De Beste Boeken over Turkije 2

de bastaardBoeken met boeiende verhalen over Turkije blijven een feest om te lezen als je een passie voor dat Land hebt. Ik blijf dan ook nieuwe en oude boeken ontdekken. Er zijn boeken die verhalen over de geschiedenis van dit prachtige land, romans en ingrijpende persoonlijke verhalen. Ze hebben allemaal hun eigen charme. Wil je mijn boek lezen? Die staat op de andere pagina met boeken over Turkije, want er zijn er zoveel dat het niet allemaal op een pagina past.

Beste Boeken over Turkije 1

De Bastaard Van Istanbul-  E. Shafak

De in Frankrijk geboren (1971) schrijfster van Turkse afkomst combineert een academische loopbaan (vrouwenstudies en politicologie) met het schrijverschap. Deze roman (uit het Engels in het Nederlands vertaald) gaat over twee families. Een Turkse familie, waarvan drie generaties vrouwen in Istanbul samenwonen in een grote villa; een van hen wordt op jonge leeftijd ongehuwd moeder van Asya. Haar broer, de enige man van deze familie, naar Arizona (USA) gestuurd om te studeren, komt nooit meer terug. Hij trouwt met een Amerikaanse vrouw, die net gescheiden is van haar Armeense man; zij heeft al een dochtertje van ca. vijftien maanden oud. Ongeveer twintig jaar later gaat dit meisje naar Istanbul, zij wil het huis zien, waar haar Armeense overgrootouders gewoond hebben. Alle hoofdstukken dragen de naam van een gerecht en er wordt inderdaad veel tijd aan het eten en het aan tafel zitten besteed. De gerechten, die Armanoush in Istanbul krijgt opgediend zijn haar met naam en toenaam bekend van haar Armeense familie. Zij is op zoek naar haar identiteit. Boeiende Turkse roman over de Armeense kwestie.

412 pagina’s
22,50 bij Bol

vlindersTurkse Vlinders – Stine Jensen

In 2002 werd auteur Stine Jensen (1972), literatuurwetenschapper, filosofe en freelance journaliste voor onder andere NRC Handelsblad, tijdens een vakantie tot over haar oren verliefd op een aantrekkelijke, laag opgeleide Turkse jongeman. Drie jaar lang reist Stine Jensen vele malen van Amsterdam naar Istanbul om bij haar geliefde Ozan te kunnen zijn. Ze volgt een cursus Turks en raakt bevriend met drie tijdelijk in Amsterdam verblijvende Turkse studentes die verlangen naar een leven in Europa met een Europese man, en haar de Turkse liefde en cultuur uitleggen. Ze vraagt zichzelf af wat haar zo aantrekt in Ozan, met wie ze zo weinig gemeen heeft, vooral ook omdat ze lang niet de enige is met zo’n interculturele liefde; er zijn er velen onder haar leeftijdgenoten. Ze praat erover met andere jonge Turken en Europeanen en over hun opvattingen over liefde, relaties en seks, en onderzoekt liefdesstereotypen in literatuur, soaps, popmuziek en film. Een vlot leesbaar, boeiend, interessant boek, waarin Jensen haar persoonlijke belevenissen op soepele en plezierige wijze verweven heeft met een goed onderbouwde verhandeling over interculturele relaties en de rol daarin van cultuur, seks, geloof, jaloezie, huwelijk, familie, geld enzovoort.

319 pagina’s
15 euro bij bol

turkse-connectieDe Turkse connectie –  Marc Jacobs

Erik van Houten en Sigrid de Wilde, rechercheurs van de politie in Leeuwarden worden dit keer geconfronteerd met een aantal gewelddadige straatroven met dodelijke afloop. Hier zit de Turk Bayram Kalas achter, een zeer gevaarlijke crimineel. Als Van Houten en De Wilde hem willen arresteren, blijkt hij gevlucht te zijn naar Turkije. Het rechercheduo vliegt naar Istanbul waar hun zoektocht naar Bayram die van de Turkse politie doorkruist. Alles wordt op alles gezet om de man te arresteren, maar simpel is dat niet. Deze tweede thriller met Van Houten en De Wilde in de hoofdrol is aanzienlijk beter dan de eerste ‘Het koepelmysterie’*. De vaart en de spanning zitten er vanaf het begin af aan in en houden de lezer bij de les. Ook de hoofdpersonen zijn beter uitgewerkt en gaan natuurlijker met elkaar om. Dit boek geeft een interessant kijkje achter de schermen van de Nederlandse politie, vanwege de inside-informatie van een van de schrijvers, die commissaris van politie was. Kortom een actiethriller, met een verrassend einde, die makkelijk wegleest.

Marc Jacobs (50) was commissaris van politie in Leeuwarden. Hij is criminoloog, radiomaker en fotograaf. Zijn co-auteur Marike Vreeker (39) is in het dagelijks leven communicatie-adviseur bij Yacht.

480 pagina’s
19,50 bij Bol

turkse-dameMemoires Van Een Turkse Dame – A. Prevost (alleen tweedehands)

L’ abbe Prevost (1697-1763) was een avontuurlijke veelschrijver, van wie slechts een korte roman, Manon Lescaut, populair is gebleven en dan nog hoofdzakelijk dankzij de opera’s van Massenet en Puccini. Dat er in de rest van zijn oeuvre toch nog andere pareltjes verborgen zijn, bewijst dit korte verhaal dat hij in 1737 schreef voor zijn eenmanstijdschrift Le Pour et le Contre. Geheel in de 18e-eeuwse traditie van enigszins frivole verhalen in een quasi-Oosters decor beschrijft hij hier aan de hand van quasi-historische bronnen de avonturen van een niet onaantrekkelijke Boheemse jongeman die als slaaf in handen gevallen is van een vrekkige Turk en verliefd wordt op diens dochter. De ingenieuze listen die hij hierna zal uitbroeden om zijn voorwerp van hartstocht te consumeren, worden met alle vermommingen en persoonsverwisselingen vandien in fraaie stijl opgediend. Het kleine pocketboekje (in de originele Perlouses-reeks) levert een mooie vertaling en een interessant nawoord.

60 pagina’s
vanaf 6,50 bij Bol

moderne verhalenModerne Turkse Verhalen – Hanneke van der Heijden (alleen tweedehands)

Een verzamelbundel van 59 representatieve korte verhalen uit de moderne Turkse literatuur, chronologisch gerangschikt naar de geboortedatum van de auteurs. De oudste is geboren in 1883, de jongste in 1967. De overweldigende hoeveelheid aan korte verhalen die sinds de tweede helft van de negentiende eeuw in het Turks gepubliceerd zijn, maakt de keuze niet eenvoudig. De samenstellers en vertalers zijn erin geslaagd om een goed overzicht van dit in Turkije zo populaire genre te geven. Achter in deze bloemlezing zijn op alfabetische volgorde biografieen opgenomen, waarin kort het leven en de loopbaan van de auteurs zijn samengevat. In een nawoord getiteld ‘De Turkse schrijver en zijn taak’ wordt helder uitgelegd wat de rol van de Turkse schrijver is geweest tijdens de laatste decennia van het Ottomaanse rijk en tijdens de beginjaren van de moderne Republiek Turkije; deze veranderde door de jaren heen van onderwijzer, aanklager, marxist, observator, betrokkene tot de schrijver in de hedendaagse gevestigde literatuur gestalte kreeg. Deze bundel is zeer aangenaam om te lezen, bovendien is het boek leerzaam, omdat het een kennismaking betreft met een genre van de Turkse literatuur dat nog niet op grote schaal voor de Nederlandse lezer beschikbaar was.

588 pagina’s
8 euro bij bol

turkse-yoghurtTurkse yoghurt en Hollandse stroop – Lizzy van Pelt (jeugdboek)

Daan (11) vindt het moeilijk dat zijn moeder een nieuwe vriend heeft. Zes jaar geleden is zijn vader verongelukt en Daan verdraagt geen vervanger. Bovendien is Eser een Turk en Daan heeft een hekel aan Turken: ze stinken, eten gek en zijn dom. Daan probeert er voor te zorgen dat Eser het huis niet in komt, maar of dat lukt? De mensen om hem heen hebben geduld met Daan. En dat werkt. Deel uit de serie ‘Terugblikken’, vijftig leesboeken, elk over een venster van de geschiedeniscanon. Dit boek behandelt venster 48: Veelkleurig Nederland. Een educatief verhaal, maar met zeer veel inleving geschreven. Het maatschappelijke probleem, maar ook de binnenwereld van een kind dat te maken heeft met verlies en rouw komt tot leven in haarscherpe, maar eenvoudige bewoordingen, AVI-E5. Daarnaast is Daan ook nog een gewone jongen en dat komt ook goed naar voren. De boodschap over vooroordelen is verpakt in het verhaal, het ligt er niet te dik boven op. Ook de humor tilt de zwaarte op. De luchtige illustraties onderstrepen dit. Achterin een kort historisch overzicht, met foto’s, over nieuwe Nederlanders, integratie en vooroordelen.

92 pagina’s
12,95 bij bol

het-eposHet epos van Gallipoli –  Martin Kraaijestein

Deze studie onderzoekt de feiten, mythen en verhalen over de slag om Gallipoli (1915-1916). Toen het Westelijk Front in de Eerste Wereldoorlog een loopgravenoorlog was geworden, wilden de geallieerden in april 1915 via het Turkse schiereiland Gallipoli dat de Dardanellen afsluit, Istanboel bereiken om zo een doorbraak te forceren, maar door slecht leiderschap mislukte de campagne. Hoofdstuk 1 geeft de feiten, 2 t/m 6 bespreken de mythen en verhalen die in diverse landen over de slag ontstonden: 2 de rol van de Australiers, Nieuw-Zeelanders en de ANZAC-mythe, 3 de Engelse mythen, o.a. over de rol van Churchill, 5 gaat over Turkije, o.a. de rol van Ataturk, hoofdstuk 7 trekt conclusies. De historici, verbonden aan Erasmus Universiteit Rotterdam, publiceerden eerder over de Eerste Wereldoorlog. Omdat er in Nederland weinig over de slag is gepubliceerd, er hernieuwde belangstelling is voor de Eerste Wereldoorlog en vooral om de uitstekende, helder geformuleerde inhoud is dit een belangrijke studie. Met bibliografie, noten, register, zwart-witfoto’s en kaarten.

284 pagina’s
22,95 bij Bol

opstandig-landOpstandig Land –  Christopher De Bellaigue

Christopher de Bellaigue, Engelse journalist en Turkije-expert reist naar de provinciestad Varto, in het zuidoosten van Turkije, om te achterhalen wat er precies is gebeurd tijdens de Armeense genocide. Hij ontdekt hier dat hij het eeuwenoude conflict tussen de Turken, Armeniërs en Koerden nog steeds springlevend is. De Bellaigue stuit op huizen die gebouwd zijn van de ruïnen van Armeense kerken, jongeren die voetballen met oude schedels,en dorpelingen die beslist niet genegen zijn om met hem over het verleden te praten. Langzaam maar zeker wint hij het vertrouwen van een aantal dorpsbewoners en ontrafelt hij de hardnekkigste raadsels van de moderne Turkse geschiedenis.
Door een mengeling van ouderwets speurwerk en gedegen reportage legt Opstandig land de historische en emotionele breuklijnen bloot die ten grondslag liggen aan veel nieuwsberichten over het huidige Turkije: de vooralsnog mislukte poging om tot de EU toe te treden; de Koerden en hun strijd om onafhankelijkheid; en de Armeense campagne voor de erkenning van genocide.

320 pagina’s
23,00 euro bij bol

medzMedz Yeghern –  Paolo Cossi

Medz Yeghern, Het Grote Kwaad, is de uitdrukking die de Armeniërs in de wereld vandaag de dag gebruiken voor de periode tussen 1914 en 1916, waarin hun volk systematisch werd uitgemoord en werd gedeporteerd door de regering en het leger van het Ottomaanse Rijk. In dit boek beschrijft Paolo Cossi deze gruwelen door middel van drie historische aanknopingspunten: Armin T. Wegnet, de Duitse soldaat die met zijn fotoreportages die uitroeiiing en folteringen waarvan de Armeniërs slachtoffer waren openbaarde aan de wereld, met gevaar voor eigen leven en in strijd met zijn orders, de Armeense poging tot weerstand, die de geschiedenis is ingegaan als De veertig dagen van de Musa Dagh en het proces tegen de Armeense overlevende Soghomon Tehlirian, die uit wraak in 1921 in Berlijn Mehemet Talaat Pasja vermoordde. Talaat was de minister van Binnenlandse Zaken van het Ottomaanse Rijk van 1913 tot 1917, en daarna grootvizier (1917-1918). Hij wordt beschouwd als één van de hoofdverantwoordelijken voor de genocide en deportatie van de Armeniërs.

138 pagina’s
19,95 bij Bol

de onderdrukkingDe Onderdrukking Van De Koerden In Turkije, Een Misdaad? –  H. van Rompaey

In de internationale politiek komen mensen- en volkenrechten reëel niet aan de orde. De geopolitiek wordt bepaald door de economische en militaire belangen van de grootmachten.
Turkije is de brug tussen Europa en Azië. In de periode van de Koude Oorlog vervulde dit land de rol van militaire voorpost van het westerse bondgenootschap. Het land fungeert als doorgeefluik van aardolie- en aardgasvolumes uit Rusland en Azië voor de westerse multinationals. Op Turks grondgebied ligt ook, voor het belangrijkste gedeelte, de bedding van de Tigris en de Eufraat. Daardoor speelt Turkije strategisch een dominante rol in het waterbeheer van het Nabije Oosten.
Het parlement van België en van enkele andere West-Europese landen en het Europese parlement hebben, quasi unaniem, enkele keren Turkije tot de orde geroepen om de schending van de mensenrechten ten overstaan van zijn etnische minderheden, vooral van de Koerden, stop te zetten. De westerse regeringen blijven echter vasthouden aan een opportunistisch beleid en sluiten de ogen voor de aangeklaagde wantoestanden.
In dit boek wordt een grondige analyse gemaakt van wat er met de Koerden in Turkije aan de hand is. De auteur drukt de hoop uit dat het boek ook zal gelezen worden door mensen die in de nationale en internationale politiek verantwoordelijkheid dragen.

191 pagina’s
17,50 euro bij bol

Gebroeders KaygunGebroeders Kaygun – A Goudappel

Ali Ekrem Kaygun wil na een periode van hard werken als gastarbeider terugkeren naar Turkije, maar alles loopt anders. Zijn gezin komt over naar Nederland en de oudste van de drie zoons neemt al gauw de leiding van de familie op zich. Hij kiest voor aanpassing aan de moderniteit. De kinderen van Ali Ekrem Kaygun maken de omslag mee van een schijnbaar tolerant Nederland dat hen alle kansen biedt naar het verharde klimaat na de terroristische aanslagen in Amerika en de moord op Theo van Gogh. Tegelijkertijd blijven ze verbonden met de oeroude stam van de Kayguns en met hun Koerdische geboortedorp in Oost-Turkije.

268 pagina’s
6,90 euro bij Bol

het-geheim-van-mijn-grootmoHet Geheim Van Mijn Grootmoeder – Fethiye Cetin

De Turkse Seher heeft bijna haar hele leven verzwegen dat ze Armeense is en eigenlijk Heranus heet. Tegen het eind van haar leven vertelt ze haar kleindochter Fethiye stukje bij beetje haar levensverhaal. Hoe ze als meisje opgroeide in het dorp, hoe het Turkse leger de mannen meenam en de rest van de dorpelingen naar Syrie liet lopen. En hoe ze door een Turkse generaal werd ontvoerd om als dienstmeid in zijn gezin te werken. Fethiye Cetin (1950) – een bekende advocate in Turkije – schrijft het verhaal van haar grootmoeder op en gaat op zoek naar overlevenden van toen. Het resultaat is een onthutsend ooggetuigenverslag van het drama van bijna honderd jaar geleden, en een indringend portret van de ontvoerde kinderen die ondanks alles stukjes van hun identiteit hebben weten te behouden. Een schokkend verhaal over een van de zwartste (onafgesloten) hoofdstukken uit de Turkse geschiedenis. Het boek is verschillende keren vertaald en is in Turkije al vele malen herdrukt. Midden in het boek is een fotokatern in zwart-wit opgenomen. Het betreft hier een uniek persoonlijk verslag over de Armeense kwestie, die nog steeds zeer actueel is.
143 pagina’s
3,90 euro bij Bol

luizenpaleisHet Luizenpaleis – Elif Shafak

Het Luizenpaleis heet eigenlijk ‘Zuurtjespaleis’ en blijkt een appartementencomplex in Istanbul te zijn. Deze vreemde naam werd toegekend door de vrouw van de Russische emigrant Pavel Antipov, die het gebouw voor haar kocht. Het gebouw werd ooit gebouwd bovenop een begraafplaats en bevat tien wooneenheden. Het ruikt er niet fris, er is een afvalprobleem en er is ook een luizenplaag. In de tien appartementen woont een gevarieerd gezelschap. Al deze bewoners worden omstandig en gedetailleerd beschreven. Hun vele eigenaardigheden, hun geschiedenissen en hun bijnamen komen aan de orde. Humor en tragiek lopen door elkaar. Onderling is er weinig contact, maar het afvalprobleem brengt daar enigszins verandering in. Dit probleem zorgt ook voor een hilarisch einde van het boek. De roman is vlot en met humor geschreven. Door het voortdurend veranderen van perspectief is er echter weinig samenhang en ontbreekt de spanning. Elif Shafak (1971) studeerde vrouwenstudies en politicoligie. Zij schrijft voor diverse Turkse kranten en publiceert regelmatig in NRC Handelsblad.
476 pagina’s
24,95 euro bij Bol