De Aardpeer

De Aardpeer-aDe Aardpeer
Topinamboer, Knolzonnebloem of Jeruzalem-artisjok zijn allemaal namen voor de wortel die ik ken onder de naam Aardpeer. Deze heerlijke wortel leerde ik een jaar of tien geleden voor het eerst kennen in Frankrijk, waar ze Topinambour heten. Vanaf dat moment heb ik deze plant altijd in de tuin staan. Het groeit en vermenigvuldigd vanzelf, is na het oogsten lang te bewaren en heeft veel mogelijkheden in de keuken. Lees er hier alles over plus de heerlijke recepten.

.
► Aardperen komen oorspronkelijk uit Noord Amerika, een Franse ontdekkingsreiziger nam ze in 1605 mee naar Europa waar de plant nu zelfs in het wild te vinden is.

.

De Aardpeer-bHet kweken van Aardperen
Aardperen vermeerderen ongelooflijk makkelijk, je kunt rustig spreken van woekeren. Mocht je dus serieus overwegen aardperen in de tuin te zetten, zorg dan dat je voorzorgsmaatregelen neemt. Zet ze in een open plek in het gazon. De maaier zorg dan dat ze niet te ver kunnen uitbreiden. Ook kun je ze opkweken in een grote plantenbak of andere container. Zorg wel dat er niet langdurig water in kan blijven staan. Ze drinken veel maar rotten ook als ze voortdurend in het water staan.
Het zijn mooie planten die in warmere streken tot wel twee meter hoog kunnen worden. In Turkije, waar ik voorheen woonde, lukte mij dat. In Frankrijk worden ze maar een meter hoog en heb ik ze ook nog niet mooi in bloei gekregen.

.
De Aardpeer-cHet oogsten van Aardperen
Nu de eerste nachtvorst is geweest is het tijd om de aardperen te gaan oogsten. Na een lichte vorst zijn ze het lekkerst. Uitgegraven met een riek is het zaak de ergste grond eraf te borstelen en ze wat te laten drogen. Om deze tijd van het jaar is bijna overal de grond erg nat. Kijk tijdens het borstelen de wortels goed na op slechte plekjes. Die beschadigde aardperen leg je apart om als eersten genuttigd te worden. Laat de kleintjes zitten om het volgende jaar weer aardperen te kunnen oogsten.

De Aardpeer-dHet bewaren van Aardperen
Aardperen zijn op een droge en vorstvrije plaats lang te bewaren. Mocht je toch nog twijfelen aan je kelder of opslagplaats, zet dan een ruime bak (bv cementtrog) neer en vul deze met droog zand. Op deze manier blijven je aardperen langdurig veilig voor bederf. Deze ouderwetse methode leent zich  ook uitstekend voor winterwortelen en rode bieten.

.
►Tip Veel recepten spreken van het schillen van de aardpeer. Gezien de vorm is dit geen simpele opgaaf. Ik heb dit dan ook nog nooit gedaan. Borstel ze met een grove borstel goed schoon en je kunt er alles mee.

.

De smaak van de aardpeer
Aardperen zijn opvallend zoet en dan ook niet geschikt voor diabeten om onbeperkt te eten. Verder hebben ze een opvallende nootachtige smaak die iets weg heeft van een artisjok. Of ze deze wortel daarom Jeruzalemartisjok hebben genoemd is niet duidelijk.

.
Het frituren van aardperen
De meest simpele manier van aardperen klaarmaken is wel frituren. Snijd de aardpeer in plakken van een halve centimeter en bak ze in ruim olie of frituurvet. Zodra ze donkerbruin worden zijn ze gereed. Echt superknapperig worden ze niet. Maar met aardperen als bijgerecht scoor je zeker punten bij je gasten.

.
Aardperen in soepen
In kleine blokjes gesneden is de aardpeer een goede toevoeging in soepen. Denk aan groentesoep en soepen zoals linzensoep uiensoep en erwtensoep. De structuur van aardpeer in soep doet veel denken aan selderijknol.

.

De Aardpeer-eAarpeer en wortelquiche
Op zoek naar heerlijke recepten kwam ik een echte winnaar tegen. Aardpeer en wortelquiche. Wortel en aardpeer heb ik zelf, de buren de eitjes en de deegbodem verkopen ze hier op de rol. Het is niet mijn recept, dus moet je even doorklikken voor de details. Quiche recept

.

Puree van aardpeer
Kook 250 gr aardperen en giet ze af na ongeveer 10 minuten. Fruit een halve ui en 1 teen fijngehakte knoflook in een pan en voeg daar 1/2 dl bouillon aan toe. Nu mag de aardpeer erbij. Kook vervolgens het geheel nog even goed door. De aardpeer moet nu echt zacht zijn. Pureer dit geheel met de staafmixer of roerzeef en voeg naar smaak peper en zout toe. Maak de puree eventueel af met room naar behoefte. Heerlijk bij rollade.

.
Aardperen op zijn Italiaans
In Italië koken ze de aardperen een paar minuten voor ze deze heerlijke wortels bakken in olie met knoflook. Vervolgens maken ze het gerecht af met perper, zout en veel peterselie.
Zoals je ziet is de aardpeer een veelzijdige ondergewaardeerde speler in de keuken. Tijd om daar verandering in te brengen.