Boektrailers

boektrailerIemand gaf me de tip om een boektrailer te laten maken voor mijn aankomende boek. Tot mijn schande moest ik bekennen dat ik nooit naar een boektrailer keek en ook geen enkel zicht op het nut ervan had. Tijd om op onderzoek uit te gaan.

 

 

 

 

 

Wat is een boektrailer precies?

Een boektrailer is een promotiemiddel dat via kanalen als youtube en privé sites te bezichtigen is. Een boektrailer is te vergelijken met een trailer voor een film. Een korte impressie van je verhaal. Over het algemeen zijn boektrailers zo’n 1 à 2 minuten lang en geven in essentie de sfeer en de hoofdlijn van het verhaal weer.

Waarom zou je als auteur een boektrailer nodig hebben?

Aangezien ik zelf geen trailers bekijk moest ik op onderzoek om de impact van zo’n trailer te kunnen beoordelen. Na wat zoeken op youtube was ik nog niet veel wijzer. Ik zag prachtig uitgevoerde boektrailers waarin acteurs een waar verhaal neerzetten tot aan knullig geknutselde powerpoint presentaties, die niet meer waren dan aaneengeknoopte foto’s. Toch waren er simpele trailers die 5000 keer bekeken waren en prachtig uitgevoerde trailers die nauwelijks bezoekers getrokken hadden. De conclusie is dat het niet vanzelf gaat. Je moet je trailer promoten.

Hoe maak je een boektrailer?

Voor zo’n 300 euro laat je al een boektrailer maken. Er is hier duidelijk sprake van een gat in de markt want veel aanbieders zijn er niet te vinden. Boektrailer.nl  en Boekfactory.nl leken me een veilige optie. Hou er wel rekening mee dat de kosten voor een supertrailer met acteurs tot 5000 euro kan oplopen.

Zelf een boektrailer maken.

Natuurlijk kun je ook zelf aan de slag gaan. Dit lijkt eng en je denkt al snel dat dit nooit gaat lukken. Geef jezelf een kans en zie het als een uitdaging. Je kunt immers altijd nog de knip trekken en iets laten maken? Met de juiste software en wat uitleg kom je er wel.

Imovie

Imovie is een gebruikersvriendelijk programma, dat een speciale pagina heeft om trailers  te maken.  Tevens zijn er handige instructie filmpjes te vinden om je op weg te helpen. Hou je scènes kort en geef hier en daar een special effect de kans je sfeer te verhogen.

Windows movie maker

Dit programma kennen de meesten onder ons. Om het maximale uit je programma te halen is het handig ook hiervoor een paar instructie filmpjes te bekijken. Dit programma heeft voldoende mogelijkheden om een zeer acceptabele trailer te maken. De vele mogelijkheden met tekst zullen zeer behulpzaam zijn om een goed effect te bereiken. Voeg toepasselijke muziek toe aan je film om meer sfeer te creëren en je zult zien hoe mooi het resultaat is.

Tips voor het maken van een boektrailer

Een boektrailer moet je verbeelding op gang brengen en je prikkelen zodat je meer wilt weten. Al met al is het lastig een goede trailer te maken. Hier wat tips.

– Maak je boektrailer niet te lang. De gemiddelde bezoeker haakt na 1 minuut al af. Iedereen die een filmpje niet afkijkt houdt daar automatisch een negatief gevoel aan over. Het is beter een kort filmpje te presenteren dat afgekeken wordt.

– Zorg voor bijpassende muziek. Echt, muziek geeft meer sfeer dan woorden of beelden. Denk maar aan je favoriete film. Als het goed is kun je de muziek die de sfeer opriep nog terughalen.

– Gebruik geen tekst die de lezer al kent, zoals de flaptekst of zinnen uit de recensie van Bol. Wees creatief, kort en bondig.

– Heb je zelf een leuke boektrailer gemaakt zet hem dan op youtube en op deze boektrailersite.

Ik ben in elk geval na mijn zoektocht overtuigd. Die boektrailer gaat er komen.