Cranberrie of cranberry

Cranberrie of cranberry-aBij cranberries denk ik aan de overheerlijke zoetzure smaak om allerlei gerechten mee te completeren. Of je er nu jam van maakt of likeur, compote of saus, het zijn allemaal heerlijke toepassingen van de cranberrie, die niet alleen aan bod komen in de wintermaanden of bij rollade. Het luxe imago van de cranberries maakt dat deze vrucht veel te weinig aandacht krijgt. Lees hier wat je zoal met cranberries kunt doen.

.

De naam cranberrie
De naam cranberrie komt uit het Engels omdat de Amerikanen al veel langer dan de Nederlanders deze heerlijke vrucht voor van alles en nog wat gebruiken. Ik dacht dat het woord cranberries een vernederlandste spelling was, maar niets is minder waar. Ook op Engelstalige sites kom ik het tegen als cranberrie. Misschien is het een verschil tussen Engels en Amerikaanse spelling? Ik kom er niet uit en heb gekozen voor de cranberrie.
Cranberrie van Nederlandse bodem.

Cranberrie of cranberry-b

In het jaar 1845 spoelde er op Terschelling een ton van deze heerlijke cranberrievruchten aan. De bewoners moesten er niets van hebben en gooiden ze weg. Enkele van deze cranberrie schoten wortel en de plant deed het bijzonder goed. De cranberrie verwilderde en werd door botanicus Franciscus Holkema in 1868 ontdekt in een duinvallei met de naam Studentenplak. Tegenwoordig is het verbouwen van cranberrie op Terschelling een serieuze aangelegenheid.

.
Cranberrie of cranberry-cCranberriecompote

Cranberriecompote is simpel te maken en zeer geliefd bij grote stukken vlees zoals kalkoen of rollade. Eenmaal gemaakt is het uitstekend in de vriezer te bewaren of net als jam in te maken in glas. Neem voor 500 gram cranberries 250 gr suiker en voeg 3 deciliter water toe. Breng het geheel aan de kook en laat het zachtjes doorkoken tot alle vruchten geknapt zijn. Reken op zo’n vijf tot tien minuten. Op dit moment is het verstandig de cranberriecompote even te proeven omdat de een nu eenmaal zoetere compote wil dan de ander. Ook is het handig er rekening mee te houden dat de smaak van suiker merkbaar zwakker is na afkoeling. Met dit simpele recept maak je van een gebakken kipfilet al iets bijzonders. Het is simpel en snel klaar te maken en geeft een totaal andere smaak aan je gerechten.

.
Cranberrie of cranberry-dCranberrielikeur

Snij 500 gram cranberry’s fijn of haal ze door de keukenmachine.  Neem een halve liter wodka en doe dit in een afsluitbare grote pot zoals een weckpot en voeg afhankelijk van je smaak 300 tot 400 gram suiker en 2 deciliter water toe. Optioneel kun je een kaneelstokje bijvoegen, maar zonder gaat ook prima. Doe ook de cranberry’s erbij en laat dit geheel zeker een maand of twee staan. Zeef je cranberrielikeur door een doek en giet het in een decoratieve fles. Serveer in een bijzonder glas voor een feestelijke avond.

.
Cranberrie of cranberry-eCranberries bewaren
Als je kans ziet om aan flink wat verse cranberry’s te komen is het mogelijk om ze maandenlang in de koelkast te bewaren. Zelf heb ik daar geen plek voor en vries ze vers in of ik maak er eerst compote van. Mocht je beschikken over een voedseldrogerdan is dat ook een goede optie. Gedroogde cranberries zijn heerlijk op salades in brood of door de muesli. Kant en klare gedroogde cranberries zijn in reformwinkels te koop.

.

Zelf cranberries kweken

Bij een goed tuincentrum kun je cranberriestruikjes kopen, Zorg wel dat je over zure grond beschikt of vraag ernaar bij het tuincentrum. Met simpele middelen is de meeste grond geschikt te maken voor cranberry’s.
Deze plant is bijzonder winterhard en heeft geen onderhoud nodig. Vanaf augustus kun je de rijpste oogsten afhankelijk van waar je woont en het weer loopt dit door tot oktober. Zorg wel voor voldoende water gedurende de zomermaanden. De cranberrievrucht is rijp als deze rood tot paars is gekleurd. Mocht je veel struikjes hebben of een veldje wilde cranberries weten dan is een speciaal voor het oogsten ontworpen kam handig.

.
Cranberrie of cranberry-fCranberriewijn

Door de zurige smaak is de cranberrie uitermate geschikt om wijn van te maken.
Ik vond een geweldig recept, kijk daar voor meer details over deze leuke mogelijkheid voor je overtollige cranberries.Cranberrywijn.

.

.

Ben je iemand die graag bakt? Expimenteer dan eens cranberries in cake, koekjes en ander gebak. Zowel de compote als de gedroogde cranberries zijn er zeer geschikt voor.

Cranberrie of cranberry-g