Bevroren kikkerdril

kikkerdril

Bevroren kikkerdril

Het is 30 maart en het vriest. Op zich is dit niet zo erg, maar vreemd is het wel. En ik moet in alle eerlijkheid bekennen dat ik het koude weer spuugzat ben. Het is de koudste maart in meer dan 60 jaar volgens diegenen die dat netjes bijhouden. En dat heeft zo zijn consequenties voor de natuur in mijn woonomgeving.


Zo’n drie weken geleden hadden we een paar mooie dagen en het ijs op de drinkvijvers in de weilanden rond mijn huis was voor het eerst gesmolten. Het duurde geen dag of ik hoorde ‘s avonds de kikkers kwaken. Het verbaasde me enorm dat deze beestjes wakker waren geworden. Het was er de tijd van het jaar voor, dat wel, maar gezien het weer toch wat vroeg. Het duurde dan ook maar een week of de jaarlijkse kikkerfeesten kwamen op gang. En die zijn niet gering. Zeker een week lang beweegt het water van de vele kikkers die zich verzamelen om te paren.

Kikkerbillen

Hier in Frankrijk mogen de Fransen een maand per jaar kikkers vangen. Elk jaar moet ik machteloos toezien hoe mijn buren in deze drinkvijvers hun vallen uitzetten. Om de dag komt de boer zakkenvol kikkers oogsten, die na het schoonmaken in zijn diepvriezer verdwijnen. Nu weet ik ook wel dat kikkerbillen erg lekker zijn, maar de kikkers die zich hier verzamelen zijn maximaal vijf centimeter groot en hebben erg magere billen. Om een leuk maal te hebben zul je al snel tien kikkers per persoon moeten serveren. En hoe ze deze vrolijke kwakers schoonmaken moet ik helemaal niet aan denken. Door de aanhoudende nachtvorst werden er geen vallen uitgezet. De boeren meenden dat het de moeite niet zou zijn. Zo had de aanhoudende kou toch nog een voordeel.

Een overwinterende reiger

reigerDe reiger die elke winter achterblijft was zeer tevreden met het wakker worden van de kikkers. Elke winter zie ik deze arme sloeber droevig naar het ijs staren in de wetenschap dat hij honger heeft. Met temperaturen tot onder de min tien vraag ik me elke keer af of hij het wel gaat redden. Ik vermoed dat er iets loos is of dat deze reiger te oud is om te vertrekken, want de anderen overwinteren elders.

 

Bevroren kikkerdril

Elke morgen als ik met de hond ga lopen zie ik plakaten kikkerdril van enkele vierkante meters. En elke morgen vraag ik me af of die eitjes de nachtvorst wel overleven. Ja, het lijkt onzinnig, maar dat soort gedachten heb ik nu eenmaal als ik wandel. Soms is er een stukje wit uitgeslagen en ziet de rest er redelijk uit. Ik ga er dus vanuit dat alleen het wit uitgeslagen kikkerdril afsterft.

Vanmorgen was het kouder dan normaal. De plakkaten kikkerdril, die door koude wind naar de zijkanten zijn geblazen waren helemaal wit.

kikkerdril

 

Dit gaat geen goed kikker jaar worden.

of toch wel?

Nu op 14 maart, de eerste echte lente dag ziet het water zwart van de kikkervisje. Ze zijn echt vorstbestendig!

kikkervisjes