De APK keuring in het buitenland, je blijft lachen

De jaarlijkse APK keuring is een van die dingen die overal anders gaat. Ik ben nu in vier landen naar zo’n keuring geweest en de verschillen zijn enorm.

apkDe keuring in Nederland

Met verhoogde hartslag keek ik altijd toe hoe de keurmeester met lamp en schroevendraaier onder mijn auto verdween. Een gescheurd rubber van een of andere ophanging en je kunt vertrekken. Echt, die keuring kostte mij met mijn oude wrakjes altijd veel geld.

Mijn conclusie: zwaar overdreven geldklopperij

.

turkijeDe keuring in Turkije

Na de aankoop van mijn Jeep moest deze gekeurd, maar eerst nagekeken. De monteur was verder weg dan de keuring en hij raadde mij aan onderweg naar hem de keuring te laten doen. Mijn bek viel open. De handrem deed het niet, de motor bleef niet stationair draaien de banden waren glad enz. Volgens die monteur allemaal geen punt. Ik heb die keuringsdag twee uur in de rij gestaan tussen tractoren met Turkse mannen erop die allemaal heel behulpzaam waren. Vrouwen die een auto lieten keuren was echt iets nieuws. De keurmeester vergeleek het chassis- en motornummer met de papieren en stak een staaf in de uitlaat. Dat was natuurlijk gelijk foute boel. Tien lira naar het lokale goede doel zorgde dat dit geen probleem meer was en mijn Jeep was gekeurd. Ik heb wel begrepen van vrienden dat dit nogal veranderd is de laatste jaren.

Mijn conclusie: we voldoen aan de eisen die Europa ons stelt, maar we geven er geen ruk om.

frankrijkDe keuring in Frankrijk

Het leek daar erg op de Nederlandse keuring met dat verschil dat je een lijst met aanbevelingen meekrijgt. De auto was dus goedgekeurd, maar je werd geacht die aanwijzingen op te volgen. Ik had bijvoorbeeld op het briefje staan: op korte termijn remmen laten nakijken, raam rechterportier gaat niet open. Dat soort zaken. En erg gedetailleerd kijken deed die man volgens mij niet. Toch was hij bijna een uur aan het klooien.

Mijn conclusie: gericht op veiligheid maar niet overdreven zoeken naar details

texasDe keuring in Texas

We hadden de auto voor die gelegenheid super schoon gemaakt zodat een keurmeester het idee zou krijgen dat we er zuinig op waren en dus meer vertrouwen zou hebben in het onderhoud. Want in een land waar je iedereen voor alles voor de rechter kon slepen en de regering je tegen alle onzinnige gevaren van het leven wilde beschermen zou de keuring wel pittig zijn, dachten wij.
De keurmeester opende de motorkap, keek naar het bloknummer en deed de kap weer dicht. Hij liep naar de computer en begon ijverig te tikken. Vijf minuten later overhandigde hij ons het keuringsrapport. Juist ja.

Mijn conclusie: wij laten ons door niemand de wet voorschrijven. Jullie eisen een keuring? Dan keuren wij toch?

Wel is het vreemd dat de keuring in het het land met zogenaamd de hoogste technologie het beroerdste is.