwere en oudere – op de Bosporus tussen het Europese en Aziatische deel van deze stad. Mooie, roerende, grappige, altijd levensechte typeringen van mensen, die al of niet thee drinkend zich van de ene oever naar de andere laten varen. Dan plotseling krijgt de lezer zicht op een verrassende terugblik: een vader gaat naar Nederland, laat vrouw en kinderen bij zijn ouders achter in het dorp. Zijn verwachtingen en dromen over de toekomst. Jaren later zitten vrouw en kinderen op de boot, zij horen bij de man die inmiddels een leven opgebouwd heeft in Nederland. Haar voorstellingen en dromen over de toekomst. Een terugblik naar de grootouders. Zo ontvouwt zich een biografie die niet alleen bij de auteur, maar bij vele van de inmiddels in Nederland levende Turken past.

128 pagina’s
6.90 bij Bol

kinderenDe Kinderen Van Attila – Erdal Balci

Een geschiedenis van het hedendaagse Turkije Turkije is de grote onbekende in Europa. Weinig landen zijn de afgelopen jaren zo sterk veranderd. Voor het eerst verschijnt er in het Nederlands een prachtig geschreven boek dat veel vragen over Turkije zal beantwoorden: De kinderen van Atilla.

Erdal Balci heeft Turkije van nabij zien veranderen van een gesloten, semitotalitaire maatschappij in economische crisis tot een land dat steeds nadrukkelijker aan de poort van Europa klopt. In De kinderen van Atilla beschrijft Balci hoe de Turken zich klaarmaken voor de Europese Unie, en of hun dat in kort tijdsbestek zal lukken. Balci vergelijkt de reis van de Turken richting West- Europa met de trek van hongerige antilopen naar de groene velden in het noorden. Die drang is niet te stuiten. Turken koesteren hun Europese droom al twee millennia lang.

Moet Europa bang zijn voor Turkije? Balci brengt nuances aan waar vooroordelen heersen en verweeft daarbij heden en verleden op soepele wijze: zonder kennis van de geschiedenis is het immers niet mogelijk om Turkije te begrijpen.

219 pagina’s
12,50 euro bij Bol (tweedehands)

omportbruidDe importbruid – Hülya Cigdem

Op vijftienjarige leeftijd trouwt de in Ankara wonende Ruya met de Turks/Tilburgse Kaan. Ruya denkt door dit huwelijk haar vrijheid tegemoet te gaan. Hierin komt zij bedrogen uit. Volgens de Turkse traditie woont het stel bij de ouders van Kaan. Ruya’s schoonmoeder deelt de lakens uit en beslist in alles. Van enige zelfstandigheid is geen sprake, zelfs niet nadat zij een dochtertje heeft gekregen. Ruya merkt dat de Turkse gemeenschap in Tilburg de oude tradities koestert en dat (schoon)dochters scherp in de gaten worden gehouden, opdat zij de familie-eer niet schaden. Tegen de stroom in weet Ruya zich toch te ontwikkelen. Deze autobiografische roman laat haarscherp zien wat het betekent om verscheurd te worden door tradities, cultuur en geloof aan de ene kant, en de mogelijkheden die het leven in Nederland biedt om over een eigen leven te beschikken, aan de andere kant. In deze goed geschreven debuutroman wordt over veel kleine dagelijkse dingen uitgewijd. Niettemin wordt er een zekere spanning opgebouwd en interesse gewekt. Hulya Cigdem (1975) kwam op haar vijftiende naar Nederland. Na een cursus Nederlands deed zij de studie journalistiek in Tilburg. Zij werkt als communicatiemedewerker en als freelance journaliste bij verschillende bladen.

332 pagina’s
8,00 euro bij Bol

Meer boeken: Beste boeken over Turkije 2