Braam

braam-aWilde bosbramen en duinbramen zijn een ware traktatie die door veel mensen over het hoofd gezien wordt. Deze zwarte vruchtjes zijn werkelijk overal voor te gebruiken. Er gaat niets boven een middagje bramen verzamelen. Zomaar van braamstruik naar braamstruik dwalen, met een emmertje, is wat een mens zo nu en dan nodig heeft.

De wilde Braam

De wilde braam is in de regel wat kleiner en harder dan de gecultiveerde braam zoals je ook in de winkel koopt. Vaak is dit de reden dat deze wilde variant geen aandacht krijgt. Toch is juist deze braam beter geschikt om te verwerken in diverse recepten. Waar de gecultiveerde braam veel vocht bevat is de wilde braam wat droger en daardoor geconcentreerder van smaak. Om uit het vuistje te eten zijn bij deze braam alleen de echt mooie exemplaren geschikt. Jammer genoeg halen die bij mij zelden mijn emmer.

Van Braam tot jam

braam-bBramenjam van de duinbraam is absoluut de lekkerste jam die er is. Ook al moet ik toegeven dat nu ik bij bos woon de bosbramen jam bijna net zo lekker is. Ik maak mijn jam nog op de ouderwetse manier, zonder geleimiddelen toe te voegen. Dit doe ik omdat het inkoken voor een sterkere smaak zorgt. Ook gebruik ik minder suiker dan in de meeste oude recepten staan aangegeven.
1 kilo bramen
600 gr suiker

Langzaam aan de kook brengen zodat de suiker kan smelten. Het vuur zo regelen dat de massa zacht blijft koken. Het inkoken duurt ongeveer twee uur. Het bepalen van het juiste moment dat de jam goed is blijft lastig. Een klein deel van de jam helemaal laten afkoelen op een schotel werkt voor mij het beste. Alle jam achteraf weer uit de potten halen omdat ze niet genoeg is ingedikt is werkelijk vreselijk, dan maar wat langer wachten om zeker te zijn.

TIP > Weinig tijd? Kies dan om geleisuiker te gebruiken. Volg de aanwijzingen op de verpakking en je bent in tien minuten klaar.

►TIP > Laat het mengsel niet helemaal indikken, zet de staafmixer erop en gebruik het als saus voor op yoghurt, vla of ijs.

braam-cVan Braam tot likeur

Zelf bramenlikeur maken is leuk om te doen en geeft goede resultaten. Koop een fles inmaakbrandewijn en let op dat deze ongezoet is. De meeste slijters hebben beide soorten. Ga uit van een kilo bramen op een liter likeur. Voeg dan een halve kilo suiker toe en sluit de pot of fles af. De suiker zal zich onderin verzamelen, het is niet nodig te schudden of op een andere manier de suiker op te lossen. Dit komt vanzelf. Laat de likeur in wording drie maanden staan om te rijpen.
Serveer de likeur, met eventueel enkele bramen voor de sier, in een wijd glas op een steel zoals een champagne glas. De overige vruchten zijn heerlijk om te verwerken in een toetje of voor op ijs. Kijk eens bij bol voor prachtige sierlijke weckpotten. Ze zijn er in alle maten en vormen.

Weckpotten, koop ze bij bol en ga gelijk aan de slag.

Van braam tot ijs

braam-dBramen zijn bijzonder geschikt om ijs van te maken. De prachtige paarsige kleur van het eindproduct is een bonus voor de liefhebber van een mooie presentatie. Voor het maken van dit bramen ijs gebruik ik een ijsmachine Meer daarover in mijn artikel:
200 gram braam
250 gr yoghurt
50 ml slagroom
100 gr suiker
Prak de bramen met de suiker, voeg de andere ingrediënten toe en schep het geheel in de ijsmachine.

TIP > Normaal gesproken doen bramen het niet zo goed in de vriezer, maar om ijs te maken is dit niet van belang. Ik vries dan ook meerdere porties van tweehonderd gram in. De doosjes van de margarine zijn hier prima voor te gebruiken.

braam-e

Van Braam tot taart

Bramen zijn ook zeer geschikt om taart van te bakken. Denk hierbij aan bramen taart met romige vla of juist een zachte kaas. Er zijn recepten met blader deeg of een zoete kruimelachtige bodem. De variatie aan recepten, die te vinden is lijkt eindeloos. Ik hou het graag simpel.
Bekleed een bakvorm met bladerdeeg en prik deze met een vork in. Bekleed het deeg met aluminiumfolie en leg er iets ter verzwaring op. Dit kan een andere niet te zware bodem van een springvorm zijn of een handvol gedroogde bonen. Bak het deeg ongeveer twintig minuten in een hete oven (180 graden), haal de folie eraf en bak het deegbodem in nog eens tien minuten goudbruin en laat hem afkoelen.
Bestrijk het deeg met wat vanille vla of custard. Breng 300 gram bramen aan de kook met suiker naar smaak (ongeveer 50 gram) en een eetlepel maïzena, die je eerst met een eetlepel water hebt opgelost. Laat het bramen mengsel afkoelen en breng het aan op de taart.

De medicinale werking van de Braam

braamfDe braam is in de kruidenleer een van de krachtplanten net als de brandnetel. Pluk in het voorjaar de jonge braamblaadjes voor in de thee. Een probaat middel om na de winter nieuwe krachten op te doen of aan te sterken na ziekte. De Braam verhoogt de weerstand en werkt bloedzuiverend.
De looistoffen in Bramen hebben een samentrekkende werking en daarom maakte onze voorouders gebruik van braam om bloedende wonden te stelpen.
Bramen bevatten citroenzuur, vitamine A en C. Ook heeft bramensap een koortswerende werking.

 

braam-gWaar bramen groeien lopen over het algemeen ook vossen rond. Vossen zetten net als honden vlaggen uit door te urineren. De urine van vossen kan besmet zijn met lintworm. Het is daarom belangrijk om bramen die dicht bij de grond geplukt worden grondig te wassen. Let er op als je gaat plukken met kleine kinderen dat ze hun bramen boven kniehoogte plukken.